Diamantul este un mineral nativ și în același timp o piatră prețioasă. Din punct de vedere chimic este una din formele de existență ale carbonului pur, celelalte fiind carbonul amorf (grafitul) și fulerenele. Diamantul cristalizează în sistemul cubic și poate atinge duritatea maximă (10) pe scara Mohs, duritatea variind însă în funție de gradul de puritate a cristalului. Din cauza durității ridicate, cristalele de diamant pot fi șlefuite numai cu pulbere de diamant și din fulerită.
AutumnFeelings, pe langa informatiile pe care le-ai primit pana acum, o sa zic si eu ca diamantul si grafitul sunt forme alotropice ale elementului carbon.
Alotropia este proprietatea unor elemente de a exista in doua sau mai multe modificatii (sau forme), care prezinta proprietati diferite. In cazul diamant - grafit, alotropia se datoreaza formelor diferite in care cristalizeaza diamantul (retea cubica) si grafitul (retea stratificata atomica hexagonala).
Din pdvd chimic diamantul e carbune, puisor! Cel mai tare mineral, dar mai slab decat carbunele ala care bine folosit lasa urme pe hartia de scris!
Masa diamantului este exprimata in carate, un carat corespunzand cu 0, 200 grame.
Pe langa cristalele de diamant din sistemul cubic, uneori se pot intalni diamante cu cristale hexagonale denumite Lonsdaleit, unii considera, aceste diamante s-au format in medii nefavorabile. Duritatea extrema a diamantului este explicata prin legatura stabila simetrica dintre atomii de carbon. Diamantul arde intr-un mediu cu oxigen pur la o temperatura de 720 *C, iar in aer la peste 800 *C cu formare de dioxid de carbon. Diamantul este solubil in unele metale ca fier, nichel, cobalt, crom, titan, platina, paladium si alte metale asemanatoare. Pe motivul reactivitatii reduse (datorata structurii stabile) a suprafetei cristalului, prin iradiere cu neutroni creste gradul lui de duritate
Practic. Diamantul este format din oxigen ce la randul lui ajungand sa formeze fluerene diamante si carbune!
andreighinea întreabă:
Adi1987 întreabă: