Citește tot, de la început la sfârșit și sper să găsești răspuns întrebărilor tale:
Fumatul este acțiunea de a aspira și a trage fumul de tutun din țigară sau din pipă, acțiune denumită regional și a bea tutun sau a duhăni[1].
Prin combustia tutunului sunt eliberate diverse substanțe active, în special nicotina, care ajung astfel să fie absorbite de organismul uman prin intermediul organelor interne. Efectul sigur al fumatului este tabagismul. Deoarece fumatul creează dependență, încercarea de a întrerupe fumatul este dificilă, ducând, de regulă, la sevraj tabagic.[2]
În august 2011, numărul fumătorilor din întreaga lume era estimat la 1 miliard[3]. În afară de acest tip de fumat activ, medicii constată existența și nocivitatea fumatului pasiv, care constă din inhalarea involuntară a fumului de țigară de către persoane care se află în aceeași încăpere cu fumători activi. Conform unui studiu global din 2010 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 600. 000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv, o treime din ei fiind copii care sunt expuși fumului de țigară acasă.[4] Totodată, fumatul pasiv poate cauza pierderea auzului.[5]
În secolul XX, aproximativ 100 de milioane de oameni au murit din cauza tutunului[6]. Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 31 mai "Ziua Mondială fără Tutun", în anul 1987, tocmai pentru a-i face pe fumători să conștientizeze pericolul utilizării tutunului, nu numai pentru ei, ci și pentru societatea în care trăiesc[6].
Cercetători americani au descoperit că fumatul cauzează schimbări genetice legate de cancer deja după câteva minute de la inhalatul primului fum.[7]
Conform celor mai recente statistici, în România fumatul omoară 33. 000 de persoane pe an. Peste 70% dintre aceștia mor între 35 și 69 de ani.[8]
În scopul reducerii efectelor nocive ale fumatului, în România fumatul este interzis în spații închise de la locul de muncă. În spațiile publice închise, fumatul este permis numai în camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea unor condiții obligatorii. Se interzice comercializarea produselor din tutun în unitățile economice situate în incinta și la o distanță mai mică de 50 metri față de orice punct de acces în spitale și unități de învățământ, cu excepția unităților de învățământ superior. Există obligativitatea de a tipări pe pachetele de țigări un avertisment și o fotografie color sau altă ilustrație care ilustrează consecințele fumatului asupra sănătății.[9] De asemenea, se interzice orice publicitate pentru produsele din tutun prin orice formă de comunicare comercială care are ca scop sau ca efect direct ori indirect promovarea unui produs din tutun sau a fumatului.[10]
Unii consideră fumatul ca fiind o activitate recreațională, o formă recreativă de consum neavizat de substanțe.
Obiceiul se mai efectuează și ca parte a unor ritualuri religioase sau nereligioase, pentru a conduce la înălțarea spiritului. Cea mai întâlnită metodă de a fuma este aceea prin intermediul țigărilor, fie fabricate industrial, fie confecționate artizanal, prin împăturirea unei cantități de tutun în hârtie. Dintre alte forme de fumat, se pot aminti folosirea pipei, a trabucurilor și a narghilelei.
Fumatul este una dintre cele mai frecvente forme de abuz de substanțe folosite în scop recreațional. Fumatul de tutun este de departe cea mai frecventă modalitate de a fuma, fiind folosită de peste un miliard de persoane, în majoritatea societăților umane. Fumatul de cannabis și opiu sunt mai rar întâlnite. Majoritatea substanțelor care sunt fumate duc la dependență. Anumite substanțe sunt considerate ca fiind narcotice puternice, precum heroina și cocaina, folosirea acestora fiind de obicei restrânsă la grupuri marginalizate social.
Istoria fumatului se poate dovedi de prin anii 5000 î. Hr, fiind prezentă în diferite culturi din întreaga lume. Tutunul a fost cultivat și fumat pe continentul american de peste 5000 de ani, sursa de origine fiind din Anzii peruvieni și ecuadorieni.[11] Fumatul cannabisului în India este practicat de peste 4000 de ani.[12] La început, fumatul s-a propagat în combinație cu ceremoniile religioase; ca ofrande aduse zeităților, în ritualuri de purificare, care să le permită preoților sau conducătorilor religioși să se detașeze de limpezimea minții în scopul de a comunica cu divinitatea sau de a induce viziuni spirituale. După explorările europene din Americi, obiceiul s-a răspândit cu repeziciune în tot restul lumii. În regiuni precum India și Africa subsahariană, s-a combinat cu obiceiurile existente de fumat (de obicei cannabis). În Europa, s-a răspândit ca un nou tip de activitate socială și ca modalitate de consum a substanțelor farmaceutice care până în acel moment nu fusese cunoscut.
Percepțiile culturale care învăluie fumatul au variat cu timpul și locul, de la spiritual - la păcat, de la sofisticat - la vulgar, de la plagă socială - la pericol mortal asupra sănătății. Doar de curând, și numai în societățile vestice, fumatul a început să fie privit într-o lumină negativă. Dovezile clare privind pericolele aduse sănătății au condus la luarea unor măsuri de impunere a unor taxe mari asupra produselor din tutun și la inițierea de campanii anti-fumat, în încercarea de a opri consumul acestor substanțe. Mai multe țări au interzis fumatul în public în majoritatea locurilor publice.
Fumatul are efecte daunatoare asupra organismului in primul rand din cauza substantelor nocive care sunt inhalate:gudron, monoxid de carbon, plumb, nicotina si alte substante.
Aceste substante intra in corp si distrug practic tesuturile pe care le ating, de la dinti, limba, laringe, plamani, iar odata ajunse in plamani intra in circuitul sangvin, astfel ajungand si la creier, acolo unde distruge neurinii si afecteaza centrii nervosi.
In restul organismului provoaca tumori maligne si ingroasa sangele, efectele imediate fiind culoarea inchisa a tenului, deteriorarea dintilor, tusea, si inainte de toate mirosul urat al gurii.
Se estimeaza ca un fumator traieste in medie cu 30 de ani mai putin decat un nefumator.
Tutunul afuma plamanii si in loc sa ia oxigenul din are sal duca la sange, si axigen si fum si ai fum in sange, care circla in tot corpul, deci afecteaza tot corpul(parerea mea)
I:cati ani ai?
daca esti fata dupa "nick" sa zicem nu Fuma ca nu ai nici un beneficiu dupa urma lor...doar niste boli "dobandite" in timp si alte multe minusuri(slabesti, ai varza plamani in tine, multe boli printre care si CANCERUL...prietenul "GUAGAL" iti spune ce "face" tigara" din tine daca esti baiat iti spun un "lucru" ce scrie si pe, pachetul de tigari "tutunul creste riscul ipotentei" intr-un cuvant iti dai seama ce inseamna ! gasesti o gramada de raspunsuri la intrebarea ta pe GOOGLE.
Merci mult pentru toate raspunsurile, majoritatea imi sunt de mare folos...si dupa cum am promis voi da funda si vot as da mai multe funde dar se pare ca nu pot
De ce nu e bine sa fumezi?
1. E un fel de "drog"
2.Iti faci mult raw.
3.Consumi banii de geaba.
4. Poti sa mori.
De ce fumatul dauneaza grav sanatatii?
1. Polueza planeta
2. Daca facem asta ii afectam si pe cei din jur.
3.Etc.
De ce fumatul e interzis in scoli?
1.Nu sunt interzise dar cred ca de anul acesta va fi. De exemplu la mine in scoala anii trecuti d-na inv. a mea fuma in scoala si nu ii zicea nimeni nimic!
2. Da exemplu prost copiilor.
3.Inhaleaza fum... e periculos pentru unii
De ce profesorii fumatori sunt un exemplu rau pentru elevi?
1.In loc sa invete ceva bine invata ceva rau.
2. Daca ii vede atat de mult ca fumeaza o sa se intrebe: Dar oare de ce fumeaza in fiecare zii o sa incerce si copii.
Intrebari:
1.De ce fumati?
2.De ce fumati daca stiti ca dauneaza sanatatii?
3.Ati renunta la fumat?
FUNDA?
De ce nu e bine sau fumezi? Pai, o sa-ti dau eu cateva motive : iti imbolnavesti plamanii, iti afecteaza circulatia sangelui, iti slabeste vederea. Respiratia urat mirositoare este un mare minus, de asemenea! Banii 'arsi'. Fumatul este un obicei prost si deloc sanatos. Probabil tocmai de aceea nu este tolerat in scoli. Eu sunt student si am in cartier o scoala generala. Aproape zilnic vad elevi, in special fete, care se furiseaza (chiulesc) doar ca sa aprinda 'una mica'. Copii de doar 14-15 ani, care se grabesc sa creasca, care au impresia ca fumand, sunt altcineva, sunt mai maturi, mai in pas cu moda. Gresiiit. Fumand, dovedesc tocmai contrariul. Si anume, nu-si dau seama de pericolele la care te expui fumand, de faptul ca sunt tineri si au o viata de care ar trebui sa se bucure si de care ar trebui sa aiba grija, ca ard banii parintilor, bani pe care cu greu, ii castiga.
Sfatul meu ar fi sa stati cat mai departe de tigari! Va striga imaginea si creeaza si dependenta psihica. Si daca fumati deja, lasati-va! Nu exista NU POT. Exista NU VREAU!
Bafta si multa sanatate!
Fumatul este daunator deoarece are un praf care te face dependent de ele si care intra in plamani.
Sper ca te am ajutat si ca poate im dai o pamblica!