Nu se pune ca semn,dar da,la Evaluarea Nationala,se scrie direct subordonatele(se transcrie),adica dupa ce ai compus fraza, transcrii propozitiile principale si propozitiile subordonate, nu le lasi asa in fraza barate si incercuite, asa preda profesorii de romana la ore, dar nu se face asa si la Evaluarea Nationala.Si nici nu se scrie cu prescurtari la Evaluarea Nationala(ex: PP, PS, At, CD, etc). Intelegi?
De exemplu daca imi cere o fraza predicativa..introdusa prin unde sa zicem si scriu :
Intrebarea este unde vom merge in vacanta
si gen dupa scriu sub asta in ghilimele "intrebarea este" = propozitie principala si 'unde vom merge in vacanta" predicativa? asa ma gandeam dar ma gandeam ca nu ar fi bine
Si se depuncteaza daca nu o impartim?
Asa cum ai scris fraza asta e bine, nu trebuie sa o incercuiesti si sa o barezi.Doar o scrii si apoi transcrii din fraza tot ce iti cere, noua asa ne-a spus doamna profesoara de romana.Si nu uita, nu ai voie nici macar sa scrii cu prescurtari pentru ca te-ai putea incurca.Succes! Si eu am examenul!
Nu...fara prescurtari dar tot nu inteleg daca imi spune construieste o fraza..mai trebuie sa rescriu propozitiile ca sa arat care e principala si care e subordonata? Multumesc mult.Mult succes!
Pai nu, dar daca vrei da, dar vrei primi punctaj doar pentru ce ti-au cerut ei, nu si pentru ce le-ai oferit tu in plus.
De obicei iti cere sa transcii doar subordonata, nu fa ceva in plus daca nu iti cere. Tu scrii pur si simplu doar subordonata. Daca propozitia este: Intrebarea este unde se plimba baiatul. Tu trebuie sa scrii asa: Unde se plimba baiatul- propozitie subordonata predicativa, practic nu trebuie sa scrii principala. Cu placere.
Nu vorbesc de acel exercitiu. vorbesc de cel in care trebuie sa il compun...Baremul spune ca doar sa le construim...Dar unii profesori zic ca nu se puncteaza daca nu impartim de asta ma tem
Sa compun fraza*. Adica daca o scriu sub fraza..in ghilimele. fara sa impart...E ceva gresit? si chiar daca nu trebuia...S-ar depuncta pentru ca am scris felul propozitiilor?
Nu man, doar contruieste-o, nu o imparti
Ok...multumesc
Nu se depuncteaza daca treci fraza intre ghilimele, dar dupa daca nici nu o imarti in propozitii si nu incercuiesti si nici nu transcrii propozitiile din fraza, se depuncteaza.
Daca zice doar sa o construiesti, doar o construiesti.
Pai la asta ma refer... daca impart cu creionul in propozitii e semn?
Si m-am exprimat gresit..propozitiile in ghilimele ..nu fraza*
Deci daca nu impart/incercuiesc/subliniez pentru ca mi-e frica sa nu se puna ca semn...Ci doar RESCRIU propozitiile ( cea principala si urmatoarea) si spun ce fel sunt.E bine asa?
Da
Pai nu ai voie cu creion la examenul la limba romana,ai voie sa intri doar cu doua pixuri,atat.Te controleaza inainte sa intri in examen.Dar da, s-ar putea considera semn, dar cum nu te las cu creion la examenul de la romana, nu ai ce semn sa lasi.Dar nici nu ai voie sa mazgalesti unde ai gresit, doar tai cu o linie.
Și eu am nu trebuie sa faci aceasta operație deoarece nu se punctează, doar alcătuiești fraza! Succes!