Pai o fisa de lectura trebuie sa cuprinda :
-autorul
-date despre autor
-rezumat
-personaje
dar asta este la opera epica
la opera lirica trebuie sa contina:
-autor
-date despre autor
-alte creeatii deale autorului (basme sau poezii)
-figuri de stil
-imagini artistice
-ce versuri ti-au placut cel mai mult
sper ca te-am ajutat
fundita?
Uite cum e, o lista de lectura este pur si simplu o lista unde sunt trecute carti si autorii lor. Acele carti sunt potrivite pentru o anumita categorie de persoane!
Uite daca vrei iti pot trimite lista mea de lecturi pentru clasa a VI-a o am in computer si e buna, te asigur! '
Deci daca esti interesata scrie-mi pe adresa asta : svoiniciuc@yahoo.com
Te astept!
Fisa de lectura e un instrument de lucru. Te ajuta sa faci caracterizari, argumentari.
Fisele se fac pe 1/3 dintr-o coala A4, totusi se pot face si pe caiet.
Pe prima pagina se trec: numele cartii, al autorului, editura si anul in care a fost publicat volumul.
In urmatoarele pagini, oferi cateva date despre volum (opera epica, lirica, dramatica,...) si despre personaje.
Urmeaza citatele. Se da un citat din text, apoi se explica in propriile cuvinte. Si tot asa. Citatele nu trebuie sa fie la intamplare, bineinteles. Se aleg cele care releva, de exemplu, insusiri ale personajului principal. Si inca ceva, dupa fiecare citat precizezi pagina la care l-ai gasit, pentru a-ti fi mai usor.
Dupa aceea, poti sa atasezi la fisa ta si aprecieri critice. Daca nu este un autor de moment, iti recomand sa folosesti criticile lui G. Calinescu, din "Istoria Literaturii Romane de la origini pana in prezent" sau, varianta prescurtata, "Compendiu".
Poti atasa, de asemenea, si pareri personale. Ce pasaj te-a surprins, sau ce personaj ti-a placut. Bineinteles, afirmatiile trebuie sa fie argumentate.
Inca ceva. Sa nu faci exces de zel. Ce-i prea mult strica, asa ca alege doar esenta.
Cand ai terminat, pune toate sferturile de coli (am uitat sa iti spun ca trebuie numerotate) intr-un plic, pe care scrii numele autorului (incepand cu numele de familie, ex: Creanga, Ion sau Negruzzi, Costache) si numele operei.
Eu scriu partea de sus a plicului si litera cu care incepe numele autorului, ca sa imi fie mai usor sa le sortez si sa le gasesc.
Sper ca ai inteles cate ceva... In fond, in clasa a 6-a nu se cer fise de lectura performante. Insa iti vor fi de mare folos la liceu si mai departe (daca te axezi pe romana).
Bafta!
Pai o fisa de lectura trebuie sa continaitlul, autorul, date despre autor, albumul din care face parte lectura, cateva idei principale, si un mic rezumat.Cam asa!