| RozyRozyRozy a întrebat:

Am o nelamurire :
Cum se formeaza tunetele si fulgerele?
Dau funda la cel mai bun si rapid raspuns.
Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| ღCuteღKissesღ a răspuns:

Ce provoaca tunetele?

Pentru a intelege modul in care se formeaza tunetul, putem face un mic experiment cu ajutorul unui balon si al unui ac. Dupa ce umflam balonul, il intepam cu un ac. Vom observa ca explozia balonului este insotita de un zgomot puternic. Daca v-ati intrebat vreodata de ce balonul face acest zgomot puternic atunci cand se sparge, raspunsul este urmatorul: sunetul este provocat de dilatarea si comprimarea brusca a aerului. Exact acelasi fenomen se produce si in cazul tunetului. Mai intai, fulgerul face ca aerul sa se extinda pentru o secunda sau doua, iar cand fulgerul se incheie, aerul revine la normal si acest lucru provoaca un zgomot puternic.
Cum se formeaza tunetele?

Norii Cumulonimbus sunt plini de particule de gheata, picaturi de apa si grindina, care se freaca unele de altele, incarcandu-se electric. In cele din urma, particulele incarcate pozitiv, care sunt usoare, incep sa se ridice, iar particulele incarcate negativ, care sunt grele, se aseaza la baza norilor. Pe principiul legii atractiei, particulele pozitive si cele negative sunt atrase unele spre celalalte. In timp ce aceste particule se apropie, acumularea electrica cauzata de frecarea dintre ele dau nastere unor scantei, carora noi le spunem fulger. Fenomenul se poate intampla in interiorul unui nor, a doi nori, dar si intre nor si sol, iar diferenta dintre ele formeaza baza de identificare a diferitelor tipuri de fulgere. In primul caz, particulele pozitive si negative din nori vin in contact unele cu altele, iar in al doilea caz particulele negative de la baza norilor vin in contact cu particulele pozitive din atmosfera Pamantului.

Chiar daca fulgerul nu dureaza mai mult de cateva secunde, temperaturile enorme din ele pot incalzi aerul atat de mult, incat aerul se dilata. Intr-o secunda sau doua, fulgerul dispare si aerul se comprima. Aceasta dilatare si comprimare a aerului provoaca zgomotul puternic pe care il numim tunet. Faptul ca vedem mai intai fulgerul si apoi auzim tunetul poate fi atribuit elementelor de baza ale stiintei care spun ca lumina are o viteza mai mare decat sunetul.

Formarea fulgerului

Datorita curentilor de aer existenti in nor precum si prin repartizarea inegala de gheata si apa, se formeaza prin frecare, spatii cu incarcatura ionica electrostatica negativa si pozitiva.
In mod normal stratul superior al norului este incarcat pozitiv, iar stratul inferior este incarcat negativ. Zona dintre cele doua straturi incarcate diferit se afla la o inaltime mare unde temperatura variaza intre -10 si -15 grade Celsius.
Aici, picaturile de apa din nor se transforma in cristale de gheata.


8 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Cand norii incarcati cu apa se ciocnesc se produce acel fenomen numai tunet si fulgerul in acelasi timp.

| AnaAmalia31 a răspuns:

Tunetul - n momentul descărcării electrice, aerul prin care trece curentul electric se încălzește și se dilată brusc, trecând în faza de plasmă. In apropierea tunelului sau canalului trăsnetului aerul atinge temperaturi de 30.000 °C (de 5 ori mai mare ca temperatura de suprafață a soarelui). Această dilatare bruscă produce o undă sonoră de șoc care începe să se îndepărteze de locul descărcării (asemenea unei explozii cu un zgomot puternic), fiind percepută ca sunetul unui tunet în zonele în care ajunge...

Fulgerul - Avand in vedere numeroase masuratori ce au fost facute, s-a constat ca picaturile de ploaie, fulgii de zapada, grindina etc., in caderea lor spre pamant, transporta si sarcini electrice. S-a mai stabilit ca sarcinile pozitive transportate de precipitatii sunt mai numeroase decat cele negative. In timpul caderii aceleiasi precipitatii (ploaie ori zapada), unele particule lichide ori solide sunt incarcate cu electricitati diferite, iar altele raman neutre.
Cauza formei in zig zag a fulgerului este produsa prin descarcarea electrica numai prin zonele cu aer ionizat.

| Cosminovici18 a răspuns:

Cel mai simplu raspuns si pe care'l intelegi este acel ca norii incarcati cu apa se ciocnesc si se produce doua fenomene intai tunetul apoi fulgerul!

| aneliram a răspuns:

Fulgerul este un arc luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică (trăsnet) cauzat de o diferență de potențial electrostatic. Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcați cu sarcini electrice diferite sau între nor și pământ
Tunetul este sunetul produs în urma unui proces de descărcare electrică (trăsnet).

| CaptainEnigma a răspuns:

Pai eu imi amintesc, ca norii(negrii) contin electricitate iar atunci cand se ciocnesc provoava fulgerul si tot asa si tunetul care este sunetul fulgerului.

| Miickeii a răspuns:

Cand nori se ciocnesc produc tunete
si fulgere :p

| NuneAscuns a răspuns:

Sa iti explic

Gandeste-te la doi nori incarcari cu energie electrica si cu apa cand se face intalnirea a doi nori pozitivi si negativi, atunci cand se ciocnesc unul de altul se produce o scanteie.

Uite un experiment

Cand lovesti doua pietre mai intai se produce o scanteie iar apoi un sunet.


Despre tunet

Cand trece fulgerul ce dureaza mai putin de 3 secunde, isi face aparitia tunetul, un sunet dupa fulger, la fel si cu experimentul cu pietre cand ciocnesti o piatra de alta se aude un sunt de ciocnire, la fel si cu tunetul.


Fulgerul este inaintea tunetului pentru ca viteza luminii este mai rapida decat viteza sunetului, iar procentele de calculaj sunt urmatoarele :

Fulgerul poate dura cu 90 % sau 100 % mai rapid decat tunetul, iar acest sunet poate dura cu 600 % mai incet ca fulgerul. Intelegi

Uneori nu putem vedea fulgerul, iar atunci ne miram cu a tunat fara lumina accea electrica. Ei bine raspunsul este urmarorul :

Fulgerul a fost mai departe de noi.


Toate cele bune! Su sper ca ai inteles!

| Pocriste_Bogdanel_1990 a răspuns:

Cand nori se ciocnesc produc tunete
si fulgere :p