| adyna97 a întrebat:

Am si o problema! Am o tema la chimie si nu gasesc nicaieri pe net... Am de facut un referat cu UTILIZARILE METANULUI! Ajutati-ma!

Răspuns Câştigător
| CristianMarius a răspuns:

Metanul (CH4) este o hidrocarbură saturată, componentul principal al gazelor naturale.

Metanul a fost descoperit de Alessandro Volta în 1778 în mâlul bălţilor, din această cauză fiind numit şi gaz de baltă. Metanul este capul de serie a alcanilor, o hidrocarbură saturată aciclică, în care atomul de carbon este hibridizat sp3, având o geometrie tetraedrică de hidrocarburi parafinice. Metanul se găseşte sub formă de zăcăminte naturale în stare destul de pură, la noi în ţară puritatea metanului fiind de 99%, însă se poate întâlni şi în minele de cărbuni unde în amestec cu aerul formează amestecul exploziv numit gaz grizu (responsabil de exploziile miniere).

Sursele de metan sunt diverse: zone mlastinoase, hidrati gazosi din solul oceanelor, permafrost, oceane, microorganisme de apa dulce, zacaminte organice, gropi de gunoi, sisteme petrolifere, mine active, mine parasite, orezarii etc.

Utilizările metanului

Negrul de fum:

în industria cauciucului;
la prepararea cernelurilor, vopselurilor.

Hidrogenul:

sinteza amoniacului, acidului clorhidric;
obţinerea benzinei;

Acetilena:

obţinerea cauciucului sintetic;
tăierea şi sudarea metalelor.

| adyna97 explică (pentru CristianMarius):

Asta am gasit si eu pe net, dar nu ma ajuta! Mersi mult oricum! Poate ai si altceva big grin!

1 răspuns: