Zeus-divinitatea suprema
Hera-era regina zeilor, patroana a casatoriei si a maternitatii;
Poseidon-zeul marii
Hestia-simboliza puritatea focului din vetre
Demetra-zeita recoltei, agriculturii si fertilitatii
Atenea-zeita intelepciunii, a razboiului
Ares-fiul lui Zeus si al Herei, era zeul razboiului nedrept si sangeros
Hefaistos -dvinitate a focului si a metalelor;
Herme-fiul lui Zeus si al nimfei Maia si detinea functia de mesager al zeilor.E considerat protector al comertului, al actiunilor indraznete si chiar al hotilor.
Apollo-alt fiu al lui Zeus; zeu al luminii si al Soarelui, al muzicii si al poeziei
Artemis-Zeita padurilor
Afrodita-stapana dragostei, a frumusetii, voluptatii si fecunditatii.
#Ahile si Prometeu nu au fost zei.
*Ahile-este un celebru erou care a participat la razboiul troian de partea grecilor.
*Prometeu-unul dintre titani.
Funda?
Zeii mari sunt 12: zeus, poseidon, hades, ares, apollo, atena, hera, afrodita, demeter, hermes, artemissi hephaistos. mai sunt si alti zeii mai mici (vesta, dyonisus, etc)
Zeus, Apolo, Ahile, Artemis, Atena, Atlas, Afrodita, Hades, Hefaistos, Hera, Hercule, Hermes, Prometeu. Funda?
Zeus este stăpânul întregului Olimp și al pământului, fiind necruțător de exemplu cu Prometeu care aduce intunericul pe pământ oferind căldură și o noua viață, cu pământenii cărora le trimite bolile, nenorocirile și toate relele in Cutia Pandorei, dar și cu alți zei care nu se supuneau orbește lui. Tot Zeus păcălește mai multe pământence, având cu ele nenumărați copii, deși era căsătorit cu Hera.
Poseidon devine stăpânul apelor, tuturor mărilor și oceanelor, și se căsătorește cu o frumoasă nimfă Amfitrita rezultând Triton.
Hades era stăpânul Infernului, al morții și-al umbrelor, era posac și nesuferit, avea un monstru la poarta Tartarului ce se numea Cerber. Hades se căsătorește cu Persefona, pe care o răpește, aceasta fiind fiica zeiței Demetra.
Hestia era considerată focul caldelor cămine, focul pe care ardeau jertfele, focul care însemna iubirea. Hestia rămâne-n veci fecioară neprihănită, având grijă de casele bieților muritori.
Demetra era zeița belșugului și a recoltei făcând ogoarele și livezile să dea roade, umplând casele pământenilor cu bucate. A fost căsătorită cu fratele ei Zeus cu care a avut o fiica, Persefona. Dispariția ei în lumea lui Hades, a făcut-o pe Demetra să o caute timp de 9 zile pe pământ. În cele din urmă reușește să o readucă în lumea zeilor, dar pentru că a mâncat din rodia dată de Hermes, aceasta va fi nevoită ca o parte din an să stea în tărâmul lui Hades.
Hera devine soția lui Zeus dăruindu-i acestuia copii și încercând o dată să-l răstoarne pe Zeus.
Palas Atena era zeița înțelepciunii, ocrotitoarea eroilor în bătălii, pricepută la arte și meșteșuguri: sculptură, arhitectură, pictură, broderie și țesături de mână și i-a învățat pe vechii atenieni să cultive măslinul.
Apolo era zeul soarelui, de o frumusețe și mândrie ieșite din comun, cel mai iubit dintre fii lui Zeus.
Artemis era zeița vânătorii, sora marelui Apolo, zeița ce rămâne castă și care umbla prin păduri împreună cu 20 de nimfe.
Hermes avea vorba iscusită, era bun la toate, tâlhar, primind de la Zeus în seamă gimnastica, tinerețea și sănătatea.
Afrodita primise de la Zeus iubirea, viața și frumusețea având un fiu, pe Eros care umbla cu arcul în spate și care avea în tolbă două feluri de săgeți: unele de aur înmuiate în foc și miere, iar altele de plumb înmuiate în otravă.
Hefaistos era zeul meșteșugului, locuia în mare și era fiul lui Zeus și al Herei, *** și schilod, căsătorit cu zeița frumuseții Afrodita, care-l înșela cu Ares
Ares era zeul războiului, se povestește că era chipeș, dibaci dar ticălos.
Dionisos era zeul vinului, al dansului și al dezmățului, umblând prin lume cu nimfe și satiri să împrăștie vița de vie și să petreacă la nesfârșit.