| AslTracker a întrebat:

Hey TPU,

Explicatiti-mi si mie de ce verbul "A AVEA" este auxiliar? Adica ce intelesuri are a avea.De exemplu am stat este format din verbul a avea dar nu am inteles cum,imi puteti explica formarea lui, adica date despre este ca sa inteleg cum identific acest verb. Ofer

Răspuns Câştigător
| GiGiMan a răspuns:

Pai e usor....verbul a vea este auxiliar la urmatoarele cazuri si timpuri:
la indicativ timp perfect-compus: a stat(acel,, a'' vine de la verbul a avea)
la conditional-optativ ambele timpuri :
-ar sta(ar vine de la a avea)
-ar fi stat(ar din nou vine de la a avea) funda?big grin

1 răspuns:
| nicoleta3 a răspuns:

A avea
Acest auxiliar servește la alcătuirea a trei forme verbale:
Timpul perfect compus al modului indicativ se formează din prezentul indicativ al lui a avea asociat cu participiul verbului cu sens deplin: am cântat, ai văzut, a bătut, am zis, ați iubit, au coborât. Trei dintre formele personale ale auxiliarului sunt diferite, reduse față de cele folosite atunci când are sens deplin.
Unul din tipurile de viitor se compune din auxiliarul a avea la indicativul prezent neredus, în concurență cu o formă redusă la o, comună tuturor persoanelor, asociate verbului principal la prezentul conjunctivului: am/o să cânt, ai/o să vezi, are/o să bată, avem/o să zicem, aveți/o să iubiți, au/o să coboare.
La alcătuirea timpului prezent al modului condițional-optativ participă forme parțial diferite ale acestui auxiliar, asociate infinitivului verbului cu sens deplin: aș cânta, ai vedea, ar bate, am zice, ați iubi, ar coborî.