Unităţilor de învăţământ preuniversitar de nivel liceal, cu personalitate juridică, ce fac parte din sistemul naţional de educaţie, li se poate acorda, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, titlul de Colegiu naţional/Colegiu, ca urmare a îndelungatei activităţi educaţionale şi a performanţelor profesionale.
În funcţie de filiera în care şcolarizează preponderent, unităţii de învăţământ i se poate acorda titlul de Colegiu naţional pentru filiera teoretică ori Colegiu pentru filiera tehnică sau vocaţională, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii minimale:
1. contribuţia deosebită privind dezvoltarea învăţământului, ştiinţei, culturii şi sportului, la nivel local, regional, naţional şi/sau internaţional;
2. activitatea educativă, pedagogică şi ştiinţifică desfăşurată şi performanţele profesionale înregistrate de elevii unităţii de învăţământ reflectate în rezultatele obţinute la concursurile specifice naţionale şi/sau internaţionale;
3.
a) perioada de activitate relevantă a unităţii de învăţământ de peste 75 de ani de activitate, cu statut de liceu teoretic, pentru acordarea titlului de Colegiu naţional;
b) perioada de activitate relevantă a unităţilor de învăţământ de peste 50 de ani de activitate, cu statut de liceu industrial/liceu tehnologic/grup şcolar/liceu vocaţional, pentru acordarea titlului de Colegiu;
4. calitatea personalului didactic titular reflectată prin:
a) ponderea personalului didactic calificat, cu grade didactice sau doctorat;
b) implicarea personalului didactic al unităţii de învăţământ în activitatea de cercetare ştiinţifică sau pedagogică;
c) lucrări ştiinţifice sau pedagogice publicate de către personalul didactic al unităţii de învăţământ;
d) implicarea personalului didactic al unităţii de învăţământ în formarea continuă a cadrelor didactice, în calitate de formatori;
5. calitatea absolvenţilor unităţii de învăţământ reflectată prin:
a) personalităţi ale vieţii ştiinţifice, culturale, sociale, sportive la nivel regional, naţional şi/sau internaţional;
b) rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat peste media naţională, pe ultimii 3 ani;
6.
a) Existenţa a cel puţin două niveluri de învăţământ acreditate care să funcţioneze în unitatea de învăţământ, cu statut de liceu teoretic sau liceu vocaţional, în ultimii 5 ani;
b) existenţa cel puţin a unui operator economic cu care unitatea de învăţământ, cu statut de liceu industrial/liceu tehnologic/grup şcolar, are încheiat un protocol de parteneriat în vederea pregătirii practice a viitoarei forţe de muncă;
7. implementarea cel puţin a unui proiect cu finanţare externă relevant pentru dezvoltarea unităţii de învăţământ, în ultimii 5 ani.
Acestea sunt criteriile de departajare. In final daca ai noroc sa gasesti un colegiu bun este tot la fel ca la liceu. Depinde de ce pile are colegiul la minister si-l acrediteaz ca si colegiu fara prea multa zarva. Nu mai este nimic de calitate astazi!
Multumesc mult! M-a ajutat mult, si ai dreptate, nu mai e nimic de calitate azi. Dintre cati profesori am in colegiul la care sunt in prezent doar cei de fizica si chimie ma impresioneaza, atat. Restul parca vin la locul de munca simplu pentru banuti, ca niste roboti.
Multumesc si eu pentru apreciere! Sarbatori fericite! Poate voi tinerii o sa mai schimbati ceva, desi dupa cum scriu pe aici nu sunt mari sperante. Vad ca tu scrii corect si logic dar sunt 70% care habar n-au sa scrie. Scriu "Se merita" si "Miau" ca pisica. De la ei n-am nici o asteptare!
Multumesc mult, din nou! Sarbatori fericite!
S-ar putea sa spun gresit dar cred ca singura diferenta este ca liceul are 9-12 si colegiul 1-12 clase. S-ar putea sa mai fie diferente dar eu pe asta o stiu )
Da, acum am cautat si am gasit si colegii cu clase doar de la 9 in sus, scuze
Aici liceele teoretice au si 5-8