Pai, iese il folosesti cand spui de exemplu:"el iese afara"-prezent.
daca folosesti conjunctiv spui:"el vrea sa iasa afara"
si corect este perna, perina zicea bunica.perina de arhaism.
un site bun:http://diacritica.wordpress.com/......onjunctiv/
Iese [ corect]... Iasa [ incorect/la analfabeti/la sat-ca acolo mai vezi d-astia care zic si parca nu i-ai invinui ca saracii nu au scoala buna ]
si
Perna... desi unii folosesc si perina. pana nu demult eu, care folosisem numai "perna" cand am auzit de " perina" ma gandeam ca e o greseala dar uite ca nu e.
Perna si perina sunt sinonime si sunt acceptate ca forme corecte, doar ca perna este mai des folosita.
Verbul [el/ea]'iese' se foloseste la indicativ, prezent, iar verbul[el/ea poate sa]'iasa' se foloseste la conjunctiv, prezent.
Cu siguranta "iese" pentru ca este conjugarea verbului "a iesi" la modul indicativ timpul prezent, persoana a3-a singlar, iar aceasta se formeaza din radicalul verbului adica "ies"
si "perna" este varianta corecta nu "perina" aceasta din urma fiind greseala gramaticala
IESE. Verbul este " a iesi "
Eu ies
Tu iesi
El/ea iese
Noi iesim
Voi iesiti
Ei/ele ies
PERNA. Uita-te in dictionar.
Perina este un regionalism.
Iese.
De la a iesi
Mie imi iese, tie iti iese, ei ii iese, noua ne iese, voua va iese, lor le iese.
IASA NU! am auzit de multe ori, nu`i deloc corect
Perna, normal
Perina se mai zice pe la taara.
Ambele [si iasa, si perina] sunt regionalisme fonetice
[adica "adauga sau scad" unele litere din cuvant ]
Am explicat cu cuvintele mele
Kisses :*
Iese si perna...suna mai elegant si mult mai frumos, oricum asa e si corect, mie una mi se pare ca daca spui "seltar" in loc de "sertar" sau "poezie" in loc de "poezie" pari putin cam taran...parerea mea.vai sau --->"ia mana "dupa" mine" ma amuza :-oricum e grea si limba romana )
good_girl_gone_bad primeste funda, ceilalti aveti folositor si inteligent, unii si amuzant
multumesc :*:*
Http://www.dex-online-ro.ro/cautari/perna.htm
http://www.dex-online-ro.ro/search.php?cuv=perina
La indicativ prezent: el iese
La conjunctiv prezent: el sa iasa
El/Ea iese afara.
Ea/El poate sa iasa din casa.
Sper ca te-am lamurit cu asta...
Si cu perna...nu stiu de unde ai scos perina eu stiu doar de perna.
Iese si perna cauta in dex daca nu ma crezi perina se zice la tara iar iasa depinde de context, adica daca zici" sa iasa" e ok dar nu poti spune " el/ea iasa " spui " el iese"
sper ca ti-am fost de ajutor
Si iese si iasa sunt corect dar puse in propozitii diferite, de ex : Ea poate sa iasa afara. | Voi vedea cum iese.
Si e corect perna...nici nu am auzit de cuvantul perina