| 123456FOREVER a întrebat:

Îmi poate explica cineva capitolul 3 Metode de numărare (clasa a 10-a) Încă nu am făcut acest capitol in clasa și vreau să-l învăț pe timpul vacantei ca sa ma descurc mai bine atunci când vom ajunge la acest capitol.

2 răspunsuri:
| AC4S4 a răspuns:

Aici sunt importante trei notiuni :

1. Permutarea.
Sa zicem ca ai o multime de numere
A={1, 2, 3, 4, 5}; Daca schimbi ordinea termenilor si scrii de exemplu {1, 3, 2, 5, 4}, aceasta este o permutare.
Poti face n! permutari. In cazul nostru n=5 (avem 5 termeni in multime), deci 5! permutari, 5!=1*2*3*4*5=120.

2. Aranjamente
Gasesti pe net cum se noteaza. Se citeste asa : Aranjamente de n luate cate k. Inseamna ca ai n numere la dispozitie, din care iei doar k numere.
Ai o multime A={1, 2, 3, 4, 5}; Din cele 5 numere, luam k (zicem k=3) numere. {1, 2, 3}, {1, 3, 2}, {1, 4, 5}, {2, 4, 1}. Acestea sunt niste aranjamente ale multimii A, ca sa afli numarul lor ai o formula: n!/(n-k)!, in cazul nostru 5!/2! = 120/2 = 60.
La aranjamente conteaza ordinea, adica {1, 2, 3} nu e tot una cu {1, 3, 2} sau cu {2, 3, 1}.

3. Combinari
Sunt exact ca aranjamentele, numai ca {1, 2, 3} e tot una cu {1, 3, 2} sau {3, 1, 2}. Nu conteaza ordinea, poti sa le pui cum vrei.
Formula ca sa afli cate combinari ai pentru o multime este:
n!/[(n-k)!*k!]. In cazul nostru 5!/(2!*3!)=120/(2*6)=120/12=10.

Sa nu faci greseli de genul : a!*b!= (a*b)!
La scoala veti aprofunda putin, dar e bine sa stii de dinainte.

| anamariarot a răspuns:

Nu ai idee cat e de usor. Trebuie sa stii formulele pentru permutari, combinari si aranjamente. O sa o iau pe cea mai simpla: Pn=n!
n e intotdeauna un numar natural, iar semnul exclamarii se citeste "factorial". O sa dau cateva exemple sa te prinzi cum sta treaba:
2!=1x2=2
3!=1x2x3=6
4!=1x2x3x4=24 samd. Cred ca deja te-ai prins. "Exceptia" o face 0! care intotdeauna e egal cu 1.
In cazul combinarilor si aranjamentelor ai fractii si acolo totul merge pe simplificari. Nu e mare filosofie, o sa-l intelegi la scoala. E unul dintre capitolele alea simple happy