| franciscintaiul a întrebat:

Îmi poate explica cineva termenul de ipotecă? nu prin definițiile găsite de pe internet încă nu am o inteligență financiară bine construită.

Răspuns Câştigător
| Lioana a răspuns:

Ipoteca este un contract facut intre persoana care ia un imprumut si cel care ii da banii. De obicei bancile fac astfel de contracte cand dau imprumuturi.
Prin acel contract, cel care a luat imprumutul garanteaza cu casa lui ca va plati imprumutul si accepta sa se inscrie ipoteca in cartea funciara a casei. Ipoteca indica oricarei persoane interesate de acea casa ca proprietarul ei are o datorie.
Daca omul nu plateste la timp banca poate sa solicite vanzarea acelei case pentru a recupera banii dati.
Daca cineva cumpara acea casa desi stie ca are ipoteca, va trebui sa plateasca el datoria pentru a elibera imobilul de ipoteca.
Daca in acel contract de ipoteca exista si interdictia de instrainare si grevare, asa cum fac acum toate bancile, imobilul nu poate fi vandut si nici sa se inscrie alta ipoteca fara acordul in scris al bancii.

2 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ipoteca este o garantie pentru achitarea unei datorii mai mari.
Daca ai o datorie de platit, inscrie datoria ta (ipoteca) in Cartea Funciara a imobilului (casa, teren), acesta ramanand "rezervat" pana la achitarea completa al datoriei tale.
In acest timp, tu nu ai voie sa-ti vinzi bunurile ipotecate, iar daca nu-ti achiti datoria conform contractului, atunci creditorul poate cere vanzarea lui pentru recuperarea datoriei tale.

Daca totusi vinzi imobilul in acest timp, atunci vanzarea este nula (de drept), iar cumparatorului trebuie sa-i rambursezi banii, daca nu vrei sa faci puscarie pentru inselaciune...

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Un obiect care este pus sub ipoteca nu poate fi vandut, instrainat sub nici un motiv decat daca-l scoti de sub ipoteca prin plata completa a datoriei sau prin hotarare judecatoreasca. Exemplu: am o casa. Ma duc la banca si cer un imprumut gajand cu casa. In momentul acela casa este sub ipoteca si se scrie in cartea funciara. Din acel moment orice act de vanzare-cumparare sau de donatie este nul de drept. In momentul cand ti-ai platit datoria se scoate de sub ipoteca si poti face ce vrei cu ea. Sau vine o hotarare judecatoreasca si zice: nu ti-ai platit datoria? Casa merge in patrimoniul bancii si tu esti obligat sa o parasesti oricand, la cererea bancii.