Cele mai interesante lucruri pe care pot să ți le dau sunt informații legate de cele mai puternice microscoape. Sunt două tipuri de microscoape, unul electronic care folosește electroni pentru a ilumina și a creea imaginea mărită și cele care folosesc sursele de lumină din jur cum ar fi microscopul stereo, biologic etc. La general deoarece sunt tot felul de subtipuri de microscoape care identifică tot felul de materiale, deci sunt destul de diversificate. Cel mai interesant tip de microscop, care este și cel mai puternic mi se pare cel pe bază e electroni, electronic. Microscoapele electronice au rezoluție superioară microscoapelor cu lumină, și pot mări de mult mai multe ori imaginea. Unele microscoape electronice ajung să mărească de 2 milioane de ori, pe când cele mai bune microscoape cu lumină măresc de 2 000 de ori.
Cel mai puternic microscop a apărut în anul 2008 în urma unui proiect în care au fost incluși cercetători din 4 cunoscute laboratoare și 2 companii. Proiectul poartă numele de TEAM(Transmission Electron Aberration-Corrected Microscope). Acesta atinge rezoluția de 0, 5 Angstrom, în jur de 1 milion de ori mai mic decât diametrul unui fir de păr, deci îți dai seama ce putere extraordinară are.
Acum eu sunt mai mare fan al telescopului, care este tot un instrument de mărire, dar cu care nu mai observi ceea ce e pe pământ ci ceea ce e în spațiu.
Sjhxjcks întreabă: