Se pare ca notiunea de ''somaj tehnic'' nu mai exista. Dar acest fapt se poate incadra la art.52 pct.d) din Codul Muncii in vigoare.
Asa cum au spus alti colegi, fiind vorba de suspendarea contractului de munca, nu se datoreaza contributii la stat.
Vechiul cod al muncii prevedea:
Art. 45 - Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului pentru următoarele motive:
a) ca sancţiune disciplinară;
b) pe durata anchetei disciplinare, în condiţiile legii;
c) detaşare;
d) şomaj tehnic;
e) pe durata lock-out-ului,
Art. 46 (1) - Şomajul tehnic reprezintă imposibilitatea temporară a continuării activităţii de către angajator, pentru motive economice obiective.
(2) Şomajul tehnic nu poate dura o perioadă mai mare de 3 luni într-un an calendaristic.
(3) Pe durata şomajului tehnic salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
(4) Pe perioada şomajului tehnic salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător postului deţinut.
(5) Modul concret în care salariaţii vor executa obligaţia de a se afla la dispoziţia angajatorului, precum şi valoarea indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic se stabileşte în condiţiile legii şi ale contractelor colective de muncă aplicabile.
Noul Cod al Muncii prevede:
Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) ca sancţiune disciplinară;
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detaşării.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
__________
Alineatul (2) a fost modificat prin art. I pct. 23 din O.U.G. nr. 65/2005, astfel cum a fost modificat prin Legea de aprobare nr. 371/2005.
Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Am gasit o discutie in acest sens, pe un alt forum, poate te ajuta:
http://www.avocatnet.ro/content/forum%7Cdi...jul/tehnic.html
Perioada de stagnare /oprire temporara a activitatii datorata unor cauze care fac imposibila defasurarea acesteia in bune conditii. De ex: somaj tehnic care de datoreste lipsei temporare de pe piata a unei materii prime folosite in procesul de productie, somaj tehnic care are drept cauza un blocaj financiar etc.
EdinaMaria întreabă: