E foarte simplu: Un corp scufundat intr-un lichid este impins de jos in sus cu greutatea volumului de lichid dizlocuit.
Pentru asta trebuie sa intelegi diferenta dintre greutate si masa.
Greutatea este o forta exprimata in newtoni, masa este ceea ce noi in viata de zi cu zi intelegem prin "greutate", adica cate kile are ceva.
G = N
m = kg
deci tu practic daca scufunzi un cub de sticla sa zicem 1/1/1m intr-o piscina cu apa, el va fi impins de catre apa in sus cu o forta egala cu un cub de 1/1/1m apa.
Sticla are masa mai mare decat apa in acelasi volum datorita... densitatii. Pentru ca sticla este mai densa decat apa.
Daca in schimb cubul de 1/1/1m ar avea doar pereti de sticla (inchipuie-ti un acvariu), si in mijloc ar fi aer, atunci apa va impinge de jos in sus cu aceeasi forta ca in cazul precedent, insa densitatea cubului fiind densitatea aerului cu mai putina sticla, ar cantari mai putin. deci cubul ar sta la suprafata.
Exact acelasi lucru se intampla cannd te bagi in apa tu, dai tot aerul din piept si te scufunzi... iar daca tragi aer in piept iti creste volumul (pentru ca pieptul este extins) si deci ramai la suprafata.
Densitatea = masa / volum
In cazul corp uniform (un corp poate fi orice), densitatea se aplica dupa formula de mai sus.
Altfel trebuie sa spargi calculele pe fiecare material. de exemplu daca ai o sticla umpluta cu aer in care stii ca 90% reprezinta aer si 10% din volum e ocupat de sticla formula densitatii va fi ceva de genul
Densitate compusa = masa sticla/ volum sticla + masa aer/volum aer
unde volum sticla = volum total * 0.1 (sau 10%) iar volum aer = volum total * 0.9 (sau 90%)
Adi1987 întreabă: