| damien a întrebat:

Imi puteti spune care sunt tarile francofone?

Răspuns Câştigător
Alte răspunsuri
61 răspunsuri:
Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Elvetia este o tara Francofona. :X

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Elvetia este o Tara Francofona.

Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Iata o parte din ele.(mai sunt si altele): maroc, franta, belgia, luxemburg, elvetia, monaco, romania, bulgaria, maroc, algeria, tunisia, madagascar, insula maurice etc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nue adevarat ca numai tarile care vorbesc limba franceza sunt francofone! de cand s-a inventat asta?!:O si romania este tara francofona si din cate stiu eu nu se vorbeste franceza ci romana

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Franta italia spania canada belgia etc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

CANADA, ROMANIA "A fi francofon inseamna sa folosim o limba comuna si sa impartasim anumite valori precum democratia, libertatea, drepturile omului, dreptatea, solidaritatea, progresul, diversitatea culturala, fara sa pretindem ca detinem monopolul acestora. [...] Anul trecut [2002 n.r.], mai bine de o suta de tari care si-au dat seama de bogatia si de evidenta comunitatii noastre, diverse in ceea ce priveste formele ei de exprimare, dar, totodata, unita spre a se deschide catre ceilalti, catre vorbitorii de limba portugheza, catre hispanofoni, catre vorbitorii de araba, catre rusofoni... si a apara alaturi de acestia o alta viziune asupra globalizarii. Cea care cauta pacea si favorizeaza cunoasterea celorlalti, cea care sarbatoreste universalul existent in fiecare dintre noi."
Abdou Diouf, Secretarul General al OIF

FRANCOFONIA
Termenul de "Francofonie" a fost utilizat, intr-o prima acceptiune, la sfarsitul secolului al XIX-lea, pentru a desemna spatiile geografice unde limba franceza era folosita in mod curent. In anii 1950-1970, s-a avansat ideea unei comunitati francofone, fapt care a condus la crearea primelor organizatii si institutii francofone. La 20 martie 1970, s-a infiintat Agentia de Cooperare Culturala si Tehnica (ACCT), cu sediul la Paris, unica organizatie interguvernamentala si principalul operator al Miscarii Francofone. Incepand de la aceasta data, ziua de 20 martie marcheaza "Ziua Internationala a Francofoniei".

STRUCTURA
• Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) este o institutie infiintata pe baza limbii si a valorilor comune. OIF reuneste 53 de state si de guverne membre, alaturi de 10 observatori. Aceasta conduce actiunile in domeniul politicii internationale si a cooperarii multilaterale. Situata sub autoritatea instantelor sale politice, Organizatia Internationala a Francofoniei este condusa de un Secretar general si cuprinde un Administrator, o Delegatie a Drepturilor Omului, a pacii si a democratiei, directii de programe si sprijinire, servicii si, de asemenea, filiale permanente si birouri regionale.
• Secretarul general conduce actiunea politica a Francofoniei, este purtatorul de cuvant si reprezentantul oficial la nivel intrenational. Secretarul general este responsabil de sustinerea cooperarii francofone multilaterale. Acesta conduce Consiulul de cooperare. Este reprezentat in instantele operatorilor. Secretarul general numeste un Administrator pentru patru ani. Acesta isi exercita functiile prin delegarea Secretarului general. Administratorul are ca principale functii de a executa si gestiona cooperarea interguvernamentala multilaterala, astfel incat sa asigure, sub autoritatea Secretarului general, gestionarea problemelor administrative si financiare.
• Inaltul Consiliu al Francofoniei este situat alaturi de Secretarul general. Acesta are o functie de analiza a tendintelor majore ale evolutiei actualitatii. Acesta reuneste 38 de personalitati reprezentative ale Francofoniei, la cel mai inalt nivel in lume.
• Comisiile nationale. Fiecare tara membra poate crea Comisii nationale cu scopul de a participa la sensibilizarea, analizarea si la concentrarea asupra actiunii Francofoniei pe teritoriul sau.
• Cei 4 operatori ai Francofoniei pun in practica deciziile luate la Sommet in functie de domeniul lor de competenta. OIF ii sprijina pe cei patru operatori ai sai: Agentia Universitara a Francofoniei, TV5 Monde, Universitatea Senghor din Alexandria, Asociatia Internationala a Primarilor Francofoni (AIMF).

INSTANTELE
OIF este plasata sub autoritatea unor instante politice care intervin la diferite niveluri de decizie: Sommet, Conferinta ministeriala a Francofoniei si Consiliul Permanent al Francofoniei.
• Sommet-ul Francofoniei. Conferinta sefilor de state si de guverne a tarilor francofone, numita in mod comun Sommet, este instanta suprema a Francofoniei. Sommet-ul se organizeaza la fiecare doi ani si este prezidat de un sef de stat sau de guvern al tarilor invitate la conferinta urmatoare. Sommet-ul stabileste asupra admiterii de noi membri cu drepturi depline, de membri asociati si membri observatori la Organizatia Internationala a Francofoniei. In cadrul Sommet-ului se stabilesc orientarile Francofoniei si manierele care ii asigura renumele la nivel mondial. Tot in cadrul acestei conferinte se alege Secretarul general si se adopta toate rezolutiile necesare pentru buna functionare a Francofoniei si pentru realizare obiectivelor sale.
• Conferinta Ministeriala a Francofoniei (CMF) se reuneste intre Sommet-uri cu scopul de a asigura continuitatea politica. Membrii Sommet-ului sunt reprezentati de ministrii afacerilor externe sau de ministrii insarcinati cu pastrarea legaturilor cu Francofonia. Aceasta confe-rinta are ca misiune supravegherea executarii deciziilor administrative hotarate in cadrul Sommet-ului si pregatirea urmatoarei conferinte a sefilor de state. Conferinta ministeriala se pronunta asupra liniilor principale de actiune multilaterala francofona. In afara de acestea, CMF recomanda Sommet-ului admiterea de noi membri cu drepturi depline si de noi membri asociati.
• Consiliul Permanent al Francofoniei (CPF) este instanta insarcinata cu pregatirea si urmarirea Sommet-ului. Este prezidat de Secretarul general al Francofoniei si compus din reprezentanti oficiali acreditati de sefi de state sau de guverne membre ale Sommet-ului. In caz de necesitate, Secretarul general poate reuni oricand aceasta intrunire. Consiliul permanent are, in special, misiunea de a supraveghea executarea deciziilor luate la Conferinta ministeriala. De asemenea, trebuie sa examineze propunerile de repartizare a Fondului Multilateral Unic (FMU) si sa-si exercite rolul moderator, coordonator si arbitru. Consiliul dispune rezultatele sale comisiilor urmatoare de: politica, economie, cooperare si programare, si comisia administrativa si financiara.

MISIUNEA
Organizatia Internationala a Francofoniei conduce o actiune in favoarea pacii, democratiei si a drepturilor omului, si anima in toate domeniile o unitate intre membrii sai. Aceasta aduce, in caz de necesitate, statelor si guvernelor membre un sprijin in elaborarea sau consolidarea propriilor politici sectoriale. OIF actioneaza pentru tarile din Sud si in tranzitie, dobandind mijloacele de stapanire a proceselor pentru propria dezvoltare si care sa genereze o dinamica proprie pentru o dezvoltare umana si sociala durabila si echitabila. In noiembrie 2004, comunitatea francofona si-a stabilit, cu ocazia celui de-al X-lea Sommet al Francofoniei, un plan de actiuni multilaterale clar si inedit, fixat pe o perioada de zece ani:
• Limba franceza si diversitatea culturala si lingvistica. Francofonia a vegheat asupra renasterii limbii franceze ca un instrument de comunicare si un vector cultural si, prin extensie, ca o limba de comunicare Internationala, de invatamant si de suport al unui dinamism intelectual stiintific si cultural inovator.
• Pace, democratie si drepturile omului. Francofonia intelege sa aduca o contributie semnificativa la promovarea pacii, democratiei si la sustinerea statului de drept si drepturilor omului, punand accent pe prevenire. O viata politica calma si satisfactia cetatenilor de a se bucura de toate drepturile lor, obiective ale Declaratiei de la Bamako, sunt intr-adevar considerate ca elemente indispenabile ale dezvoltarii durabile.
• Educatie, formatie, invatamant superior si cercetare. Educatia inteleasa in sensul larg, ca acces la autonomie si informare pentru toti, incepe prin accesul tuturor copiilor la studiile primare fara distinctie intre sexe. Aceasta implica, intr-o abordare integrata de la studii primare la studii superioare, o educatie si o formare permitand accesul la munca.
• Dezvoltare durabila si solidaritate. Angajata sa actioneze pentru o dezvoltare durabila, Francofonia sustine imbunatatirea guvernarii economice, dezvoltarea capacitatilor, concentrarea si identificarea de strategii comune in cadrul marilor negocieri internationale. Aceasta misiune este strans legata de capacitatea statelor de a se integra in economia mondiala si de lupta eficace contra saraciei, element al strategiei lor nationale de dezvoltare durabila.

Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Romania franta belgia albania luxemburg

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Moldowa big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Olanda
belgia

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Franta

Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cuba

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Elvetia, Canada, Belgia, Indonezia, Madagascar, Tarile Africane, Liban

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Romania, Franta, Bulgaria, Canada, Tunisia, Egipt, Moldova, Lituania, Slovacia, Slovenia, Elvetia.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Olanda, Belgia, Luxemburg, franta, Elvetia.etc...sunt vreo 52

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Elvetia

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bulgaria

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Franţa, Algeria, Canada, Maroc, Belgia, Coasta de Fildeş, Tunisia, Camerun, Republica Democrată Congo şi Elveţia, Luxemburg şi Monaco, Andorrei, România, Polonia şi Republica Moldova, Continentul african, Coasta de Fildeş, Albania, Liban, Armenia,
Sunt multe oricumwinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Casablanca/Rabat (Maroc),Paris(France),Antananarivo(Madadascar), Ottawa(Canada), Niamey(Niger) et Beyrouth(Liban)

| Doina_6707 a răspuns:

Casablanca/Rabat(Maroc),Paris(France),Antananarivo(Madadascar),Ottawa(Canada),Niamey(Niger) si Beyrouth(Liban)

Întrebări similare