In esenta trebuie sa respecti un sablon de genul: introducere, cuprins, concluzie. In introducere: dai niste date despre autor, despre cand a aparut prima data textul, in ce revista a fost publicat.
In cuprins: faci un rezumat al textului, mentionezi eventuale figuri de stil, personaje importante (poti si caracteriza personajele memorabile - depinde de genul textului- liric, epic, dramatic)
In incheiere: reiei ideea principala a comentariului, ideea centrala a textului studiat.
Pai scrii despre mesajul textului adica ce sugereaza el ce sentiment iti transmite, descrii titlul, explici personificarile epitetele si alte figuri de stil, caracterizezi personajele...etc.
Daemonnaxxx are dreptate cu sablonul predefinit.
Intr-un comentariu literar trebuie sa vorbesti in introducere despre autor, in cateva randuri. Mentioneaza cateva dintre operele sale mai consacrate si spune cand si unde a fost publicata poezia pe care o comentezi tu.
Apoi, in cuprins, faci analiza propriu-zisa a poeziei. Vorbesti despre temele abordate de acesta in operele sale, si care dintre ele se gasesc si in poezia ta. Comentezi tema poeziei, vorbesti despre titlu si despre legatura lui cu cuprinsul poeziei, incadrezi poezia intr-un gen ( epic sau liric; foarte rar este epic) si mentionezi elementele de versificatie ( masura versurilor, ritmul, ce fel de rima este folosita etc. ). Dupa aceea vorbesti putin despre fiecare strofa in parte.
In incheriere poti sa citezi anumite pareri ale unor autori relevanti sau persoane de renume cu privire la opera comentata.