Membrii International Astronomical Union (IAU) au votat, joi, la Praga, decizia ca Pluto sa nu mai fie considerata planeta si ca Sistemul solar sa cuprinda doar opt planete. Astronomii din lumea intreaga au refuzat un amendament propus de o comisie a IAU prin care se stabileau doua noi categorii de planete: cele clasice si cele "pitice". In urma acestei decizii, o planeta pitica, precum Pluto, si alte corpuri ceresti care ar fi fost incluse in aceasta categorie (Ceres si Xena) nu pot fi considerate planete de sine statatoare. Sistemul solar ramine, asadar, compus din opt planete: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Decizia membrilor IAU ca Pluto sa nu mai fie considerata planeta si ca sistemul solar sa cuprinda doar opt planete a fost primita cu un val de critici in comunitatea stiintifica. Cercetatorii de la NASA implicati in misiunea robotizata de pe Pluto au catalogat aceasta decizie drept "jenanta". Profesorul Alan Stern, coordonator al misiunii de pe Pluto a NASA, care nu a putut fi prezent la votul de la Praga, a declarat: "Este o definitie groaznica; este vorba de o stiinta neglijenta si nu va fi adoptata din doua motive. Primul: este imposibil de tras o linie intre planete pitice si planete. Este ca si cum am declara ca unii oameni nu sint oameni dintr-un oarecare motiv arbitrar, precum «nu obisnuiesc sa traiasca in grupuri». Doi: definitia actuala este si mai proasta pentru ca este lipsita de consistenta". Profesorul a precizat ca un numar mare de astronomi care sint de aceeasi parere cu el vor face o petitie pentru ca Pluto sa-si recapete statutul de planeta. Deja au aparut pe internet abtibilduri pentru masini pe care scrie "Claxonati daca Pluto este planeta". Iar International Astronomical Union este numita pe internet "Irrelevant Astronomical Union" ("Uniunea astronomica nerelevanta"). Stern a mai declarat ca nu are nici cea mai mica intentie sa schimbe ceva in manualul de astronomie pe care il scrie in prezent pentru ca este sigur ca aceasta decizie nu va fi mult timp valabila. Owen Gingerich este cel care a prezidat comitetul pentru stabilirea unei definitii a planetei din partea IAU si a ajutat la conceperea propunerii initiale care stipula existenta a 12 planete in loc de noua. "Au fost 2.700 de astronomi in Praga in timpul congresului, dar numai 10% dintre ei au participat la vot", a spus Gingerich. La rindul sau, Stern a aratat ca din cei 10.000 de astronomi din lume, doar 4% au votat joi la Praga: "Nu poti sa spui ca a fost vorba de un consens".
Alti astronomi au fost foarte multumiti de aceasta decizie: "Pina la sfirsitul acestei decade am fi avut 100 de planete in sistemul solar", a comentat profesorul Iwan Williams. Si astronomii romani sint de acord cu decizia adoptata joi, la Praga. Adrian Sonka, muzeograf la Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" din Bucuresti, considera ca decizia astronomilor de a retrograda Pluto este una inteleapta, pentru ca dimensiunile sale erau reduse. Pluto a fost descoperit de Clyde Tombaugh, in 1930, cind astrologul avea 24 de ani. Clyde Tombaugh, care a murit in in 1997, fusese, pina joi, singura persoana din Western Hemisphere care descoperise o planeta din sistemul nostru solar.
Http://www.ziaruldeiasi.ro/......sta~ni43ol
Aceasta este sursa informatiilor dumneavoastra?
Imi cer scuze daca v-a deranjat indicarea acestei surse. (Are un continut identic cu cel al comentariului pe care l-ati facut).
Articolul a fost publicat in 26/08/2006. De atunci au mai survenit modificari? I s-a redat statutul de planeta micutului Pluto?