Fabula este o specie a genului epic in versuri sau in proza prin care prin personficarea animalelor, obiectelor, animalelor sau a plantelor sunt criticate defecte omenesti cu scopul de a le indrepta (are caracter monoralizator)
cum demostrezi ca textul este fabula;
1)definitie
2)spunem care sunt cele 2 parti(povestirea propiu-zisa sau morala, daca exista)
3)povestim actiunea din prima parte pe scurt
4)semnificatia personajelor
5)morala
6)concluzia
FÁBULĂ, fabule, s. f. Scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, folosind procedeul personificării animalelor, plantelor și lucrurilor, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalități sau greșeli cu scopul de a le îndrepta. ♦ Istorisire, prezentare a unei fapte imaginare ca reală; p. ext. minciună. – Din fr. fabulation, lat. fabulatio.
Fabula este o poezie ridicula in care animalele plantele si chiar lucrurile se pun tam nesam a filozofa si a-ti explica cum sa nu faci ca sa nu patesti ca ei
FÁBULĂ, fabule, s.f. Scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, folosind procedeul personificării animalelor, plantelor şi lucrurilor, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta. ♦ Istorisire, prezentare a unei fapte imaginare ca reală; p. ext. minciună. – Din fr. fabulation, lat. fabulatio
Scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, folosind procedeul personificării animalelor, plantelor şi lucrurilor, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta. ♦ Istorisire, prezentare a unei fapte imaginare ca reală; p. ext. minciună. – Din fr. fabulation, lat. fabulatio
Istorioară alegorică, de obicei în versuri, în care sunt satirizate anumite moravuri şi deprinderi, folosindu-se procedeul personificării animalelor sau lucrurilor. Subiectul, textura unei scrieri literare. ♦ Povestire în care nu se poate deosebi realul de invenţie, de născocire. [< lat. fabula].
Este o opera in proza, de dimensiuni reduse, apartinand genului epic si avand caracter alegoric.
Definitii pentru: fabulă
FÁBULĂ, fabule, s.f. Scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, folosind procedeul personificării animalelor, plantelor şi lucrurilor, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta. ♦ Istorisire, prezentare a unei fapte imaginare ca reală; p. ext. minciună. – Din fr. fabulation, lat. fabulatio.
Sper ca te-am ajutat!
Fabula este o scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, personificând animalele, plantele şi lucrurile, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta. Ea are urmatoarea structură: povestirea propriu-zisă si morală. Figura de stil folosita in general este personificarea
Fabula este o scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, personificând animalele, plantele și lucrurile, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalități sau greșeli cu scopul de a le îndrepta.
Fabula este o opera epica in versuri sau mai rar in proza,in care prin internediul plantelor, animalelor, obiectelor personificate este criticat un defect omenesc cu scopul de al indrepta. funda?
Cuvantul Fabula provine din limba latina si inseamna, între altele, „poveste" (relatare a unor lucruri imaginate), fiind astfel o povestire, în versuri sau în proză, de tip alegoric având un scop instructiv şi moralizator, sau poate fi definita ca specie literară aparţinând atât genului epic (prin componenta ei narativă), cât şi celui didactic (prin caracterul ei de „invăţătură".
Orice fabulă conţine o morală (învăţătură), cuprinsă în faptele relatate sau exprimată explicit la începutul ori, cel mai frecvent, la sfârşitul ei. Valoarea literară a speciei este cu atât mai pronunţată cu cât scriitorul îşi dovedeşte măiestria de a insufla viaţă ideilor abstracte şi „personajelor" puse în joc. Intr-o manieră adesea spirituală (in înţelesul de: umoristică) şi bazându-se pe observaţia exactă a amănuntului caracteristic, care individualizează un personaj, o întâmplare, o trăsătură de caracter, marii fabulişti au creat scurte naraţiuni sau scenete în care animale, plante, obiecte se mişca natural şi vorbesc ca nişte fiinţe omeneşti. Morala, când este enunţată, capătă, la maeştrii fabulei, aspectul formulărilor memorabile, în genul proverbelor şi maximelor.
Sper ca ti-am fost de ajutor! ciuss!
Fabula clasică are o structură dualistă. Începând cu titlul găsim în ea o opozitie între două personaje ale căror pozitii subiective sunt dezaxate, unul se situeză pe o pozitie superioară și îl domină pe cel inferior.
Cu ajutorui unei scurte naraţiuni în care personajele sunt animale, plante sau obiecte inanimate, fabula prezintă moravuri şi defecte omeneşti de caracter, cu intenţia de a le face cunoscute şi a le îndrepta.
Scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, folosind procedeul personificării animalelor, plantelor şi lucrurilor, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta. ♦ Istorisire, prezentare a unei fapte imaginare ca reală.
FÁBULĂ, fabule, s.f. Scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, folosind procedeul personificării animalelor, plantelor şi lucrurilor, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta. ♦ Istorisire, prezentare a unei fapte imaginare ca reală; p. ext. minciună. – Din fr. fabulation, lat. fabulatio. funda?
Fabula este o creatie epica,in versuri sau proza,in care autorul, prin intermediul animalelor, plantelor sau obiectelor personificate, satirizeaza defectele moravurii omenesti cu scopul de a le indrepra
Fabula este o scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, folosind procedeul personificării animalelor, plantelor şi lucrurilor, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta.
:]
Fabula este o scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, personificând animalele, plantele şi lucrurile, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta.
Fabula este o scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, personificând animalele, plantele şi lucrurile, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta. Ea are urmatoarea structură: povestirea propriu-zisă si morală. Figura de stil folosita in general este personificarea
Fabula este o scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, personificând animalele, plantele și lucrurile, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalități sau greșeli cu scopul de a le îndrepta. Ea are urmatoarea structură: povestirea propriu-zisă si morală. Figura de stil folosita in general este personificarea. Funda?
•Opera epica in proza sau in versuri, in care personajele-animale, plante sau lucruri-participa la o intamplare din care se desprinde o invatatura se numeste fabula.
•Fabulele cuprind, de obicei, doua parti:intamplarea propriu-zisa si morala, versurile din care se desprinde invatatura.
Fabula este o opera epica in versuri sau proza avand ca personaje: animale,plante, lucruri, puse in situatii omenesti din care se desprinde o morala. Sper ca ti-am fost de folos. xFunda? x
Fabula este o scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, personificând animalele, plantele şi lucrurile, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta. Ea are urmatoarea structură: povestirea propriu-zisă si morală. Figura de stil folosita in general este personificarea.
Buna. uite aici chiar acum cateva ore ma chinuiam la romana. si eu sunt in clasa VIII-A.X_x.
Fabula:este o opera literara epica in care sunt povestite intamplari puse pe seama animalelor, a pasarilor si care are un caracter satiril si moralizator, criticand anumite defecte omenesti. Sper sa iti fie de ajutor.
Fabula este o opera epica in proza sau in versuri, in care personajele, animale, plante, lucruri, participa la o intamplare din care se desprinde o invatatura!
fundita?
Fabula este o spicie a genului epic,in versuri sau in proza, in care personajele sunt animale, plante sau obiecte puse in situatii omenesti, prin intermediul carora autorul satirizeaza vicii si defectele cu scopul de ale indrepta.
Fabula este o scurta povestire, de obicei in versuri, in care autorul personificand animalele si lucrurile pentru a scoate in evidenta defectele omenesti. Sper ca ti-am fost de folos. Funda?
Fabula este o creatie epica, in versuri sau proza, in care autorul, prin intermediul animalelor, plantelor sau obiectelor personificate, satirizeaza defectele moravurii omenesti.
Fabula este o specie a genului epic, în proză sau în versuri, o narațiune alegorică în care sunt satirizate aspecte negative ale societății, puse pe seama unor animale, cu scopul de a le îndrepta
Sau:
"Fabulă se cheamă vechea corcitură între pilda bună și corcitură arătând că vite, fiare, târâtoare, se-nrudesc cu omul, mai cu fiecare" (T. Arghezi)
Fabula este o specie a genului epic în versuri sau în proză prin care necuvântătoarele sunt descrise ca fiind personaje omeneşti. Ele descriu defectele omului cu scopul de a fii îndreptate.
lauthebest_8914 întreabă: