| necunoscut567 a întrebat:

In limbaj Stenografic, ce inseamna " O2! "? Este cineva, pe aici, care stiee? somebody..anybody?

1 răspuns:
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Te-aș ruga să-mi arăți textul.
Să-ți spun ceva, literele stenografice NU pot fi făcute cu tastatura, încă nu s-a inventat o astfel de tehnologie.
Ce ai încercat tu să "imiți", nu e stenografie. Seamănă, dar nu... răsare.
În stenografie, există doar cârlige, cerculețe, curbe, bastonașe... Contează și poziția acestora:
- dacă cercul, văzut de tine, se află undeva... sus (de exemplu, la înălțimea apostrofului), acesta poate însemna "și"
- dacă cercul e văzut la mijlocul rândului, poate fi: să, sa, s-a, se, s
- dacă cercul e îngroșat cu creionul/pixul, poate însemna ș sau z
- dacă cercul e sub linia de scris se va traduce cu "s-o"
- dacă cercul e mai mare, poate însemna "mă", eventual "m"
- dacă e pozitionat mai sus, poate însemna: mi, m-a, mai

Iar la cifra "2", deja e vorba de un cârlig (căciulița cifrei 2), care înseamnă "l", dacă e de mărime mai mare poate însemna "gh", apare și o bară oblică (dacă e scurtă, poate fi "t", daca e mai lungă, poate însemna"d", dacă e mai apăsată automat e citită ca "dp". Bara de la sfârsit e automat "tt", bănuiesc că știi, aici nu se folosesc vocalele, trebuie sa le intuiești din "start" (nu e deloc greu, dacă esti obisnuit), să le incluzi cu ușurintă printre consoane.
De aceea, vreau să vad textul...
Multi scriu și vor scrie... scrisori de dragoste în stenografie, mai mult din joacă, fără să cunoască "limba", atunci, automat, scrisoarea nu va putea fi tradusă, nici de ei, nici de altcineva. : )))
Stenografia cere mult exercitiu, iar daca e scrisă în joacă... iasă o nebunie totală, fără șansa de a-i găsi un translator.

Întrebări similare