| maria14142 a întrebat:

In Oracolul TPU exista o intrebare:"Ce culoare au ochi tai?".La raspunsuri nu apar ochii negrii,iar eu am ochi negri,ce sa fac? Nu pot sa sar(scuzati-mi cacofonia)a nesfarsit peste intrebare,tot v-a trebui sa raspund la ea. Deci...ce sa fac?

Scuzati categoria, nu am stiut ce sa aleg!

Răspuns Câştigător
| zurick a răspuns:

Pune nuanța care se aproprie cel mai mult de culoarea ochilor tăi.(de exemplu căprui)

PS.Ador ochii negri :3

| maria14142 explică (pentru zurick):

Ms....nu ca ar trebui sa intreb asta
...dar ce culoare au ochii tai?

| zurick a răspuns (pentru maria14142):

Verzi,din păcate.

| maria14142 explică (pentru zurick):

Eu ador ochii verzi...mi se par cei mai frumosiii!

7 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Cînd ai scris „să sar ", care crezi tu că ar fi cacofonia?
Nu e nicio cacofonie.
Cacofonia e legată strict de alăturarea în vorbire ( sau în scriere ) a grupurilor literale „ca" și „ca".
Cîteva grave ar fi :
Li s-a spus că călăul încă nu a fost adus.
Au văzut că catul e ca și dărîmat.
Nu și-au dat seama, la prima vedere, că casa are multă igrasie.
Etc.
Dar totuși, în limba română sunt admise două sau trei, care nu pot fi nicicum eludate.
Biserica catolică.
Ion Luca Caragiale.
Mai este parcă una dar îmi scapă acum.
Sănătate!

| corolav a răspuns:

În textul tău, cel de la întrebare, mai sînt TREI greșeli.
Ce culoare au „ochii" ( deci aici cu doi de „i"). Tu nu auzi că aici spui doi de „i"?
Nu apar ochii „negrii". Corect este „negri".
Tot „v-a " trebui.
Nu e corect. Aici e „va trebui".
Acest „va" este unul din auxiliarele viitorului „ voi, vei, va, vom, veți, vor", care, deci, se scriu legat, într-un cuvînt.
Formula „v-a" se folosește atunci cînd intervine eliziunea dintre pronume și verb.
În mod normal se spune„ vă dau vouă"( la indicativ prezent), dar, la imperfectul indicativului ar trebui să fie „vă a dat vouă". Pentru a se înlătura această greutate în exprimare, „vă a dat", vorbitorul a căutat „o scurtătură", precum la calculator un „short", și atunci între acel „vă" și „a" dat, s-a eliminat „ă" de la „vă", s-a pus o cratimă (-) și a rezultat „v-a" dat.
Asta e toată „șmecheria". Și aceeași poveste e în majoritatea acestor cazuri.

| maria14142 explică (pentru corolav):

Mersi,nu o sa se mai repete!