| An00nyM a întrebat:

In prezent sunt in anul I la o facultate din cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, insa as vrea in aceasta vara sa ma inscriu si la Facultatea de Informatica din Iasi. Din cate am inteles, daca voi intra acolo, sunt nevoit sa platesc primul an deoarece la Asachi am fost la buget in acest an. Problema mea este urmatoarea: Daca intru la Info nu as vrea sa renunt de tot la facultatea actuala ci sa 'inghet' anul. Cum trebuie procedat in acest fel? Am auzit ca nu trebuie sa am nici o restanta ca sa pot face acest lucru, este adevarat? Iar daca pana la urma renunt la ea, as putea opta ca nu primul an sa fie cel platit, in cadrul facultatii de Informatica ci ultimul. Asta daca as avea medie sa intru la buget?

Stiu ca aceste intrebari trebuie puse la secretariat, dar am vrut inainte sa am o baza, o cunostiinta cat de cat, sa nu ma balbai pe-acolo big grin

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform art.142 din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."
Cat priveste inghetatul anului va trebui sa te adresezi la facultate, este singurul loc din care poti primi un raspuns corect si precis.