| IonelFlorianUrzica a întrebat:

În trecut regele sau imparatul putea sa îi omoare pe cetățeni pentru orice chiar și pentru ce nu erau vinovați? Adică vreau sa spun ca nu existau drepturile omului deloc? Irod a omorât copii nevinovați și nu i-a spus nimeni nimic, Nero a omorât creștini și nimeni nu spunea nimic, regi precum Ioan fără de țară de pe vremea lui Robin Hood și Edward de pe vremea acelui războinic scoțian au omorât și au înrobit o grămadă de oameni și nimeni nu părea sa facă nimic? Cum puteau oamenii de pe vremea aceea sa îndure atâta nedreptate și dictatura și execuții atât de dese, sadice și oribile și nimeni sa nu facă nimic, sa nu fie niciun fel de revolte ba unii sa susțină asa ceva? Și mai spun unii ca era mai bine în Evul Mediu, Antichitate când majoritatea nu aveau niciun drept! Eu cred ca oamenii de atunci erau niște lași care acceptau orice fără sa ridice un deget și sa facă nimic! Chiar și asa eu nu îmi pot imagina cum de atâta timp oamenii sa îndure atâtea nedrepți fără sa facă nimic!

2 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Azi ce este mai diferit?

| gabicoo a răspuns:

Nu este chiar așa:
- Pentru a se pune capăt abuzurilor regalității, lui Ioan fără țară, nobilimea engleză i-a impus să semneze Magna Charta Libertatum - document care a fost punctul de plecare in lupta pentru respectarea vieții și a drepturilor omului.
- În antichitatea romană existau Legile celor 12 Table prin care nobilimea senatorială trebuia să respecte drepturile plebei.
- Despre Irod cel mare și uciderea pruncilor se scrie într-o singură sursă.
- Excesele lui Nero, Caligula și Comodus au dus la revoltă. Nero nu era chiar așa de nebun - spunea că a preluat o Romă din chirpici (cărămidă ne arsă - cărămidă uscată la soare) și a lăsat o Romă din marmură - pentru asta a trebuit să dea foc orașului, iar creștinii subminau puterea imperială și trebuiau eliminați. Faptele lui nu au fost înțelese de popor și s-a ajuns la revoltă. Nero a preferat să se sinucidă dar neavând curaj a pus un apropiat al lui să-l ucidă, iar înainte de asta a zis: "Ce mare poet moare". Caligula nu a fost nebun de la început - dar din cauza febrei puternice provocate de o boală a luat-o razna, iar Comodus a fost dement de la bun început - ambii au fost uciși : Caligula de gărzile pretoriene, iar Comodus de un sclav eliberat.