Cand termini scoala si vei da piept cu viata reala si cu responsabilitatile, afli ca nu mai mult de 20% din ce ai invatat in scoala chiar iti va folosi; afli ca tine doar de inteligenta ta, de capacitatea de a te adapta la diferite situatii si de a invata lucruri noi, sa reusesti in viata. Curand vei uita cam jumatate din ce ai invatat in scoala (daca nu mai mult) pentru ca trebuie sa faci loc in mod constant la noi informatii, mai utile.
Daca esti din nastere un tip inteligent poti recupera, poti face lucruri uimitoare insa nu-i mai frumos sa incepi cat mai devreme?
Scoala romaneasca nu creeaza prosti cum spun unii dar nici genii. E un placebo.
E gresit cum se face scoala la noi fata de alte tari. Sigur ca ne place sa ne mandrim cu cunostintele noastre generale dar in timp ce noi ii dam cu un rebus peste fata francezului, el ne vinde leacul pentru cancer.
Si atunci te gandesti, oare cum ar fi stat lucrurile daca as fi invatat ceva pentru care aveam inclinatie decat sa mi se bage pe gat un amalgam de informatii si apoi Dumnezeu cu mila.
A fost modelul comunist, care a functionat, in lipsa de distrageri si presat intruna sa inveti un lucru, chiar daca nu-ti place dupa un timp vei ajunge sa-l iubesti, sa depinzi de el. Acum nu mai merge, fie pentru ca nu-ti mai asigura nimeni un viitor in domeniul pe care il aprofundezi, fie pentru ca spectrul de optiuni al elevului e mult mai mare decat atunci.
Pentru neutrino
„Aprob pozitiv".
Nu am vrut să-ți reproșez ceva.
Am vrut doar să întăresc ideea ta referitoare la revenirea( care se impune) la școlile profesionale și desființarea liceelor industriale.
Să fii sănătos!
Un liceu nu il faci numai pentru a te afla in treaba, chiar daca in ultimul timp asa se pare. In curand multi tineri vor scapa de acest chin obligatoriu, infiintandu-se tot mai multe scoli profesionale.
Treaba cu școlile profesionale este cheia învățăturii și a educației în România.
Faci școala generală. Termini și te duci la o școală profesională. Acolo te califici pentru o meserie practică- cizmar, croitor, strungar, electrician, măcelar, bucătar, vînzător. tîmplar, etc. - unde toate aceste probleme cu româna și matematica aproape că nu există.
Cînd termini școala dai un examen teoretic și unul practic și, dacă treci probele primești un certificat de muncitor calificat.
Normal, mi se pare, că pentru a fi vînzător într-un magazin nu ai nevoie de botanică, de chimie organică, de plan înclinat, de calcule cu vectori, cu matrice, cu funcții trigonometrice.
Dar, atenție!
Școala profesională NU E LICEU.
Apoi, cine vrea să mai învețe se înscrie la un liceu.
Deci... vrea să învețe mai mult decît a învățat în școala profesională.
Deci... vrea să învețe. Cu alte cuvinte se exclude că se plictisește dacă merge la școală. Dacă e gălăgie în clasă și nu poate fi atent la ceea ce spune profesorul, el poate reproșa colegilor lui acest lucru.
El a venit SĂ ÎNVEȚE iar nu să fie al 21 lea dintre cei care fac gălăgie în clasă.
De fapt, așa ceva nu se poate întîmpla pentru că școlarul, acum, are interes să fie disciplinat la oră.
E un lucru atît de simplu! Nu pricep cum, timp de 25 de ani, acești cetățeni guvernanți nu au gîndit acest lucru.
Nu au înțeles că înființarea acelor licee industriale, de prin anii 75, a fost cea mai mare gafă a învățămîntului românesc.
Niște școli care să se umple, în cea mai mare parte, de populația școlară din mediul rural și, din care, absolvenții nu erau nici niște buni meseriași și nici niște intelectuali. Mulți dintre aceștia ajungeau și prin facultăți și s-a ajuns la momentul 90 să avem o populație cu vîrsta de 35 - 40 de ani foarte slab pregătită.
Ca drept dovadă sînt cei 25 de ani catastrofali care au urmat după 1990.
S-a pierdut și cultul muncii și și cel al învățăturii.
La modul cel mai serios iti voi raspunde si eu.
Sigur ca in viata nu vei aplica in mod direct majoritatea lucrurilor care ti s-au predat in scoala. Dar asta nu inseamna ca respectivele lucruri nu au un scop.
Trebuie sa intelegi ca scoala este o perioada de formare. Studiul acestor lucruri "inutile" te ajuta sa hotarasti ce vei face in viitor.
Sa ne imaginam ca de maine se da o lege care spune "la scoala se vor preda numai lucruri pe care copiii le vor folosi in mod direct in viata".
Cum hotarasti care sunt acelea? Cum poti sa stii ce vei face in viata daca nu explorezi mai multe domenii?
Ca sa fim siguri ca nu invatam ceva "nefolositor" am ajunge sa se predea materii precum "cum sa ne punem pantalonii", "cum sa ne legam sireturile" si "cum sa cumparam paine".
Si peste trei generatii am fi inapoi in epoca de piatra pentru ca nimeni nu ar mai fi capabil sa faca nimic.
Computerele si smartphone-urile care ne plac atat de mult sunt facute de oameni care cunosc utilitatea radicalilor. Scenariile filmelor la care ne uitam sunt scrise de oameni care inteleg functiile sintactice.
Sigur, e nevoie si de oameni care sa sape santuri. Alegerea este a ta.
Radicalii simpli din matematica pe mine m-au ajutat uneori.
Functiile sintactice nu prea m-au ajutat. De fapt nu le-am vazut utilitatea. Stiu ca exista.
Scoala romaneasca este bazata pe multa teorie. Asa ca inveti si asta doar sa stii ca exista ceva pe acolo.
Latina te-a ajutat la ceva pana acum?
Desi am intalnit multe expresii in latina si mi-ar fi placut sa le fi inteles atunci.
Dar asta am vazut peste ani. Si tu vei afla tot peste ani.