| QUM a întrebat:

Intr-o fraza " asupra careia..." poate avea valoare de conjunctie?

6 răspunsuri:
| Cruciuliță a răspuns:

Nu. E pronume relativ cu prepozitie. "asupra careia" nu va fi niciodata conjunctie. Dar introdus intr-o fraza poate avea rol de element de subordonare (pronume relativ) facand legatura intre regenta si subordonata ei.
asupra careia- pronume relativ, caz dativ sau genitiv (depinde).

Scrie-mi toata fraza, vreau s-o vad, iar apoi iti spun exact cum sta treaba.

| Cruciuliță a răspuns:

Da, e asa cum am banuit. Ce ti-am spus mai devreme. cum sa-ti spun, nu stiu cum sa-ti explic daca nu sunt langa tine cu foaia in fata...
S-o luam pe rand:

E o problema/ asupra careia nu merita/ sa reflectezi/ daca vinovatia va fi/sau/nu va fi urmata de o pedeapsa pe masura/

sa (dinaintea"reflectezi")= conjunctie subordonatoare
daca= idem
sau= conj coordonatoare

asupra careia= pronume relativ, gen fem, nr. sg, cu prepozitia 'asupra' specifica genitivului, f.s de compl. indirect

Sper ca ai inteles.

Iti recomand sa citesti cand poti si ai timp (si daca te pasioneaza) Relaţiile sintactice din manualul de cls VIII, Ed Humanitas.

| QUM explică:

Fraza era asa : E o problema asupra careia nu merita sa reflectezi daca vinovatia va fi sau nu va fi urmata de o pedeapsa pe masura. si am tras bara in fata lui asupra careia ...si de asta intrebam daca are valoare de conjunctie

| DeathDealer a răspuns:

Aceasta lege ASUPRA CAREIA oamnenii s-au opus nu a fost votata. sper ca te-am ajutat

| Alyboy a răspuns:

Nu prea.

| Mytza98hd a răspuns:

Nu nu poate