Poti afla foarte simplu: cauti in dictionar cuvantul si afli ca forma lui de plural nearticulat (care este intotdeauna trecuta in toate dictionarele) este extraterestri.
Sabin nici eu nu inteleg,de ce se scrie copii la plural si cu un singur i extratereştri, dar scrii si tu cum se scrie, asta e, spune mersy ca nu aveti der, die, das in limba romana
Cum zice si qwykx, aici cu un i. Dacă spui de exemplu "extratereștrii vor invada mâine România" va fi cu 2 i (articulat)
Probabil le-ai văzut scrise greșit. Corect e cu un singur 'i', ăsta-i pluralul nearticulat.
Şi mie mi se pare logic să fie aşa (cu un i). O să mă "cert" cu acel asa-zis profesor.
Daca vin extraterestri[i] aia nu mai conteaza o sa fim toti morti sau... SCLAVI, dupa aia o sa dam vina pe tine ca nu ai scris cum trebuie'
Dacă nu-ți dai seama intuitiv, înlocuiește cu "băieții" sau "băieți" și vezi care se potrivește. In contextul tau, e corect cu un singur "i".
Sa nu mai zici "doi de i". Stiu! Academia romana a validat si aceasta forma dar este o aiureala completa. Cel mai mare lingvist al Romaniei (Alexandru Graur) spunea asa: "– Dragul meu, trebuie să-ţi fac o observaţie: nu se spune în româneşte doi de t (de exemplu un nume care se scrie cu doi de t), căci atunci ar trebui să se spună şi doi de cai, doi de oameni etc. Aşa m-a învăţat pe mine profesorul de română."
Chestia e oarecum flexibila. Strict corect, ar fi "doua litere i".
Da, dar Academia Romana s-a obisnuit (dupa revolutie) sa devina felxibila. In felul asta o sa ajungem (incet-incet) si la rom-engleza pentru ca s-au obisnuit sa accepte orice doar pentru ca se foleste.
Nu despre asta vorbeam. Dar, din pacate, Academia Romana accepta toate formularile agramate si dezarticulate, inclusiv romgleza de care spui. Asta nu este evolutia limbii.
Corect este cu doi de "i" Extraterestii. Dar aici depinde si unde folosesti acest cuvant.
Nu stiu ce să zic. Esti singurul care recomandă varianta cu doi de i. Toţi ceilalţi sunt de părere că trebuie un singur i. Iar în a doua afirmaţie, nu cred că pui bine problema "depinde unde folosesti acest cuvânt". Nu văd de ce ar depinde dacă îl folosesc la scoală, acasă sau pe stradă. Poate ai vrut să zici că depinde de context, dar nici asta nu e cazul, pentru că deja a fost specificat contextul, sau mai bine zis textul: "Secretele cu privire la extraterestri (i) sunt greu de elucidat".
Steregoi întreabă: