| sabin89 a întrebat:

Într-o propoziţie de forma "Secretele cu privire la extratereştri sunt..." se pune un singur "i" sau doi? Deci, extratereştri sau extratereştrii?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dacă te referi la extratereștri oarecare, pui cu un singur "i". Adică forma de plural nearticulată. Dacă spui"secretele cu privire la extratereștrii care au venit ieri sunt..."atunci scrii cu 2 de "i", pentru că te referi la un caz particular, la anumiți extratereștri.

28 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Poti afla foarte simplu: cauti in dictionar cuvantul si afli ca forma lui de plural nearticulat (care este intotdeauna trecuta in toate dictionarele) este extraterestri.

| sabin89 explică (pentru Brigaela):

Ştiu că pluralul este cu un singur i. Am văzut însă scris cu doi i si cineva, care se pretinde cunoscător în ale limbii române, mi-a explicat că acest cuvânt comportă doi i în acuzativ plural. Să fie vorba de o excepţie?

| sierra1 a răspuns (pentru sabin89):

Exemplul (citatul) tău "Secretele cu privire la extraterestri sunt greu de elucidat" - este corect.

| Brigaela a răspuns (pentru sabin89):

In acuzativ plural ARTICULAT are doi i, nearticulat un singur i. Daca ar fi fost vreo exceptia ai fi invatat-o la scoala si ar fi fost trecuta in dictionar.

| RAY a răspuns:

Sabin nici eu nu inteleg,de ce se scrie copii la plural si cu un singur i extratereştri, dar scrii si tu cum se scrie, asta e, spune mersy ca nu aveti der, die, das in limba romana

| sierra1 a răspuns:

Cum zice si qwykx, aici cu un i. Dacă spui de exemplu "extratereștrii vor invada mâine România" va fi cu 2 i (articulat)

| sabin89 explică (pentru sierra1):

Totusi, am văzut în unele publicaţii cu doi i.

Și aici e cu 2: "extratereștrii vor invada mâine România" și e corect scris. Că ei, extratereștii nu vin, e partea a 2 a

Nu la asta m-am referit. Spun că am văzut doi i în propoziţii de genul celei din topic.

Dă exact propoziția și facem analiză de caz pe ea!

Secretele cu privire la extraterestri (I) sunt greu de elucidat happy

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Probabil le-ai văzut scrise greșit. Corect e cu un singur 'i', ăsta-i pluralul nearticulat.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Şi mie mi se pare logic să fie aşa (cu un i). O să mă "cert" cu acel asa-zis profesor.

| Sn4k3 a răspuns:

Cu un singur i, normal.

| ziftode a răspuns:

Daca vin extraterestri[i] aia nu mai conteaza o sa fim toti morti sau... SCLAVI, dupa aia o sa dam vina pe tine ca nu ai scris cum trebuie'
rolling on the floor

| FaraNume1245 a răspuns:

Dacă nu-ți dai seama intuitiv, înlocuiește cu "băieții" sau "băieți" și vezi care se potrivește. In contextul tau, e corect cu un singur "i".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un singur i. Doi de i cand este articulat.

| Salontanul a răspuns (pentru anonim_4396):

Sa nu mai zici "doi de i". Stiu! Academia romana a validat si aceasta forma dar este o aiureala completa. Cel mai mare lingvist al Romaniei (Alexandru Graur) spunea asa: "– Dragul meu, trebuie să-ţi fac o observaţie: nu se spune în româneşte doi de t (de exemplu un nume care se scrie cu doi de t), căci atunci ar trebui să se spună şi doi de cai, doi de oameni etc. Aşa m-a învăţat pe mine profesorul de română."

| anonim_4396 a răspuns (pentru Salontanul):

Chestia e oarecum flexibila. Strict corect, ar fi "doua litere i".

| Salontanul a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, dar Academia Romana s-a obisnuit (dupa revolutie) sa devina felxibila. In felul asta o sa ajungem (incet-incet) si la rom-engleza pentru ca s-au obisnuit sa accepte orice doar pentru ca se foleste.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Salontanul):

Nu despre asta vorbeam. Dar, din pacate, Academia Romana accepta toate formularile agramate si dezarticulate, inclusiv romgleza de care spui. Asta nu este evolutia limbii.

| Kerre a răspuns:

Corect este cu doi de "i" Extraterestii. Dar aici depinde si unde folosesti acest cuvant.

| sabin89 explică (pentru Kerre):

Nu stiu ce să zic. Esti singurul care recomandă varianta cu doi de i. Toţi ceilalţi sunt de părere că trebuie un singur i. Iar în a doua afirmaţie, nu cred că pui bine problema "depinde unde folosesti acest cuvânt". Nu văd de ce ar depinde dacă îl folosesc la scoală, acasă sau pe stradă. Poate ai vrut să zici că depinde de context, dar nici asta nu e cazul, pentru că deja a fost specificat contextul, sau mai bine zis textul: "Secretele cu privire la extraterestri (i) sunt greu de elucidat".

Răspuns utilizator avertizat
| Andrei2019 a răspuns:

Poate ar fi cazul sa repeti clasa a 2-a.

Întrebări similare