În cel de al doilea război mondial nu a exista bătălia " de la" Moscova.
Germanii au ajuns pînă la şoseaua Volokolamskului care era în apropie rea capitalei sovietice, dar nu au reuşit să intre în Moscova.
Se poate vorbi de bătălia " pentru" Moscova.
Deci, întrebarea este greşit formula tă şi răspunsurile nu sînt corecte.
În schimb se poate vorbi despre fap tul că în campania pe care a susţinut-o Napoleon, în anul 1812, după bătălia din 7 septembrie, de la Borodino, francezii au oarecari succese, înaintează către Moscova, armata rusă se retrage din calea lor, pentru ca în cele din urmă generalul Kutuzov, comandantul suprem al armatei ruse, să ia decizia de a părăsi Moscova fără luptă.
Napoleon intră în Moscova, fără luptă, dar capitala Rusiei a fost găsită rămasă pustie şi incendiată din ordinul guvernato rului Rostopkin.
Sînt două momente diferite ale situaţiei Moscovei, în faţa unui inamic cotropitor, dar mihaela nu a precizat la care anume se referă întrebarea ei.
Incerci sa pari mai inteligent decat esti si nu iti iese deloc.
Din cate vad eu tu incerci sa modifici istoria Toata lumea stie ca s-a numit "Batalia de la Moscova", iar tu acum vii cu diferite informatii gasite pe Internet si incerci sa te dai mare istoric. In plus nu te-a intrebat nimeni nimic de Napoleon!
Amice, cred că greşeşti!
Dacă vei merge pe răspunsul lui Zebastian, vei vedea că autorul articolului din Wikipedia scrie acolo "Bătălia de la Moscova" şi în paranteză ( Bitva za Moskvu).
Acest "za " din titlu înseamnă, în mod corect "pentru " şi nu "de la ".
Autorul mai spune că trupele germane se aflau la o distanţă de 30 de kilometri de Moskova ( deci nu în Moscova).
În limba rusă " de la " se spune " ot".
Dacă de exemplu, cît poate cunoşti şi tu, un eveniment se întîmplă la 30 de km de Bucureşti ( să zicem Călugăreni, pe Neajlov, unde a avut loc celebra bătălie a lui Mihai Viteazul) şi dacă o luăm de exemplu pe aceasta, ea este cunoscută în istorie ca " bătălia de la Călugăreni " şi nu "de la Bucureşti".
Cît despre imixtiunea mea cu trimiterea la Napoleon, arată-mi tu mie că autorul întrebării, acea mihaela 997, spune că ar fi vorba de " cel de al doilea război mondial " şi atunci îţi dau dreptate.
Dacă vei reciti finalul răspunsului meu vei vedea că eu am făcut diferenţa între cele două momente ale istoriei.
Aşa că te rog să fii mai puţin agresiv în luarea ta de poziţie.
Eu nu am făcut referire la răspunsul tău.
Cît despre cunoştinţele mele de istorie şi poate din alte domenii, imaginează -ţi că pînă la vîrsta mea de 67 de ani am avut de unde învăţa şi din alte surse, cu mult înaintea de a apărea acest miraculos calculator, cu al său Internet şi a sa enciclopedie PEDIA.
Să fii sănătos!
Domnule Corolav apreciez faptul ca dumneata (daca tot spuneti ca aveti 67 de ani) incercati sa ma faceti pe mine sa inteleg ca de fapt germanii nu au patruns in Moscova (ceea ce eu stiam), iar batalia s-a numit de fapt "pentru Moscova"(ceea ce nu stiam, recunosc), dar eu nu am gresit cu nimic atunci cand am spus ca s-a luptat U.R.S.S. cu Germania, iar victoria a revenit sovieticilor. Insa dumneata spui ca "rapunsurile" sunt gresite, asadar vreau sa-mi spuneti ce este gresit la raspunsul meu.
Pentru Ibrahimovici...
Văd că ţii neapărat să polemizăm. Nu vreau să ajung acolo dar îţi voi da satisfacţie şi îţi voi mai răspunde şi la a ceastă ultimă întrebare.
Cînd am spus că greşeşti, m-am referit la răspunsul ce mi l-ai trimis mie şi nu la cel referitor la lupta dintre Germania şi U.R.S.S.
Dar, mă repet, avînd în vedere faptul că textul întrebării nu era corect, în sensul că era incomplet, răspunsul nu e corect în ideea că autorul întrebării nu a precizat că e vorba de al doilea război mondial.
Era, cumva spus, o situaţie echivocă.
Şi deci, avînd în vedere că situaţia unei lupte ( în decursul istoriei) pentru cucerirea Moscovei, nu a fost singulară aceasta din cel de al doilea război mondial, răspunsul matale a fost pripit. Mai exact te-ai grăbit.
Cu alte cuvinte, acesta dat de matale e corect dar nu e singurul posibil. Şi atunci normal era să mai gîndeşti şi să nu te grăbeşti a-l avansa pe acesta.
Nu este exclus ca matale să nici nu fi ştiut de situaţia din 1812, cînd Napoleon a cucerit Moscova, şi să o fi aflat abia acum de la mine.
Pentru viaţa lui Napoleon există două foarte cunoscute lucrări apărute la noi. Una, cunoscută în toată lumea, aparţinînd academicianului rus E.V. Tarle, şi o a doua, foarte competentă, apărută în 1986 ( a doua ediţie), intitulată "Napoleon Bonaparte", scrisă de autorul român Gheorghe Eminescu.
Cît despre cel de al doilea război mondial, îmi este plină casa cu lucrări despre acest eveniment.
Aşadar, nu Wikipedia guvernează cunoştinţele mele de cultură generală.
Sper că m-am făcut înţeles.
Să fii sănătos!