| Frank51 a întrebat:

Intrebare de baraj: Indulcitorii au ca efect stimularea insulinei din cauza ca sunt percepute dulci de catre papilele gustative? Sau vorbim de niste detectoare de substante la nivelul acestora, si cand indulcitorii ajung pe limba nu stimuleaza nimic?

Răspuns Câştigător
| LPCTSTR a răspuns:

Eu tin minte ca nivelul inulinei din sange creste odata cu creserea nivelului de glucoza din sange.
Papilele gustative duc la creier, n-au legatura cu pancreasul. De altfel, creierul nu are nici el vreo legatura in masura sa influenteze pancreasul exocrin, adica pancreasul nu-i influentat de hormonii secretati de hipofiza.
Deci indulcitorii nu stimuleaza nimic, doar papilele gustative pentru senzatia de dulce.

4 răspunsuri:
| WhiteLife a răspuns:

Nu este vorba strict de îndulcitori, ci despre toate glucidele (amidon, faina, paste, pâine etc). Insulina se produce atunci când se detectează un nivel crescut de zaharuri (glucide) în sânge.

| Frank51 explică (pentru WhiteLife):

In momentul asta exista studii mixte in legatura cu indulcitorii. Majoritatea studiilor spun ca nivelul de insulina nu este afectat de indulcitori, dar sunt cateva care afirma o usoara crestere, ceea ce inseamna ca stimularea gustului chiar are ca efect cresterea de insulina.

| WhiteLife a răspuns (pentru Frank51):

Https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17510492/

Asa este, nu știam asta. Însă nu am găsit studii concrete realizate pe oameni. Cred că mai trebuie studiat subiectul până se se ajungă la o concluzie clară că dulciurile in general duc la producerea insulinei.

| Frank51 explică (pentru WhiteLife):

Noi vorbim de indulcitori(aspartam, xilitol, stevie), nu de zahar.