| RosaliaOriginala a întrebat:

Intrebare in special pentru profesorii/profesoarele de limba romana: de ce la unele cuvinte s-a inventat genul feminin (nu prea stiu cum sa ma exprim), de ex: primar primărița, vloger vlogeriță, gamer gameriță, sau doctorița in loc de "doamna doctor".

Exista macar cuvintele astea sau romanii pur si simplu le-au adaugat un "gender"? laughing

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Este amestec facut de romani, cu ajutorul telefoanelor destepte pe internet.
Nici "Vloger" si nici "gamer" nu sunt cuvinte romanesti (sunt cuvinte engleze). In graba si din nestiinta, internautii nostri le-au adaugat "-ita" si le-au facut obiectul "literaturii" romane "moderne". big grin

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Ai dreptate! Inainte de revolutie se cerea respectarea acestor cuvinte folosindu-se "doamna doctor". Astazi gramatica a devenit mai laxa pentru ca exista interesul ca elevii sa fie cat mai agramati. Masele cu grad mic de cultura sunt mai usor de manipulat.

| RoCkKiD a răspuns:

Nu s-a inventat.

Pentru meseriile vechi nu exista in limba romana "oficiala" varianta feminina, acum ca oamenii le feminizeaza in limbajul de zi cu zi este alta poveste. Daca te referi la o femeie care ocupa functia de primar, exprimarea corecta nu este "primarita" ci "doamna primar", e valabil si pentru doctor, avocat, arhitect si asa mai departe, varianta corecta este doamna doctor, doamna avocat si doamna arhitect.

Daca e vorba de activitati noi e posibil sa fi adaugat academia variante feminine dar ma indoiesc. Problema majora e ca daca te referi la o femei care, de exemplu, ocupa functia de primar ca fiind primarita mie imi suna ca o adresare putin lipsita de respect.

Acum na probabil dupa ce ajunge curentul woke si la noi vor fi schimbate dar din cate stiu eu inca nu s-a intamplat.

| Holiday a răspuns (pentru RoCkKiD):

" Daca te referi la o femeie care ocupa functia de primar, exprimarea corecta nu este "primarita" ci "doamna primar", e valabil si pentru doctor, avocat, arhitect si asa mai departe, varianta corecta este doamna doctor, doamna avocat si doamna arhitect."

De fapt varianta/ele corecta/e e/sunt cea/cele din dictionar. Multe dintre cuvintele astea au si varianta la feminin, si nu de acum, ci de zeci de ani.

Dintre cele specificate de tine, doar "avocata" e gresit (deocamdata), restul, adica primarita, doctorita, arhitecta, sunt corecte.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Holiday):

Da, aparent ai dreptate. Nu stiu de ce tin minte chestia asta. Dar in mod cert nu prea vad substantivele astea folosite la feminin nicaieri.

| Holiday a răspuns:

"Ai dreptate! Inainte de revolutie se cerea respectarea acestor cuvinte folosindu-se "doamna doctor".

DÓCTORIȚĂ, doctorițe, s. f. Femeie care are titlul de doctor în medicină, care practică medicina. – Accentuat și: doctoríță.

sursa: DLRLC (1955-1957)

De fapt, si inainte de Revolutie, colocvial tot asa se spunea. In acte oficiale si acum s-a pastrat termenul "doctor" pentru femeile care au meseria asta.

| aditimus a răspuns:

Exista in dex cuvantul, nu doar la noi se foloseste genul feminin ci si in alte limbi, franceza, engleza, germana etc
Atat timp cat exista genul masculin exista si gen feminin.

https://dexonline.ro/definitie/vloggeri%C8%9B%C4%83

Răspuns utilizator avertizat
| Salvadore1889 a răspuns:

Explicația vine din faptul că membrii Academiei Române responsabili de îngrijirea limbii române nu își fac treaba.
Limba este fluidă și se schimbă destul de repede, însă responsabilii care ar trebui să o oficializeze preferă să nu o facă (de lene presupun eu). Dacă te uiți la limba engleză de exempli, cei de la Oxford o actualizează anual și chiar adaugă cuvinte noi (ex selfie acum câțiva ani). Limba engleza are peste 1mld de vorbitori