Eu am 10 ani dor nu subrestima cartea dupa coperta.
DA am vazut tot filmul cum a fost omorat Ceausescu. Ei l-au omorat sperand la o viata mai buna nu cu atatea griji pe cap. Dar cati au murit, cam 1. 900 stiam eu si mii de victime ranite.Eu au luptat ca sa scape ne Ceausescu dar soldatii i-au inchis si i-au omorat sau torturat. Cei care au luptat la revolutie se numesc revolutionari.
Am 10 ani eu atat stiu
Sunt din Timisoara si da, parintii mi-au spus ce s-a intamplat in Decembrie'89.
Insa persoanele apropiate mie, mama, tata, bunicii, unchi si matusi niciunul nu mi-a spus ca armata a jucat rolul teroristilor. Din contra!
Era insa securitatea, serviciul lingau al lui Ceausescu care a avut grija sa impuste tot ce misca.
Armata e formata din oameni care au "obligatii" si "indatoriri". Sunt oameni care daca au depus un juramant stiu sa si-l respecte.Pana si azi cand li s-a taiat 40%din salarii, tac malc si isi vad de treaba. Te-ai intrebat ce s-ar intampla daca acesti oameni si-ar cere drepturile altfel? Iesind in strada de pilda? Mi-e groaza sa ma gandesc.
Am observat si in alte intrebari ale tale rautatea cu care improsti acesti oameni. Te-as intreba ce experiente neplacute ai avut in armata(daca ai facut-o) sau care este motivul real al urii tale? Lasand la o parte revolutia din 89, unde toti aparatorii si pupindosistii regimului au primit cate o arma pentru a-si apara cauza, ce alte motive de ura ai impotriva unor oameni care daca va fi un razboi te vor apara, nu se vor baga sub pat, ca multi bravi viteji de pe aici?
Si inca ceva:cea mai mare parte dintre cei care formau armata anului 89 s-au pensionat.Deci marea majoritate de acum sunt tineri si ma intreb pana cad tu o sa-i condamni pentru ceva ce crezi ca au facut cei dinaintea lor?
@alexeanca:
ai anumite probleme legate de aprecierea realitatii. m-as bucura sa te pot ajuta, dar din experienta mea nu-i poti ajuta pe cei care nu vor sa fie ajutati, iar tu pari a fi din grupul asta. totusi, daca ma insel, esti libera sa ma intrebi, la orice ora. cineva ca tine, convins de o varianta incorecta a istoriei, merita orice efort pentru a fi ajutat sa vada realitatea.
deci, persoanele apropiate tie se inseala, sau vor sa se insele. din pacate nu poti manipula pe nimeni impotriva vointei lor, asa ca nu au nici macar scuza ca au fost manipulati. armata a tras, de la inceput pina la sfirsit.
nu vreau sa spun ca securitatea a fost un grup de sfinti, numai ca la revolutie nu a tras. asta e, toti mortii revolutiei au apartinut armatei. armata si securitatea au facut planul impreuna, dar s-a intimplat ca numai armata a tras pentru ca securitatea vroia altceva, sa devanseze revolutia si sa nu imparta puterea cu armata. securitatea s-a retras din teren ca sa se compromita numai armata, ceea ce s-a si intimplat, numai ca armata a plusat si a inventat teroristii de dupa 22 pentru a deveni eroul revolutiei.
despre asta e vorba, despre rezultatul in sondaje, in care armata e pe primul loc oricit de corupta si abjecta ar fi, si realitatea care arata ca armata a fost in fruntea represiunii comuniste, pina cind a hotarit sa intoarca foaia numai pentru interesul propriu.
sorry, dar esti indragostita de un simbol fals, care nu are substanta in realitate. daca vrei sa zici ceva rau despre securitate, spune-o, numai ca nu trebuie s-o legi de crimele din decembrie 89, pentru ca nu a avut nimic de a face cu acele crime. ca obisnuiau sa ia pielea de pe fata celor care faceau glume cu Ceausescu e un lucru, dar nu au tras nici un glont inainte sau dupa 22.
"revolutia" din 89 a fost numai opera armatei, in ceea ce priveste victimele, securitatea a avut numai carti gresite si ca atare fara importanta reala. dar tu zici ca "a avut grija sa impuste tot ce misca." unde, ma rog, a impuscat tot ce misca? cei impuscati la spital au fost executati de interne, la ordinul biroului 2. ati avut noroc in 89 ca Ceausescu s-a intors din Iran. ordinul era stergerea Timisoarei de pe harta cu armele chimice, de ce crezi ca Chitac a fost trimis la Timisoara? doar pentru niste grenade lacrimogene pe care orice sergent le putea acompania? tu sa-i multumesti lui Ceausescu si securitatii, altfel ai fi fost stearsa de pe harta de Biroul 2, care avea armata in buzunar.
deci despre asta e vorba, Ceausescu si securitatea oricit de rai au fost ei, nu se compara cu teroarea exercitata de nevasta si armata, care i se subordona ei. nu stiu ce ai inteles tu din revolutie, poate crezi ca timisorenii au avut taria sa se puna cu puterea comunista, realitatea e ca a-ti scapat printre crapaturile luptei pentru putere din decembrie 89. soarta va era pecetluita din perspectiva armatei pe care o apreciezi atit de mult acum, nu ca nu v-ar fi aparat dar v-ar fi omorit cu gaze de lupta sa execute ordinele Elenei Ceausescu, pentru ca nu erau pregatiti inca pentru schimbul de putere convenit cu securitatea pentru ianuarie 1990, asa ca ar trebui sa multumesti confuziei generale si sa nu crezi ca securitatea a fost invinsa in timp ce armata a fost partea benefica.
@thealchemist eu ti-am adresat niste intrebari in raspunsul meu la care vad ca nu mi-ai raspuns dar ai preferat sa ma votezi cu stupid.Cati ani ai?
Nu sunt indragostita de nimeni momentan dar nici nu improsc cu noroi in oameni care nu merita asta. Tu ce pregatire ai? Ma intrebam daca ura ta impotriva armatei nu deriva dintr-un grav sentiment de inferioriate.
Spui ca armata si securitatea au lucrat impreuna la diabolicele planuri de reprimare a maselor.Pai,armata in sine, nu e formata doar din acesti oameni, din cei care dau ordine! Tu urasti cu patima institutia, nu cateva capete ale armatei de atunci, responsabile probabil de ce a fost in '89.
Am un vecin, maior in armata, 38 de ani.Sotia lui la fel.De ce ii urasti tu pe ei, pentru ca in '89 aveau 17 ani si jumatate.Asta incercam sa iti spun...Ca toti au pacatele lor:armata, politie, invatamant si chiar biserica.Referitor la invatamant:parintii mei au invatat sub regim comunist o istorie total gresita.Asta nu e o crima morala extrem de mare? Profesorii, deci invatamantul in sine, de ce nu il condamni cu ura-ti specifica?
La celalalt raspuns al meu(cel cu increderea in biserica si armata) te intrebam de ce nu condamni si biserica in aceeasi masura cu armata pentru macelul de pe treptele catedralei din Timisoara?
Si referior la securitate, nu ma refeream strict la omuletii in albastru ci si la civili.
Nu am probleme de apreciere a realitatii, din contra, sunt extrem de ancorata in realitate, dar am grija de la cine primesc lectii de istorie. Tu esti in totalitate subiectiv pe aceasta tema:urasti armata cu toata fiinta ta.Pentru tine orice militar e o mare jigodie. Da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine si nici sa primesc lectii de istorie de la cineva care are simtul realitatii mai subdezvoltat decat un copil de 15 ani. Tu te hranesti cu ura, eu nu!
@alexeanca :
nu stiu daca e bine sa raspund acum, pentru ca sunt prea uimit de replica ta. cum adica nu ti-am raspuns? tu cui ai dat replica daca nu a fost un raspuns de la mine? daca tu consideri ca nu ti-am raspuns as fi bucuros sa iau fiecare intrebare in parte si sa-ti raspund pe rind. nu cred ca de fapt intrebarile tale sunt reale, mai mult te-ai lasat dusa de val si ai pus intrebari care sa te ajute la contruirea relaitatii pe care o vrei tu, dar sunt gata totusi sa-ti raspund la cite intrebari vrei.
@thealchemist hai ca silabisesc pentru tine:in raspunsul meu la intrebarea ta, ti-am adresat cateva intrebari la care nu am primit raspuns:1.de unde ura ta neinfinita pentru armata si militari in general?
2.ai facut armata si ai experiente neplacute de atunci de urasti aceasta institutie?
Astea erau intrebarile la care asteptam raspuns, nu altele.