| AndrogynBeauty a întrebat:

Întrebarea mea poate părea mai ciudată, dar vă rog să mă ajutaţi: în avion, ca să-mi omor timpul îmi place să rezolv probleme de matematică, dar nu de genul de rutină, ci chestii mai deosebite. Nu-mi bat capul cu conjectura lui Goldbach, dar oricum, mă stârnesc acele probleme la a căror rezolvare trebuie să-ţi "pice fisa". Şi cum în avion oricum n-ai ce face... dacă aveţi/ştiţi asemenea probleme, vă rog faceţi-mi-le cunoscute şi mie. M-am plictisit de sudoku...Merci. Dau fundă pentru cea mai bună/dificilă problemă.

Răspuns Câştigător
| georgesur a răspuns:

Avem doua bucati de fitil (sfoara care arde) de lungimi/grosimi diferite si cu viteza de ardere inconstanta.Stim doar ca fiecare fitil arde in exact o ora.Folosind aceste doua bucati de fitil, o cutie de chibrituri(ev.bricheta), cum putem masura exact un interval de timp de 45 de minute?
(exemplu viteza inconstanta=primul sfert din lungime poate arde in 3 min, al doilea in 7 min, al treilea in 19 min, ultimul in 31 min.
Celalalt fitil arde complet altfel; singurul lucru ce-l au in comun este ca arderea fiecaruia dureaza 60 min.)

4 răspunsuri:
| amanda33 a răspuns:

Incearca sa cauti revistele de la Cangurul, concursul de matematica distractiva happy e tot ce imi vine in minte la 2 si 18 noaptea cat e acum

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Incearca sa numeri noriilaughing ar putea fi o buna problema care sa iti dea batai de caprolling on the floor

| anda1313 a răspuns:

Daca doresti sa fie ceva ce "sa iti pice fisa", ti-as recomanda logica argumentarii si gandirea critica. Are probleme care chiar trebuie gandite bine.

| AndrogynBeauty explică:

Gata, am revenit în Spania, m-am gândit la problema cu fitilele, dar am rezolvat-o chiar în noaptea de dinaintea zborului, huh, asta e, oricum ai fundiţa promisă. Pe avion am rămas la sudoku de 16... dar a trecut timpul.

Şi rezolvarea:
pasul 1: se aprind de la primul fitil ambele capete, iar de la cel de-al doilea doar un capăt. Când primul fitil a ars complet, indiferent de locul de întâlnire al celor două flăcări, ştim că au trecut fix 30 minute şi imediat trecem la
pasul 2: aprindem şi capătul celălalt al fitilului doi; indiferent unde a ajuns flacăra de la celălalt capăt, ştim că mai are de ars 30 minute. Cum timpul se înjumătăţeşte (datorită aprinderii celuilalt capăt), rezultă că la stingerea completă a celui de-al doilea fitil, au trecut 45 minute.