Pai si fata mea l fel. Pana in iarna a invatat singura iar din februarie la anatomie a inceput sa se pregateasca cu un profesor de la facultate si sa stii ca totul e altfel, mai ales ca testele sunt tip grila si sunt un pic altfel; decat cele normale (au si intrebari la care sunt valabile mai multe raspunsuri si se fac asocieri de idei).
Ori cum multa Bafta!
Biologie: Manual clasa XI, editura Corint, autori: Dan Cristescu,
Carmen Salavastru, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Radu Carmaciu
Chimie:
Chimie Organica - Manual pentru clasa a X-a, Eitura Art, Autori: Luminta Vladescu, Corneliu Tarabasanu - Mihaila, Luminita Irinel Doicin
Chimie Organica - Manual pentru clasa a XI-a, Editura Crepuscul, Autori: Elena Alexandrescu, Viorica Zaharia, Mariana Nedelcu
Fizica:
Fizica - Manual pentru clasa a XI-a, Editura Niculescu ABC, Autori: Cleopatra Gherbanovschi, Nicolae Gherbanovschi
Fizica - Manual pentru clasa a X-a, Editura Niculescu ABC, Autori: Cleopatra Gherbanovschi, Nicolae Gherbanovschi
Fizica - F1 + F2 - Manual pentru clasa a XI-a, Editura Corint, Autori: Octavian Rusu, Livia Dinica, Constantin Traistaru, Constantin Gavrila
Exista teste de medicina, le gasesti la chioscul portarului de la poarta principala a facultatii de medicina. Exista cate unul pentru fiecare materie.
Examenul se da din Biologie (obligatoriu) si Chimie sau Fizica (una din ele, la alegerea ta).
Daca vrei sa faci meditatii, nu iti recomand sa faci cu un cadru din facultate, deoarece e scump (era 60ron/persoana/sedinta acum 5 ani), faci intr-un grup mare (6-12 oameni) si ai mari sanse sa intri la taxa. Majoritatea celor pe care ii cunosc si care au facut cu un cadru universitar de la UMF CD au intrat la taxa. Un profesor de liceu cu cunostinte solide e de ajuns.
La biologie e destul de simpla materia, si trebuie sa o sti foarte bine. (Cartea are maxim 150 de pagini, si e scris mare. In primul an de facultate, la anatomie, ai de invatat 4 carti de cate 230-240 de pagini, plus 32 de cursuri, asta ar fi o motivatie destul de mare incat sa te apuci si sa inveti cartea aia).
La examen, subiectele de fizica au reputatia de a fi mai grele decat cele de chimie. Fizica se bazeaza pe intrebari capcana, la care trebuie sa gandesti de 10 ori (au fost ani cand erau probleme mai grele decat la admitere la automatica). Chimia e destul de elementara, adica daca sti cartea nu ai probleme.
Cel mai bine ar fi sa incerci sa intelegi si nu doar sa tocesti. Pune accent pe denumirile celulelor, tesuturilor, fibrelor. Poate sa iti dea denumiri asemanatoare si sa te incurce. De asta e bine sa citesti intrebarea cu foarte multa atentie.
Ca sa inveti mai bine, e bine sa inveti un an intreg cate putin (1 capitol pe saptamana de biologie si un capitol de fizica/chimie), e greu sa inveti in 2-3 saptamani tot. Daca alegi varianta exista riscul sa te incurci la denumiri, anumite notiuni sa fie amestecate...
La examen, exista sali unde esti asezat in jurul unei mese, asa ca, teoretic, se zice ca mai poti copia. Eu iti zic sa nu te bazezi pe asta: sunt profesori care nu te lasa sa misti, te bati pe acelasi loc cu toti de la masa, asa ca pot sa nu te lase sa arunci o privire, si in plus nu sti cat de bine sunt ceilalti pregatiti.
Examenul e grila si raspunsurile le pui pe o foaie, umpland un cerc pentru raspuns corect. Ai grija cum iti dozezi timpul pentru completat foaia de examen (inbulinarile ). Cel mai bine ar fi sa pui raspunsurile direct pe foaie si nu pe ciorna. Dureaza vreo 20 de minute sa incercuiesti toate raspunsurile.
Facultatea este 6 ani, 3 de preclinic si 3 de clinic. Din anul 3 incepi sa inveti prin spitale.
La inceput vor fi 6 sau 8 serii. Cele mai bune sunt serile care fac anatomia cu Ispas (de obicei seriile 3 si 4). Acolo e bataia cea mai mare. Ispas e seful de catedra de la anatomie, si un profesor exceptional. Preda foarte bine, intelegi de la curs. La examen, iti cere sa stii ca sa iei nota mare, dar te ajuta sa treci. Marea problema cu examenul e ca puncteaza si dificultatea subiectului nu numai cat sti (daca sti totul la perfectie, si iti cad 3 subiecte usoare, poti sa iei un 8, dar daca ii dovedesti ca sti, iti mai pune si intrebari si poti sa iei si 10). Alt profesor bun, dar cu mai bun si la note e profesorul Ciomu. In afara de anatomie, restul materiilor se fac cu aceiasi profesori, asa ca in primii 2 ani trebuie sa iti alegi seria cu anatomia la profesorul care iti place.
In anul 3 iti alegi seria in functie de semiologie. (teoretic se trag la sorti, dar te poti muta la ce serie vrei). Coltea e cel mai bun, teoretic, dar nu ti l-as recomanda, inveti putin mai bine decat in alte parti, dar sunt note super mici. Spitalul Sfantul Ioan e cea mai buna alegere raportata la "calitate/pret". Din anul 4 ai culoare (o materie in fiecare zi de la 8 la 13 timp de 1-16 saptamani si apoi examen, apoi alta... si tot asa), astea se schimba in fiecare an, dar pana atunci o sa intelegi cum merge treaba si care sunt aspiratiile tale.
Nu mai merge pe "dai banu si treci". Daca ai pile se mai aranjeaza, dar poti sa fi bogat si cu pile si tot sa nu poti sa iei un examen.
@moiadaniela: vorbeste de invatat pentru admitere? Ce profesor?
Majoritatea celor care au facut meditatii cu cadre din facultate au intrat la taxa. Si e vorba de conferentiari si profesori, nu orice preparator.
Cu multi bani , soramea a terminata acolo si toate examanele se luau pe bani, adica cei cu bani luau cele mai mari note si cei destepti dupa. poate s-au mai schimbat "regulile" de atunci.
Intens :)
Aici gasesti tematica pentru admiterea de anul asta: http://www.univermed-cdgm.ro/? pid=1625, nu cred ca vor fi modificari semnificative la anul.
La Cluj exista carti de teste, banuiesc ca sunt si la Bucuresti. Admiterea e cu intrebari similare.
Spor si bafta!
CordovanRaul întreabă: