Imi pare rau sa te dezamagesc, dar nimeni nu te poate convinge sa faci ceva ce nu vrei, fiindca-i imposibil!
Daca tu nu ai chef de citit sau nu intelegi de ce ar trebui sa citesti, ca sa-ti largesti cunostintele si educatia preferand sa ramai limitat, apai noi ca simpli spectatori, chiar nu avem de ce sa te convingem.
Sa zici că "cititul e util" e ca si cum ai zice că "vorbitul e util". Îți dai seama că depinde și de cum ești ca persoana și de ce anume citești. Să citești așa ca prostu doar că ai auzit undeva că te ajuta (la ce anume, nu e clar) e o pierdere enorma de timp.
Eu citesc multicel, dar mereu cu un motiv anume în minte. De exemplu am citit câteva cărți de ale lui Gabor Mate, psiholog, specializat in dependență pentru că mă confrunt și eu cu anumite tipare compunsive și vreau sa le înțeleg și să aud părerea unui expert în asta.
Citesc literatura clasica, dar doar pentru că am convingerea că dacă un roman a rămas relevant și după o sută de ani după ce a fost scris, sunt niste lecții de viață importante în el.
Citesc despre religiile lumii din exact același motiv.
Mai citesc și lucruri de care sunt pur și simplu curios, de exemplu chestii din domeniul economic. Nu o sa ajung vreodată trader pe wall street sau ministru să îmi și trebuiască in vreun fel concret, dar sunt și eu curios.
Daca n-ai un motiv bun să citești ceva anume, nu citi!
Să vedem. Tu om necitit ai o gândire simplistă, pari că te lași prostit de orice teorie idioată de pe tictoc iar cunoștințele tale de cultură generală sunt așa de vagi că ai avea nevoie de microscop să le vezi. De asemenea, vezi doar superficialitatea lucrurilor, nu privești în ansamblu și din toate punctele de vedere problemele. Pentru tine recompensa imediată este importantă tu nu faci planuri de viitor. Cititul rezolvă toate astea. om de știință, doctor, biolog, etc toate aceste meserii se învață cu ajutorul cititului. Cartea este doar o formă excelentă de transmitere de cunoștințe. Dacă vrei să excelezi într-un domeniu de unde crezi că te informezi constant? Tiktokul nu e o sursă de informare. În școală de unde ai învățat nu tot din cărți? Ar trebui să citești pentru că tu încă ai mintea din momentul în care ai încetat să mai citești, moment care pare să fi apărut destul de devreme.
Dacă citești constant acumulezi constant informație. Cultura generală se îmbogățește, ai mereu subiecte interesante de discuție cu prietenii iar inteligența și gândirea critică se dezvoltă vertiginos. Tu crezi că le știi pe toate și că nu ai nevoie de carte doar din ignoranță pentru că dacă ai fi citit ai fi știut toate astea.
Nu te poate convinge nimeni să citești dacă nu vrei dar fără citit nu vei reuși nimic în viață, nu vei putea obține vreo calificare ajungând să trăiești pe un salar de mizerie. Cititul nu îți oferă trucuri magice ca în filme sau promisiuni și afirmații scandaloase ca pe tiktok, cititul îți oferă rezultate.
Un om inteligent realizează cât de puține știe despre lumea aceasta, unul mai puțin inteligent crede că le știe pe toate.
Eu nu am TikTok, de unde ai auzit sau crezi tu ca am?
De ce ar trebui sa te convingem.
Vrei sa citesti, o faci pentru tine.
E absolut irelevant pentru mine daca tu citesti sau nu
Cititul, în general, este un exercițiu excelent pentru a-ți menține creierul sănătos, mai ales atunci când citești cărți care îți oferă lecții aplicabile în viața de zi cu zi. De exemplu, eu joc biliard la un nivel destul de avansat. Antrenamentele mele de biliard sunt uneori complet diferite de ceea ce vezi într-un joc clasic. Totuși, munca din spatele antrenamentului devine evidentă când mă aflu la masă – mă ajută să bag bilele mai ușor și să-mi îmbunătățesc performanța.
Încă un bun exemplu este boxer care sare coarda. Deși săritul coardei nu este direct legat de box, îl face mai agil și mai eficient în ring, ajutându-l să își depășească adversarul cu ușurință. La fel funcționează și cititul pentru minte – nu doar că te ține antrenat, dar te ajută să devii mai bun în ceea ce faci, indiferent de domeniu
Cititul îți dezvoltă memoria,te face sa ai o imaginație mai bogată și te poate ajuta sa te relaxezi, iar dacă citești des îți poți îmbunătăți chiar gândirea,practic când citești ajungi sa trăiești aceea poveste,și să uiți de grijile de zi cu zi, ceea ce te va face sa te simți fericit și împlinit, chiar daca e pentru puțin timp și știi că aceea poveste se va termina la un moment dat, cititul are o mulțime de beneficii pentru creier, daca nu mă crezi caută pe google, benficiile cititului