| sabin89 a întrebat:

La cuvântul "furie" dex-ul pune accentul pe prima silabă. Mi se pare ciudat. În engleză este preferința asta cu accentul pe prima silabă. Chiar și la cuvinte mai lungi ei accentuează prima silabă (vezi de ex. restaurant).Eu, de când mă știu, am auzit "furie" cu accent pe silaba din mijloc, iar la "furios", pe ultima silabă. Așa am auzit și la colegi, și la profesori, și la amici și la... toți. Voi cum știți?

7 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Da, asa zic si eu adesea, dar de fapt se pronunta cu accentul pe prima silaba. De ce sa mai pronuntam atunci corect? Pana la urma, DEX descrie limba vorbita. Pentru ca nu are rost sa introducem schimbari care nu sunt necesare. In timp, cuvantul poate reveni la forma corecta. Nevasta-mea nu a spus niciodata acest cuvant cu accentul pe a doua silaba; l-a pronuntat intodeauna corect. Cand punem accentul pe a doua silaba, comitem un hiperurbanism, chiar daca nu suntem primii care o fac.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Mie nici la "diaspora" nu-mi sună bine cum pun ei accentul (pe silaba a doua). Poate greșesc.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Fiind doua cuvinte, dias pora, adica zece semintii, e problematica punerea accentului pe a doua silaba. Nebucadnetar a dus cea mai mare parte din locuitorii Regatului de Nord in nordul Mesopotamiei, unde s-au asimilat rapid; religia lor nu s-a dovedit suficient de diferita de a popoarelor din jur, suficint de convigatoare si coerenta ca sa merite sa treaca prin greutati pentru ea. Spre deosebire de iudaism, care a prosperat in Babilon. Nu prea vad legatura cu romanii care au cautat un trai mai bun in alte tari. E doar un termen care cauta sa inobileze pe romanii din strainatate.

| sabin89 explică (pentru minrest):

"Nebucadnetar a dus..." - Regele Asiriei, nu Nebucadnețarhappy

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Da, regele Asiriei. Ma gandeam deja la Regatul de Sud, de asta am facut greseala. Fapt este ca membrii celor zece triburi s-au asimilat rapid, si nu au lasat urme, cu atat mai putini grupuri distincte, in nordul Mesopotamiei. Pe cand diasporele clasice, evreii (cei originari din Regatul de Sud), grecii, armenii si chinezii si-au mentinut identitatea mult timp. Termenul nu prea se potriveste, iar in cazul romanilor din strainatate nu se potriveste chiar de loc.

| Holiday a răspuns:

De fapt, cam toata lumea pune accentul pe prima silaba. Oricum, daca e cum spui, la un moment dat vor deveni acceptate ambele variante, cum s-a ajuns in cazul cuvantului "trafic". Care e la fel de corect cu accentul pe oricare dintre silabe, desi initial era corecta doar varianta cu accentul pe a doua silaba.

| StimabiluI a răspuns:

Când ești plin de FURIE și vrei ca și ceilalți să știe asta, se pune accent pe prima silabă, ca să scoți în evidență sentimentul.

Când discuți la modul general despre furie, se pune accent pe cea de-a doua silabă.

Are sens? laughing