Și eu chiar acum am venit de la el.
1. Marchează o enumerație și o pauză în vorbire.
2. Mie lene
3.La fel
4.Eu parcă am trecut :
1.P 2.AT 3.SB
5. A devenit cum și-a dorit de mic să ajungă - asta am scris eu, mi-e prea lene să scriu alta.
1.virgula coordoneaza prin juxtapunere parti de propozitie de aleasi fel
2poarta-verb predicativ
il-pronume personal
conversatiile-subst com
nostru-(aici am o nelamurile este ori adj ori pronume posesiv)
3.acest Atribut adjectival
scrie-predicat verbal
4.Atributiva
5.nu e buna... termenul regent e a invatat care nu e verb copulativ...la tine e de mod
Tin sa mentionez ca la 4 este o singura subordonata...ca nu degeaba se dau 4 puncte si nu degeaba scrie in enunt"subordonatei'
1. În secvența „cu inima plină de dor, de bucurie și de nerăbdare" virgula marchează o enumerație.
2. Valoarea morfologică a cuvintelor: „poartă" este verb predicativ, „îl" este pronume personal, „conversațiile" este substantiv comun, iar „nostru" este adjectiv pronominal posesiv.
3. Funcția sintactică a cuvintelor: „acest" are f.s. de atribut adjectival, iar "scrie" de predicat verbal.
4. Prima e principală, iar a doua atributivă.
5. Problema este cum voi lua examenul.
Vem una singura :de la "care" in jos -At
5.
Nu, nu e buna.
Intrebarea e cum o sa vina.
1. virgula este semn ortografic si marcheaza/delimiteaza elem./termenii unei enumeratii
2. poarta=vb preddicativ personal
il= pronume personal
conversatiile=substantiv
nostru= adj pron posesiv
3.acest=atribut adj
scrie=predicat verbal
4. care vor fi publicate pe site pentru a putea fi comentate de voi.=prop subordonata atributiva
5.El va deveni cum si-a dorit.-unde cum si-a dorit este predicativa
eu asa am facut azi la examen si d-na de romana mi-a sp ca este bine
La virgula corect era marcheaza raportul de coordonare prin juxtapunere intre parti de propozitie de acelasi fel, pentru ca analizezi dpdv gramatic nu stilistic.
Trebuia sa stranscrii si propozitia principala
1.desparte doua adjective cu prepozitie
2. poarta-verb predicativ
il- pronume reflexiv
conversatiile- substantiv comun
nostru-adjectiv pronominal posesiv
3. acest- atribut pronominal demonstrativ de intarire
scrie- predicat verbal
5. el este cum vrea.
nu stiu daca e tot corect- eu asa am scris
1.rolul virgulei e de a separa termenii unei enumeratii.
2.valoarea morfologica adica ce valoare are acel cuvant(il-pronume, poarta-verb, converastiile-subs, nostru-pronume posesiv daca numa insel)iar cea sintatica se refera la rolul in propozitie:subiect predicat etc.
3...
4.trebuie sa identifici cate verbe sunt in fraza sa pentru a-ti da seama de nr de propozitii:selecta, a putea si incearca sa faci propozitia cat mai simpla:vom selecta texte pentru a fi comentate(pentru e cuvant de legatura pentru cele 2, raspunzi la intrebarea pentru ce? conditionala
5.este ok