| sebastian1331 a întrebat:

La franceza, la concordanta la subjonctif: daca am in principala un verb la un timp trecut (indicativ) si in secundara am un conditional, la ce timp o sa fie verbul din secundara? Nu am gasit asta in teoria de la scoala!

2 răspunsuri:
| HigH a răspuns:

Daca ai probleme cu verbele intra pe www.leconjuguer.com scrii acolo verbul si iti da toate conjugarile si multe altele.Mult Noroc!

| Amelie_2576 a răspuns:

Depinde de sensul frazei. Pot exista trei tipuri de raporturi intre actiunea din principala si cea din secundara: anterioritate, simultaneitate sau posterioritate.
Daca propozitia principala, in care ai un timp trecut al indicativului (imperfect, perfect compus, mai-mult-ca-perfect), cere modul subjonctiv in secundara, atunci acel subjonctiv din secundara va fi pus la urmatoarele timpuri:
- pentru raportul de anterioritate (actiunea din secundara se petrece inaintea celei din principala): subjonctiv mai-mult-ca-perfect. Exemplu: Je doutais q u'il eût triché. - Ma indoiam ca el ar fi trisat.
- pentru raportul de simultaneitate (actiunea din secundara se petrece in acelasi timp cu cea din principala): subjonctiv imperfect. Exemplu: Je voulais q u'il eût raison. - Voiam ca el sa aiba dreptate.
- pentru raportul de posterioritate (actiunea din secundara se petrece dupa cea din principala): tot subjonctiv imperfect. Exemplu: Je doutais q u'il parlât si bien. - Ma indoiam ca el va vorbi atat de bine.

In limba franceza vorbita, uzuala, se folosesc in secundara timpuri mai simple:
- pentru anterioritate: subjonctiv trecut (passé). Ex.: Je doutais q u'il ait triché.
-pentru simultaneitate: subjonctiv prezent. Ex.: Je voulais q u'il ait raison.
-pentru posterioritate: tot subjonctiv prezent. Ex.: Je doutais q u'il parle si bien.
Sensurile acestor fraze sunt aceleasi cu cele traduse mai sus.

O data ce stii aceste reguli de concordanta a timpurilor, verbele le gasesti conjugate pe www.leconjugeur.com.