Relatarea faptelor sa fie facuta la persoana a treia a verbului, la timpul prezent al modului indicativ; acolo unde este vorba despre actiuni anterioare celei despre care povestiti, puteti folosi perfectul compus sau maimult ca perfectul
Mai multe detalii: http://www.scribd.com/doc/31610478/realizarea-rezumatului
În mod normal, cînd se face o povestire sau un rezumat, avînd în vedere că ea se face de pe poziția cititorului sau a privitorului, și luînd în considerație faptul că acțiunea narată se consideră a fi deja consumată, timpurile cele mai utilizate vor fi imperfectul, perfectul compus și mai m.m.c.p. indicativului, dar și de la toate celelalte moduri personale sau nepersonale.
Aproape deloc prezentul sau viitorul. Decît doar dacă se dau citate.
Și, așa cum foarte bine a remarcat ellenuk, în niciun caz perfectul simplu.
La rezumat e recomandat sa folosesti aproape numai prezentul si perfectul compus. Pe mine ma omora la clasa de obicei cu chestia asta. Bineinteles, cand iti trebuie imperfect sau mmcp trebuie sa folosesti. La povestire poti folosi pe oricare dupa cum te duce inima, in afara de perfect simplu.
Mod indicativ, timp:perfect compus, perfect simplu, mai mult ca perfectul si imperfect, persoana a 3-a singular sau plural. Funda?
La ce timp se face povestirea? Stii?
Va vorbeste o absolventa de clasa a 8-a care a trecut prin astea! la perfect simplu nu se foloseste niciodata in rezumat caci nu este corect! asa ne-a spus, sper sa iti fiu de ajutor! funda?