A băga ceva în gură
A(-și) băga nasul unde nu-i fierbe oala
A băga (ceva) în (sau la) cap
A(-și) băga mințile în cap
A băga (cuiva) frica în oase sau a băga pe cineva în sperieți
A băga (pe cineva) în boală
A băga de seamă
A băga (pe cineva) în pâine
A băga actele (de căsătorie)
Ar suna foarte ciudat
A vari actele la tribunal!
Oricum originala idee.
Felicitari!
Mi-am băgat nasul unde nu-mi fierbea oala...asta mă face probabil o vârâcioasă?! Iar acum pa, vâr viteză şi mă duc, am treabă!
Eu vroiam sa imi expilcati de ce avertiSment si nu avertiZment, nu ma cred nimic, eu sunt.
Iar "a vârî", dragul meu, a invadat piata media, asa ca...nu mi-ai raspuns.
smith/gresit inca nu-i treaza...
Da, smith/gresit, cred ca exista ( daca nu, trebuie inventat) verbul "a vuvui", sinonim cu "a zdrangani", "a galagi", sinonim cu intrebarile "mult zgomot pentru nimic".
Leo, eu am notiuni solide, imprumutate si proaspete de metematica I-IV! Atata-mi trebuie sa spun ca inaintea operatiei de gradul II o fac pe aceea de gradul I (parca asa zicea Tedi, dar nu bag mana-n foc, ca-s in vacanta... ura!), asa ca fac intai 2:2, care da 1, apoi fac adunarea, 4+1, care face mereu 5, in sistemul asta, pe care mi l-a predat ea. Iote-asa iau funde pe tup, cu copchilul de 11 ani!
Nu-i rau sa vâri de seama, da-i incomod sa ma caut de diacritice asa de dimineata...
Simt ca voi face-o pasiune pentru dex, am gasit 64 de "pozitii" pentru verbul tau "a baga" si inca n-am deschis dictionarul urban(blushing).
Cat despre avertiSment/avertiZment regula pare a fi la fel de absurda ca si la maSochist/maȚochist, caci mie varianta a doua mi se pare mult mai expresiva.
...hi-hi, nu ma pot abtine sa nu-ti ofer un exemplu de lectie pe TPU, e drept ca-i la mate dar se pare c-a fost asa de palpitanta intrebarea incat are `jde raspunsuri, unele de la vedete
http://www.tpu.ro/timp-liber/4-2-2-care-i-destept/
ce zici? te bagi? asta-i șpilu` cu lectiile!
"a varat de seama" suna rauuu de tot.
Sti ceva...las-o balta! Aaa... e avertiSment
Avertisment, nu avertizment
si cum suna a vari... taraneste.
degeaba te crezi mare gramatician.
Emma_Mimi_1997 întreabă: