| elcosmin a întrebat:

Legenda spune ca pamantul a fost creat in 7 zile. Dar de ce in cartile stiintifice, crearea pamantului are loc in cateva milioane de ani?

Răspuns Câştigător
| QuelQui a răspuns:

Pamantul exista de cateva milioane de ani. Si mereu este in schimbare. Evolutia.
In Biblie spune ca a fost facut in 7 zile, dar tot Biblia spune (nu mai stiu pe unde) ca o zi dumnezeiasca inseamna cateva ii de ani "lumesti".
Ar putea sa aiba dreptate si unii si altii, daca punem de acord cifrele.
Cam ca in masurarea temperaturii: 0 (zero) grade Kelvin echivaleaza cu -273 grade Celsius. Minus! Ger mare laughing
Dar 0 grade Celsius, pot fi 32 grade Fahrenheit. Caldura mare.

| QuelQui a răspuns (pentru QuelQui):

Erata: "cateva mii de ani"

| RAY a răspuns (pentru QuelQui):

Unde scrie in biblie asa ceva?

34 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Pentru ca termenul de "zile" este relativ (la ceva).
De exemplu, exista an lunar si an solar.
Daca ne-am afla in Spatiul intergalactic, atunci dupa ce referinta am stabili termenii timpului?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pentru ca legenda e legenda, stiinta e stiinta

| elcosmin explică (pentru suntserios):

M-ai lamurit de m-ai dat pe spate.

| suntserios a răspuns (pentru elcosmin):

Legendă: Specie a epicii populare, în proză sau în versuri, care conține elemente FANTASTICE sau MIRACULOASE, prin care se explică geneza unui lucru, a unei ființe, caracterul aparte al unui eveniment istoric, al unui erou mitic sau al unui fenomen etc

ȘTIÍNȚĂ: Tip de cunoaștere sigură și rațională în legătură cu natura lucrurilor și a condițiilor lor de existență în forma unui corp de adevăruri despre un obiect propriu.

Mai clar?

Stai linistit desteptule ca stiu ce inseamna legenda. Eu am intrebat altceva. Daca eram mediocru cautam pe dex cuvantul legenda. Dar iete ca nu sunt

Daca nu erai mediocru nu puneai intrebarea de la inceput.

Pun ce întrebare vreau.

Dar accepți doar ce răspunsuri îți convin

Pai daca primesc raspunsuri cretine, ma port ca atare cu acele raspunsuri

Te așteptai la alte răspunsuri când tu nu faci diferența între legenda și stiința?

| Sn4k3 a răspuns (pentru elcosmin):

Raspunsurile cretine vin la o intrebare cretina.

| elcosmin explică (pentru Sn4k3):

D-aia se contrazice lumea aici ca e intrebarea cretina laughing)

| sierra1 a răspuns:

De asta:
legendă = Specie a epicii care conține elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică geneza unui lucru

| anonimg a răspuns:

Pmanatul a fost creat de Dumnezeu in 6 zile literale. De ce sunt literale si nu milenare? Pentru ca Dumnezeu S-a odihnit in ziua a saptea; a binecuvantat-o si a sfintit-o. Iar pe inchinatorii Lui ii cheama ca in fiecare a saptea zi sa sa odihneasca si ei asa cum S-a odihnit Dumnezeu.
"Fiindca cine intra in odihna Lui se odihneste si el de lucrarile lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrarile Sale." (Evrei.4:10)
Iar cea de-a saptea zi, Sabatul este o binecuvantata, sfanta (adica pusa deoparte de Dumnezeu).
"Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o." (Exod.20:11)
"Sase zile sa lucrati; dar ziua a saptea este Sabatul, ziua de odihna, cu o adunare sfanta. Sa nu faceti nicio lucrare in timpul ei: este Sabatul Domnului, in toate locuintele voastre." (Levitic.23:3)

Cat despre zile calendaristice si milenare este scris in doua locuri:
"Caci inaintea Ta, o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut, si ca o straja din noapte." (Psalm.90:4)
"Dar, preaiubitilor, sa nu uitati un lucru: ca, pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, si o mie de ani sunt ca o zi." (2Petru.3:8)
Aici Petru vorbeste despre zilele din timpul sfarsitului, si nu despre zilele creatiunii.

Pana la Petru, au trecut 4 mii de ani (sau 4 zile milenare); de la Petru pana astazi au trecut 2 mii de ani (2 zile milenare). Deci in total 6 mii de ani (sau 6 zile milenare). Dupa cele 6 zile urmeaza ziua a saptea, Sabatul (sau Sabatul milenar). Ce se intampla in timpul acestui sabat milenar, adica in timpul celor o mie de ani?
Raspuns:
"Apoi am vazut coborandu-se din cer un inger care tinea in mana cheia Adancului si un lant mare.
El a pus mana pe balaur, pe sarpele cel vechi, care este diavolul si Satana, si l-a legat pentru o mie de ani.
L-a aruncat in Adanc, l-a inchis acolo si a pecetluit intrarea deasupra lui, ca sa nu mai insele neamurile, pana se vor implini cei o mie de ani. Dupa aceea trebuie sa fie dezlegat pentru putina vreme." (Apocalipsa.20:1-3)
Satana va fi "legat" in sensul ca in timpul celor o mie de ani el va fi singur pe pamant si nu va mai avea pe cine sa amageasca. Vajmasul va vedea in tot timpul acesta rodul lucrarilor lui.
Cei mantuiti vor fi in cer in timpul celor o mie de ani, in timpul Sabatului milenar.
Asadar, curand se vor incheia cei 6 mii de ani, si odata cu ei si sfarsitul pamantului. Sa ne grabim sa intram si noi in odihna lui Dumnezeu.

Nu tebuie sa ne luam dupa stiinta. Pentru ca nu stiinta a creat pamantul. Nu stiinta a facut oamenii; nici macar un vierme nu poate face stiinta.
Daca tot vorbim de legende, sa zic si eu una.
Un savant a spus lui Dumnezeu: "Pot sa fac si eu un om asa cum ai facut Tu!" Savantul se apleaca spre pamant ca sa ia tarana; dar Dumnezeu Il opreste, spunandu-i: "Nu! Fa-ti singur pamantul!"
De fapt este o ilustratie care ne ajuta sa intelegem ca omul nu poate da viata, nu poate crea; nici macar din tarana.

Dumnezeu intr-adevar, ne-a oferit cateva descoperiri pentru binele nostru. Dar omul se avanta cu nesabuinta dincolo de descoperirile divine.

| ElenaSt2011 a răspuns (pentru anonimg):

Salut. Conform scripturilor vedice (am inteles ca ar fi vorba despre cartea Srimad Bhagavatam, printre altele), o zi a lui Dumnezeu este o perioada.

In existenta omenirii pe acest pamant, au fost 4 mari ere de civilizatie: Satya Yuga (numita si epoca de aur), Tetra Yuga (numita si epoca de argint), Dvapara Yuga (numita si epoca de broz) si Kali Yuga (numita si epoca de fier).

* Ca o paranteza, intr-o carte a Bibliei, proorocul Daniel a avut o vedenie in care i-a aparut o fiara care avea " capul de aur, corpul de argint, bratele de bronz si picioarele de fier.

NU este scris ce anume inseamna asta, dar, ar putea fi:
- capul de aur reprezentat de perioada de aur
- corpul de argint reprezentat de cea de a doua perioada
- bratele de bronz sunt reprezentate de cea de a treia perioada
- iar picioarele reprezinta epoca de fier (adica cea dea patra perioada).

Peste aceasta creatura infioratoare cade? o piatra mica (sau ceva de genul) care il reprezenta pe Isus Hristos - piatra care distruge acea creatura, adica da peste cap toate cele 4 epoci anterioare lui, pentru ca el aduce legea iubirii si a iertarii pacatelor omenirii, ceea ce reprezenta ceva nou la acea perioada.

Daca citim Biblia (mai ales primul capitol Geneza), sunt o MULTIME DE EXEMPLE de oameni care traiau 800 de ani si chiar mai mult. Iar daca luam lista neamurilor (X a avut copil pe Y, Y a avut copii pe W si Z, etc.) si am pune cap la cap anii traiti de acestia si am aduna acei ani, am obtine cifre colosale - cam cat dureaza si o era spirituala.

Epoca Kali Yuga - perioada de fier, datorita decaderii morale si spirituale ale oamenilor - este cea mai scurta din cele 4 epoci (tine peste 400 000 ani). Este epoca in care se afla omenirea in prezent.

Conform cartii " invatatura sacra " o zi a creatorului Universului este reprezentata de cele 4 ere mentionate mai sus, iar noaptea este la fel de lunga.

De aceea, Universul este atat de vast si detaliat, deoarece perioadele asa de lungi i-au permis Creatorului sa faca o lucrare monumentala - avea timp.

Aceste scripturi vedice au la baza aceleasi teorii ca Biblia (ca Pamantul, omul, animalele, etc. au fost create de Dumnezeu, numita si Personalitatea Suprema a Divinitatii, se dau multe principii morale si spirituale, etc.), doar ca invataturile acestei carti sunt MULT MAI PROFUNDE si greoaie, comparativ cu Biblia.

| anonimg a răspuns (pentru ElenaSt2011):

Apreciez efortul depus pentru informații. Dar lucrurile biblice trebuiesc calculate numai cu Biblia, și nu cu alte scrieri. Iar dacă există alte scrieri, acestea trebuiesc comparate tot cu Biblia. Orice altceva ne duce în eroare.

| johnnny123 a răspuns:

Pentru că misiunea cărților științifice nu este să facă oamenii să se simtă bine, ci să prezinte realitatea. Din acest motiv sunt atât de urâte de către oamenii care aleg să creadă povești confortabile în loc de adevăruri incomode.

| Sn4k3 a răspuns:

Pentru ca e o diferenta intre stiinta si religie.

| xerxes1 a răspuns:

Pamantul a fost creat in prima zi, iar universul in 6 zile, Bossul s-a odihnit a 7-a zi.
Asa spune legenda.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu se precizeaza exact ce inseamna o zi (in biblie). Poat fi cateva ore sau cateva milioane de ani. Nu putem sti sigur.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Ia gandeste-te daca aplici asta oriunde se pomeneste de zile, luni sau ani. Daca o zi inseamna cateva milioane de ani, cam cat a tinut potopul, de exemplu?!
Ideea e ca ori e "zi" peste tot, ori e "habar n-avem" peste tot. Ca daca e dupa cum iti convine in functie de context inseamna ca practic confirmi ca Biblia n-are nici o noima de fapt.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Holiday):

Inainte de aparitia omenirii lucrurile stateau altfel, inclusiv lungimea unei zile.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

De unde stii?
Si daca e asa, care este exact momentul in care s-a modificat lungimea zilei, de catre cine si in ce scop?

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce era ziua altfel inainte?

Raspuuund eu big grin. Ziua era mult mai scurta, si pe timp ce trece devine mai lunga. Am inteles ca pe vremea dinozaurilor ziua avea 22 de ore, iar cand s-a creat planeta, avea doar 4 ore ziua. Deci banuiesc ca modificarile au aparut odata cu aparitia lunii ca satelit natural al pamantului, cat si departarea de soare a planetei terra (cred)

| RAY a răspuns (pentru elcosmin):

Ai vazut ca stii, bravo, iar cand s-a creat planeta, avea doar 4 ore ziua. Deci banuiesc ca modificarile au aparut odata cu aparitia lunii ca satelit natural al pamantului, cat si departarea de soare a planetei terra (cred)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am citit părerile colegilor și mă simt obligat să fac câteva precizări (deși subiectul este amplu și necesită unele cunoștințe specifice; nu este nici locul nici momentul să dezvoltăm acest lucru):
Există două teorii ale dezvoltării lumii: teoria creaționistă ( Lumea a fost făcută de către Dumnezeu) și teoria evoluționistă, a lui Darwin ( cum că omul se trage din maimuță etc.).
Voi face câteva considerente în ceea ce privește teoria creaționistă (cea a lui Darwin altă dată) bazate pe Biblie. Lumea a fost creată de către Dumnezeu din nimic (ex nihilo) în șase zile (Hexameronul) și în a șaptea s-a odihnit. Ziua a șaptea este zi de odină astfel: la musulmani vinerea cf. Coranului, la evrei sâmbăta cf. Vechiului Testament (partea I-a din Biblie) și duminica la creștini cf Noului Testament (ziua I-a când a înviat Iisus Hristos). Pentru a înțelege „diferența" dintre religie și știință care precizează că pământul a apărut în miliarde de ani trebuie să ne raportăm la noțiunea de eshatologie. Pe scurt eshatologia se referă la lucrurile de pe urmă (după terminarea acestei lumi și se intră în veșnicie) unde dispare noțiunea de timp. La Dumnezeu nu există noțiunea de ieri sau mâine, totul este azi. Deci veșnicia timpului. Nu există o unitate de măsură a timpului. Or, o zi pământească este egală cu o rotație a Pământului în jurul axei sale. Așadar nu se poate stabili o legătură matematică între timpul nostru „material" și cel al lui Dumnezeu. În Noul Testament, Epistola a 2-a a sf ap. Petru cap.3 verset 8 se spune: Pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani și o mie de ani ca o zi. De aici vedem cum trebuie privită veșnicia. Cei care cred că acestea sunt „povești sau legende" sunt atei și este problema lor. Teoria evoluționistă a lui Darwin este materialistă.
----------------------
Menționez că nu voi intra în polemică cu nimeni!

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Raspunsul tau nici biblic nu are sens,in primul rand in biblie exista doar un singur sabat atat, nu exista sabatul crestinilor, mulsulmanilor,. Lumea a fost creată de către Dumnezeu din nimic (ex nihilo) în șase zile (Hexameronul) și în a șaptea s-a odihnit.
nu chiar, la inceput a fost cuvantul =deci a fost ceva

Vechiului Testament (partea I-a din Biblie) și duminica la creștini cf Noului Testament (ziua I-a când a înviat Iisus Hristos).

iisus nu a desfintat nici un sabat, iisus a inviat de sabat

La Dumnezeu nu există noțiunea de ieri sau mâine, totul este azi.
care azi omule? daca el deja a hotarat viitorul in ce prezent e?

Petru cap.3 verset 8 se spune: Pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani și o mie de ani ca o zi=minciuna

Încolo, toţi* să fiţi cu aceleaşi gânduri, simţind cu alţii, iubind ca fraţii**, miloşi†, smeriţi.
https://biblia.resursecrestine.ro/1-petru/3

. Cei care cred că acestea sunt „povești sau legende" sunt atei și este problema lor. Teoria evoluționistă a lui Darwin este materialistă.

cica cei care cred ca sunt povesti sunt atei, evrei nu cred in iisus, crestini nu cred in islam iar mulsulmani nu cred in iisus ca fiind fiul lui dumnezeu =in concluzie va contraziceti singuri si considerati basme alte religi fie ele avramice

| Theo94 a răspuns (pentru anonim_4396):

S-a referit la formarea, Pamantului, teoria evolutiei a lui Darwin spune ca omul a evoluat dintr-un stramos COMUN cu al maimutelor nu din ele, teoria evolutiei nu se refera doar la om ci la toate organismele si nu spune nimic (din cate stiu) despre cum s-a format Pamantul.

| Anemoneeeeee a răspuns:

Tu alegi in ce vrei sa crezi: stiinta sau religie.
Daca te pui sa crezi in ambele, vei ajunge ca si mine de nu mai intelegi nimiclaughing