Engleza ca ma si ajuta.
am invatat multi ani franceza in scoala nu mi-a fost deloc utila.
Engleza.Super usoara, poti gasi orice material ai nevoie pentru orice domeniu daca stii cum sa cauti, ai acces nelimitat la tot felul de stiri internationale pe care le poti interpreta cum doresti, fara sa fie deja digerate si traduse prost de romani.Nu mai zic de filme si seriale, iti pui putin mintea la treaba urmarind in engleza fara subtitrare (sau chiar si cu subtitrare tot in engleza), spre deosebire de subtitrarea in romana care, iarasi, de multe e aiurea sau lipseste si nu ai decat sa alegi altceva de vizionat, cel putin din spatiul online.Mi-ar fi placut sa zic franceza, dar n-a fost sa fie, din cauza profesoarelor. )
Norvegiana. Am studiat-o la facultate, pe langa engleza pe care acum o predau. Interesant este ca desi nu mi-am format o cariera cu ea, universitatea unde lucrez are colaborari ocazionale cu una din Drammen. Plus ca sunt doua carti despre credintele si obiceiurile vikingilor care nu au fost traduse in nici o alta limba, deci e interesant sa le pot citi.
Se pronunță ușor sau mai dificil în norvegiană?
Sunt anumite sunete pe care noi nu le avem in romana, de exemplu cel facut de combinatia de litere "kj", care suna cam similar cu Ș, dar aduce mai mult zgomotului acela pe care il fac pisiciile cand vor sa te intimideze.
Iara cu 'y' mi-a luat mult si bine pana m-am lamurit cum ar trebui sa sune. Suna cam ca atunci cand vezi ceva ce te scarbeste si spui "ewww".
De asemenea, araba m-a fascinat mereu. Am incercat sa o invat pe cont propriu, dar este teribil de dificila. Totusi, are atatea trasaturi interesante, diferite de limbiile din Europa, dar interesante in orice caz.
anonim_4396 întreabă: