Cartile bune sunt cele care te transpun intr-o lume, care te fac sa simti, sa gandesti, sa speri, sa crezi. Pentru fiecare din noi genul lecturii care ni se potriveste poate fi diferit. In general cartile de cultura generala sunt cele considerate clasice. Autorii acestor carti s-au verificat in timp, ei ramanand vesnic "la moda", iar subiectele lor fiind dezvoltate de alti autori moderni sau ecranizate.
Am gasit forumuri in care s-au facut liste de carti, ceea ce s-a incercat si aici
http://forum.cs.tuiasi.ro/index.php?showtopic=5410
http://moldova.net/archive/t-3162.html
http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t254124-75.html
http://www.haioase.net/......e-4265.htm
Eu nu stiu ce anume vrei. Oricum ai avea ca baza de plecare aceste recomandari. Ai putea sa vezi care carte a fost citata de mai multe ori.
Pentru mine, personal, cele mai bune carti au fost, in functie de varsta:
- in copilarie - Povestile nemuritoare, Basmele exemplu fiind Cenusareasa, Printul fericit, Alba ca Zapada..., Legendele Olimpului ale lui Alexandru Mitru, Recreatia Mare a lui Mircea Sintimbreanu, etc.
- in adolescenta am iubit cartile de aventuri, de capa si spada, cu indieni, SF-urile si prin urmare am citit autori ca Alexandre Dumas Tatal (Cei trei muschetari, Dupa 20 de ani, Cei 45, Vicontele de Bragelone, Contele de Monte Cristo, Gemenele, Colierul Reginei, Robin Hood, Laleaua Neagra, Cele doua Diane, Georges etc...), Paul Feval (Cocosatul, Fiul lui D'Artagnan, MIsterele Londrei, Manusa de otel), Michel Zevaco (Seria Cavalerii Pardaillan, Puntea suspinelor), sir Walter Scott (Ivanhoe, Kenilworth, Mireasa din Lammermoor, Quentin Durward, Rob Roy), Karl May (Winnetou, Old Surehand, Comoara din Lacul de Argint, Testamentul incasului, etc), James Fenimore Cooper (Ultimul mohican, Preeria, Calauza, Vanatorul de cerbi), Jules Verne (Copiii Capitanului Grant, Capitan la 15 ani, 20000 de leghe sub mari, 800 de leghe pe Amazon, Cinci saptamani in balon, Doi ani de vacanta, De la Pamant la Luna, Insula Misterioasa, Insula cu elice, O calatorie spre centru pamantului, Ocolul pamantului in 80 de zile)
- in tinerete am citit mult din literatura franceza Balzac (Iluzii pierdute, Comedia umana, Modeste Mignon, Femeia la 30 de ani etc), Proust (In cautarea timpului pierdut) si Stendhal (Rosu si negru, Rosu si alb, Manastirea din Parma); din literatura engleza Charles Dickens (Prietenul nostru comun, Casa umbrelor, Marile sperante, Mica Dorrit, Nicholas Nickleby, O poveste de Craciun) Jane Austen (Mandrie si prejudecata, Persuasiune, Ratiune si Simtire, Emma), Surorile Bronte (Emily Bronte : La rascruce de vanturi; Charlotte Bronte : Jane Eyre, Shirley, Villette; Anne Bronte : Agnes Grey, Necunoscuta de la Wildfell Hall), Thomas Hardy (Departe de lumea dezlantuita, Primarul din Casterbridge, Tess D'Urberville, Idila pe un turn, Doi ochi albastri) si aproape toata colectia Romanul de dragoste aparuta la Editura Eminescu si pe care mama mea o achizitiona in functie de aparitia fiecarui numar.
Ulterior am citit foarte mult. Fiecare autor si-a facut loc in inima mea. Mi-a placut enorm Taunul de Ethel L. Voynich. Poate in alt fel, dar la fel de mult mi-a placut Sienkiewicz : Prin foc si sabie, Potopul, Pan Wolodyovski. Scriitorii rusi mi s-au parut valorosi si am citit cu mare placere Turgheniev (Prima iubire, Un cuib de nobili), Dostoievski (Crima si pedeapsa, Fratii Karamazov, Amintiri din casa mortilor), Cehov (cel mai mult mi-au placut piesele de teatru : Livada cu visini, Unchiul Vania, Trei surori; dar am citit si nuvelele lui), Lev Tolstoi (Anna Karenina, Invierea, Razboi si Pace), Aleksei Tolstoi (Calvarul), Solohov (Donul linistit). Din Wladyslaw Reymont am citit Taranii, Comedianta, Framantari.
Nu cred ca exista cineva care sa nu fi citit carti politiste. Pentru mine Agatha Christie (cam tot ce a scris), Arthur Conan Doyle (Aventurile lui Sherlock Holmes, Cainele din Baskerville, Diamantul Coroanei, Firma Girdlestone, O lume disparuta, Semnul celor patru etc.), Peter Cheyney (Ce le pasa damelor, Nu poti pastra restul, Ultimul pahar).
Sunt momente cand o carte de dragoste te relaxeaza, altadata o carte politista iti ia gandul de la problemele cotidiene. Sunt carti pe care ai vrea sa le termini cat mai repede pentru a le afla deznodamantul si pe care totusi nu ai vrea sa le termini niciodata pentru ca te-ai atasat de personaje si iti place lumea in care te gasesti.
Nu mai mentionez cele mai cunoscute titluri citite recent pentru ca pe multe dintre ele le-au mentionat altii in raspunsurile lor. Nu am acum timpul necesar sa mai enumar. Totusi as putea reveni la aceasta intrebare daca imi amintesc ceva.
Iti doresc spor la ceea ce faci si lectura placuta
Recreatia mare-- pentru copii si pentru cei ce nu mai sunt copii de 30-40 ani
e frumos sa o citesti dupa ce ai trecut de mult de varsta copilariei caci face cititorul sa isi aduca aminte de copilaria sa astfel linistindul... eu am citit-o de vreo 5 ori; este scrisa de Mircea Santimbreanu; PS: nu spun sa nu cu un pica proza si poezie romaneasca; stiti in tara asta au fost multi oameni cu talentul de asi transpune sentimentele, locurile cunoscute si intamplarile pe hartie oricum spor la scris caci ti-au fost prezentate multe carti interesante si frumoase
1.Scrisoare de dragoste -Mihail Drumes
2. Cismigiu & comp -Grigore Băjenaru
3. Invitatia la vals - Mihail Drumes
4. Elevul Dima dintr-a saptea -Mihail Drumes
5. Notre-Dame de Paris - Victor Hugo
In ipoteza in care vei mai trece pe la acestre intrebari, iti voi da un sfat: niciodata, dar niciodata nu iti propune sa faci o lista de carti, a citi "gospodareste" nu e o solutie in a acoperi o mare parte din literatura universala necesara pentru o oarecare cultulra literara, deci nu te margini la limita. cu respect, eu17
Petre Ţuţea – Între Dumnezeu şi neamul meu
Nicolae Steinhardt – Jurnalul fericirii
Mircea Eliade – Sacrul şi profanul
Ioan Mosu – Limonariu sau livada duhovnicească
Constantin Noica – Jurnal filozofic
Eugène Ionesco – Însinguratul
Søren Kierkegaard - Discursuri edificatoare
"Cel care ma așteaptă " Roman interzis de doua ori in Iran, o poveste reala, captivanta și dura despre viața femeilor care lupta pentru drepturile lor.
anonim_4396 întreabă: