Ma ajutati si pe mine va rog frum cu un referat? e vorba despre Burghezul GENTILOM DE MOILIERE ca apartine genului dramatic?
Si cu caracterizarea pesobajului Domnul Jourdain?
VA rog frum ma ajutati e urgent?
Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
MAESTRUL DE SCRIMAîi împinge domnului Jourdain o floretă în mînă).
Mai întîi,pozitia de întîmpinare ,domnule, tinuta dreaptă, toată greutatea corporală sa cadă pe piciorul stîng, picioarele nu prea larg despărţite unul de celălalt, mîna pe pulpă, picioarele să nu depăşească linia regulamentară, vîrful sabiei sî fie la înălţimea umărului, mîna doar pe jumătate îndoită, mîna stîngă trebuie ridicată pînă deasupra capului, capul drept, privirea înainte, mergeţi cu corpul destins -paraţi o "Quart-Battuta", şi paraţi-unu, doi, hai- Staţi!-Încă odată. Cu poziţia corpului sigură -Un pas înapoi. Dacă loviţi sabia adversarului, domnul meu, trebuie să atacaţi repede, lovind sabia şi retrăgînduvă un pas în spate-unu, doi,-hai, loviţi-mă, atacaţi-mă, ce naiba, Terz-Battuta şi paraţi, un pas în faţă, corpul pregătit de atac, apărare!-Încă odată. Cu forţă şi eleganţă.-Un pas înapoi, la ţel, la ţintă domnul meu!
(Loveste de mai multe ori în Jourdain, în timp ce strigă "apăraţi-vă "
DOMNUL JOURDAIN (gîfîind):Oh!
MAESTRUL DE MUZICÂ:Sînteţi un maestru.
MAESTRUL DE SCRIMA: Şi cum bine spuneam mai înainte, secretul acestei meserii are două chichiţe.În atac, primul secret este arta loviturii, al doilea, sa nu te laşi lovit de adversar, şi cum, la ultima mea prelegere teoretică vă argumentam, este imposibil să fii lovit, dacă îţi tragi capul din faţa săbiei adversarului cît mai mult posibil,şi nu mişti pumnul spre în afară sau spre interior, cu sabia.
DOMNUL JOURDAIN: Deci, dacă nu eşti nu neapărat un erou, poţi să te bazezi pe faptul de a-l ucide pe celălalt, cu condiţia ca tu să nu mori?
MAESTRUL DE SCRIMĂ:Neapărat, doar v-am vorbit despre asta, nu-i aşa?
DOMNUL JOURDAIN: Da.
MAESTRUL DE SCRIMĂ: De aici se poate vedea, cît de importantă este meseria noastră într-un stat,cît este ea de superioară prin arta sa elegantă şi nobilă de alte puerile, superficiale şi inutile "completări artistice" precum dansul, muzica, a.
MAESTRUL DE DANS: Oho, domnule împungător de săbii! Vă rog să aveţi puţin respect pentru dans!
MAESTRUL DE MUZICÂ: Învăţaţi să preţuiţi muzica la adevărata ei valoare, domnule!
MAESTRUL DE SCRIMÂ: Ce faceţi aici măi caraghioşilor,care, faceţi concurenţă profesionalismului meu, cu arta voastră de doi bani.
MAESTRUL DE MUZICĂ:Ia uită-te la curcanul ăsta umflat în pene !
MAESTRUL DE DANS: Un animăluţ, cu zgardă la gît.
MAESTRUL DE SCRIMÂ: Dragă domnule maestru de dans, micuţule, aş putea dansa prin arta mea mai bine decît tine şi ritmica mea ar bate stiinţa acestul linge blide de muzicant.
MAESTRUL DE DANS: Domnule mînuitor de metale, o să-ti dau o lecţie.
DOMNUL JOURDAIN (către maestrul de dans): Sînteţi nebun, de ce căutaţi ceartă cu lumînarea aici,- el poate terţa şi quarta, şi...şi bătutta, şi poate prin maiestria sa, să vă omoare.
MAESTRUL DE DANS:La dracu ,să se spele pe cap sau să se spînzure cu scopurile sale năroade, cu terţa, cvarta şi cu bătuta sa.
DOMNUL JOURDAIN: (către maestrul de dans):Acum linişte, spun!
MAESTRUL DE SCRIMÂ (către maestrul de dans):Ce? Pechinez obraznic!
DOMNUL JOURDAIN: Vă, impolor, domnule maestru de luptă!
MAESTRUL DE DANS: Ce spui tu, gură spartă, latră la altă masă, că n-am bani mărunţi!
DOMNUL JOURDAIN: Vă rog mult domnule Maestru de dans!
MAESTRUL DE SCIMÂ: Ha! Dacă mă arunc acum pe tine...
DOMNUL JOURDAIN:Linişte!
MAESTRUL DE DANS : Si eu, dacă pun mîna pe tine.
DOMNUL JOURDAIN (spre maestrul de dans): Vă rog frumos!
MAESTRUL DE SCRIMÂ: Te-am flecit, acum nu mai scapi.--!
DOMNUL JOURDAIN (către maestrul de scrimă): Dar.
MAESTRUL DE DANS: Iar eu o să-ţi smulg la timp căpăţîna!
DOMNUL JOURDAIN: Vă implor domnilor...
MAESTRUL DE MUZICÂ: Hai să-l învăţăm bunele maniere!'DOMNUL JOURDAIN(către maestrul de dans, din nou)umnezeule, putoliţi-vă odată!
SCENA TREI:
Filozoful,maestrul de scimă,maestrul de muzică, domnul jourdain, maestrul de dans, Lakai.
DOMNUL JOURDAIN (către filozoful care tocmai intra): Oh, domnule profesor, veniţi exact la timp cu filozofia dumneavoastră. Vă rog să aduceţi pacea şi liniştea între aceşti oameni.
FILOZOFUL: Ce s-a întîmplat aici, oameni buni?
DOMNUL JOURDAIN: S-au păruit, s-au scuipat, lăudîndu-se fiecare cu meseria lui.
FILOZOFUL: Cum, domnii mei,?Îmi daţi voie să vă explic? Cunoaşteţi acele scrieri adînci ale lui Seneca, despre m înie? Nu există ceva mai josnic şi mai urît pe lumea asta, ca patima ,care-i transformă pe oameni în animale. Nu ar trebui , oare, să vă lăsaţi conduşi de înţelepciune?
MAESTRUL DE DANS: Cum aşa? El şi-a bătut joc de noi doi, spunînd că arta noastra e doar o abureală.
FILOZOFUL: Adevarata învăţătură ne îndreaptă cu înţelepciune spre căutarea motivelor conflictelor, iar adevăratul răspuns dat acestor provocări nu este decît măsura .
MAESTRUL DE SCRIMÂ: Aceste creaturi nu sînt demne, să compare meserii de nimic ca ale lor, cu a mea, care este superioară şi importantă.
FILOZOFUL: Si de ce trebuie să vă enervaţi aşa? El trebuie să fie tolerant conform normelor şi principiilor umane, ale deşteptăciunii şi ale sufletului.
MAESTRUL DE MUZICÂ: Eu susţin că muzica este o artă , care va învinge timpurile.
MAESTRUL DE DANS: Eu cred că dansul este cea mai nobilă artă.
MAESTRUL DE SCRIMÂ: Şi eu cred că cea mai mununată, preţioasă şi importantă artă este cea a duelului , a armelor.
FILOZOFUL: Si filozofia? Voi nu sînteţi decît trei capete seci, care treceţi fugitiv prin spaţiul şi timpul meu , nemuritoare.Voi treceţi ca nişte zevzeci prin fiinta timpului meu, care este aurit, artele voaste ma deranjează în meditaţiile mele despre univers, materie şi lume.
MAESTRUL DE SCRIMÂ: Oh, tu cîine de filozof. Porc de cîine!
MAESTRUL DE MUZICÂ: Tu vulpe intelectuală, şoarece neghiob de bibliotecă.
MAESTRUL DE DANS: Cap de paie mizerabil!
FILOZOFULeci aşa, saltimbanci nemiloşi şi neruşinaţi!? Aşteptaţi numai! (filozoful sare pe ei, şiîncepe o păruială, din care pînă la sfîrşitul scenei nu se aud decît cum se rup stofe, urlete si ameninţări ).
DOMNUL JOURDAIN: Domnule profesor!
MAESTRUL DE CEREMONII: Lovite-ar holera, gloabă!
DOMNUL JOURDAIN: Domnilor!
FILOZOFUL: Cloacă de bandiţi!
DOMNUL JOURDAIN: Domnule filozof!
MAESTRUL DE MUZICÂ: La dracu, cu îngimfatul ăsta si cu vorbirea lui pompoasă de papagal.
FILOZOFUL: Proştilor, bandiţilor, imbecililor, necizelaţilor, feciori de lele.
(Ccei trei pleacă, goniţi de filozoful înfuriat).
FILOZOFUL: Acum, să trecem la lecţia noastră.
DOMNUL JOURDAIN: Domnule profesor, imi pare tare rău că v-au snopit în bătaie, zău.
FILOZOFUL: NU face nimic. filozoful ştie să lase lucrurile să decurgă în voia lor. Voi scrie o satiră în stilul lui Juvenal, şi-i voi lua ca modele pe aceşti destrăbăţi , şi aşa îi voi termina pentru totdeauna.
Ce doriţi să învăţaţi?
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.12.166.111) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro