| Blayan18 a întrebat:

Ma asculta la geografie luni, si am invatat continentele marile si alte chestii, dar cum pot afla clima intr-o tara.Doamna mai vine cu intrebari de genul:,, Ce clima e in Madagascar" si daca sa zicem ca spun 25 de grade, dupa trebuie sa zic si ce fel de clima este, temperata, tropicala, nu inteleg aceste 2 aspecte. Ajutati-ma! Va rog!

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Bula
| Bula a răspuns:

Pune-ti in fata ta Globul pamantesc sau harta Pamantului!

Pamantul este ca o minge, usor turtita sus si jos.
Sus este Nord, jos este Sud. Chiar la cele doua extreme (unde se intalnesc liniile longitudinale, trasate de jos in sus) sunt polurile: Palul nord (sus) si Polul Sud (jos). La aceste poluri este cel mai frig pe Pamant.

Ne uitam la MIJLOC: in latime este trasata ceea mai lunga linie: Ecuatorul. Aceasta linie desparte cele doua zone ale Pamantului, numite EMISFERE. Emisfera de nord este unde suntem si noi, iar cealalta este emisfera de sud (sub Ecuator). In zona Ecuatorului este, in medie, cel mai cald pe intregul glob pamantesc. Din aceasta zona spre cei doi poli clima se raceste.
In zona ecuatoriala este temperatura si clima tropicala, iar spre poli urmeaza cea subtropicala, temperata (ca la noi) si polara. Pe acest "arc" de cerc care merge de la ecuator spre poli este impartit la 90 grade (latitudine), cu incepere de la Ecuator (0 grade) pana la poli (90grade) nordic si sudic.
Asemenea unor benzi, zonele climatice sunt spre nord si sud de la Ecuator si se masoara in grade latitudinale.

Sper ca ti-am fost de folos si ai inteles elementele de baza. Restul le gasesti in manual sau mai poti pune intrebari aici.

Mai trebuie cunoscut ca, anotimpurile din emisfera nordica si sudica sunt inverse una fata de celalata.

3 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Clima este in functie de localizarea in altitudine a tarii respective. Cand inveti zonele de clima, in manual iti spune unde sunt ele situate (de exemplu, clima ecuatoriala intre 10 grade latitudine nordica si 10 grade latitudine sudica). Tu inceti fiecare tip de clima unde este situat, apoi cauti pe harta tara respectiva, aflși unde este asezata si astfel stii ce tip de clima are.
Daca spui 25 de grade, spui temperatura (si ma indoiesc ca poti invata temperatura medie pentru toate tarile globului), mai bine inveti tipurile de clșimat si ce semnifica fiecare si e mult mult mai simplu. Eu le stiu inca si acum, invatate in clasa a saptea la scoala (aveam o profesoara de geografie foarte buna, cu o gandire logica, dar si foarte foarte pretentioasa)

| GabiDumitrescu a răspuns:

Temperatura reprezinta VREMEA la un moment dat. Cind discuti de clima discuti de ansamblul fenomenelor in timpul unui an. In Madagascar vezi unde e situat pe harta si tragi concluzia... fara sa verific nicaieri, la vreo 25 de ani dupa ce am terminat generala... pot sa iti zic ca Madagascarul are sub-tropical oceanica. Poate ma insel. Dar pe-acolo trebuie' sa fie.

| dragosbogdan001 a răspuns:

Pai te gandesti la pozitia pe harta, si daca stii unde e pe harta poti aproxima tipul de clima. De exemplu, 40-60 de grade vestul Europei gasesti clima temperat-oceanica. Si asa mai departe.