anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Merita în ziua de azi sa faci Facultatea de Drept? Ma refer dacă după terminarea facultății te mai poți angaja undeva. Gen, dacă dai la Barou sa te faci avocat. Dacă dai la magistratura sa te faci procuror sau judecător. Dacă dai la școală de notari sa te faci notar S.a.m.d. Am auzit de la niște rude ca trebuie sa ai pe cineva cunoscut care lucrează în sistemul juridic ca să poți întra și tu. Merita sa faci Facultatea de Drept?

8 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu merita. Trebuie sa ai cunostinte si sa lucrezi la un birou notarial la acele cunostinte

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Pardon, birou de avocatura

| johnnny123 a răspuns:

Păi ce faci bo$$, acum câteva luni ne dădeai lecții despre cum vei avea tu salariu de 10.000 de lei pe lună imediat după ce termini facultatea de drept și acum ne întrebi dacă "merită"?

S-a schimbat ceva între timp de nu mai ești atât de sigur?

| Lukasssz a răspuns:

Ai pile?

| Sky7 a răspuns:

Sunt deja foarte multi avocati, mult mai multi decat e necesar. numai in baroul Bucuresti sunt 10.000 de avocati, 3/4 dintre ei sunt someri. si gandeste-te ca pana termini tu facultatea or sa mai apara cateva generatii de avocati. risti ca dupa terminarea facultatii sa faci uber.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sunt inca student la una dintre cele mai bune facultati de drept din tara. Chiar cea mai buna - daca avem in vedere statisticile.

In ceea ce priveste facultatea, banuiesc ca stii ca e o facultate grea si toate celelalte mituri (ca orice mit, nu e un neadevar). In fine, banuiesc ca nu asta vrei sa stii.
Sa iti spun putin despre mediul universitar, despre invatat, cursuri si asa mai departe. Mediul, colegii, chiar profesorii o sa iti para initial caracterizati de intentii bune, de prietenie. Nu e asa. Ulterior relatiile se racesc, mediul devine neprietenos si, daca nu ai un psihic puternic, risti sa ajungi sa te confrunti cu alte probleme. Profesorii nu iti "baga in cap"; daca nu petreci foarte multe ore invatand, vei avea rezultate care lasa de dorit (dar poti recupera ce ai pierdut). Cursurile, seminarele nu te prea ajuta daca nu ai citit de cel putin 2 ori inainte. Examenele sunt grele, dar te obisnuiesti cu ele dupa primii 2 ani, sa spun asa.
Locuri de practica sunt multe, nu iti trebuie pile. De altfel, aspectul cu pilele este o nerozie de frustrati.

Examenele de admitere in profesie sunt grele si nu prea pot fi fraudate (unele rezerve sunt in privinta notariatului). Admiterea la INM e cea mai grea admitere intr-o profesie si e absolut imposibil de fraudat. Admiterea in Barou e si ea grea(in ultimii ani), comarabila cu cea la INM, doar ca aici nu e presiunea locurilor. Nu iti cere nimeni bani pentru a-ti fi maestru pe perioada stagiaturii; sunt foarte multi, iar povestile acelea se aplicau prin anii 2000 cand erau putin; poate se mai aplica si acum in orasele foarte mici, dar nu vad de ce ai practica acolo avocatura.
In privinta numarului de avocati, nu, nu e o inflatie. Este o economie de piata, sunt multe litigii, asa ca din perspectiva asta e in regula.
Este drept ca este o inflatie de absolventi (si a fost o inflatie de facultati). Totusi, acum gandeste-te ca au fost unele facultati de tipul Herculane. Si mai sunt: Bioterra, spre exemplu - am auzit un absolvent vorbind despre sistemul cu jurati din Romania si cum trebuie sa ii convingi(?).

Chiar daca nu pot sa spun ca mi-a placut pana acum facultatea, cred ca merita sa faci dreptul. Sunt multe de spus. Poti sa imi pui intrebari mai punctuale si iti raspund cu drag.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Bună! As vrea sa știu dacă reușesc sa întru la INM, ce șanse am sa devin magistrat și ce șanse am sa fiu repartizat într-o instituție judiciara. Mulțumesc!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Odata ce termini INM-ul, devii magistrat stagiar. Locurile se repartizeaza in functie de medie. Nu te repartizeaza nimeni in organe jurisdictionale sau mai stiu eu unde ca magistrat. Pentru asta sunt concursuri si probe distincte.
Perioada in care esti la INM(auditor de justitie) e considerata vechime in profesie si beneficiezi de o indemnizatie.
Dupa estimarea mea, cam atat ai de invatat:
Civil:
-partea generala (cam 700 de pagini, dar poti lua si alta carte, mai compacta sa ii zic asa, de 300 de pagini)
-drepturi reale principale: cam 450-500, nu e toata materia pentru admitere
-obligatii: cam 300-400 de pagini scotand aspecte pe care le stii din alte materii so care nu se dau
-contracte speciale: cam tot 300-400 de pagini, sunt 7 contracte speciale parca
-succesiuni: sunt cam 1000 de pagini, dar astea trebuie invatate cam in facultate destul de bine pentru ca sunt cu destul de multa matematica(elementara), dar nu ai concepte neaparat abstracte aici
-penal general, penal specia - cam 900 de pagini
-procedura penala: sunt cam 1000 de pagini aici, dar lumea foloseste codul pentru a invata, asa ca depinde
-procedura civila: cam 1400 de pagini, dupa cursul domnului profesor Boroi. Materia asta e sperietoarea sperietorilor.
-dreptul familiei: nu stiu exact daca se da chiar tot, dar ar trebui sa fie cam 500 de pagini.

Stiu ca suna mult, dar nu e neaparat asa. Adica da, e mult comparativ cu un examen de rezidentiat sa spunem, doar ca nu trebuie neaparat sa memorezi, ci sa intelegi comceptele. Sigur, scheletul conceptului trebuie memorat.