Da, in felul tau ai dreptate. Dar si liceul asta este cu un scop, si in primul rand depinde de profile (real/uman/tehnic), nici eu nu iubesc matematica, fizica sau chimia de aceea sunt la uman si ma axez pe filozofie etc...cum eu ma axez pe ce tine de limba romana asa sunt si altii cu matematica. Adica depinde de ce vrea sa faca fiecare in viata. Si eu consider ca sunt multe materii si lectii care nu-ti vor folosi in viata si totusi se pune mare accent pe ele, iti folosesc la bac poate si iti trebuie pregatire din toate punctele de vedere. Noi, romanii, fata de alte tari stam mult mai bine la capitolul "invatamant" (aici nu ii includ pe cei care nu invata), este adevarat ca ne straduim ca sa obtinem note si medii mari (celor care le pasa) si invatam de nevoie materii care nu ne plac si de care nu o sa avem nevoie in viitor. Dar am ajuns la concluzia ca si fara scoala ce-am face? Adica ce ai face tu toata ziua? Ani la rand...te plictisesti (eu m-as plictisi) si trag tare de puteriile mele pentru ca dupa aia sa fiu mandra de cum am evoluat de la copilul ala care nu stia sa scrie, la un adult cu cunostinte bogate in diferite domenii. Nu stiu daca am deviat de la subiect Bafta!
Pai e foarte simplu, nici nu am nevoie sa dezvolt. Liceul te formeaza... daca vrei sa iei medic o sa te ajute biologia si chimia, daca vrei sa iesi programator o sa te ajute matematica si informatica, daca vrei sa iesi inginer te ajuta fizica. E clar ca trebuie sa faci cate ceva din toate. Pentru a te axa doar pe ce vrei tu exista facultate
Salut,
Ar trebui sa fii mai deschis un pic si sa vezi si altfel lucrurile:
1. Intai de toate, a invata acele "prostii" te fac intr-un mod in care nu realizezi acum, mult mai deschis. Mai tarziu in viata, daca inveti, vei putea sa intelegi diverse situatii.
2. Poate ca majoritatea nu te atrag sau nu iti plac. Insa scoala e facuta pentru toti. Inclusiv pe cei carora aceste chestii le plac. Asa cum lor ar putea sa nu le placa chestile umaniste.
3. A invata variat din toate chestiile cate un pic de fapt te pregatesc pentru viata. Sa fii deschis sa poti sa inveti in orice domeniu. Este un exercitiu foarte bun sa te pregateasca sa fii gata sa te adaptezi in diverse ipostaze. Degeaba iei in considerare invatamantul din alte tari, sunt alte metodologii urmate. Si dupa cum stii, intotdeauna, ce nu este al tau este mai bun. Eu am facut cursuri si in Romania si in strainatate. Si crede-ma, ca in Romania, nu am vazut in afara. Si ma refer numai in sensul bun. Cel putin asta a fost si este impresia mea. Dar aici sunt multe romane de discutat.
4. Faptul ca tu ai vrea sa aprofundezi alte domenii, nimeni nu te opreste. Este placerea ta. Urmeaz-o.
5. Scoala, liceul vor fi singurele momente in viata in care vei putea sa inveti sau sa nu inveti, full time, acordat pe ce vrei tu. La facultate lucrurile se schimba si vei invata pe ce te-ai focusat.
Invata acum pentru ca asta doar te dezvolta pentru mai tarziu. Chiar si o hidrocarbura, de exemplu, este o chestie interesanta, daca o intelegi si daca iti dai putin silinta sa o intelegi...
Nemultumirea ta este intre... acord si dezacord.
Noi invatam pentru a ne cultiva aproape din "tot".
Adevarat ca unui mecanic nu-i trebuie geografia sau biologia.
Dar acesta este in principal scopul invatamantului. Sa te bazezi pe o anumita materie ce iti poate aduce un viitor in viata (cu toate ca la celelalte materii inveti pentru trecere ).
Sincer si eu as dori sa puna astronomia in invatamant si sa scoata religia, iar daca fizica ar fi ca in emisiunile "Stiinta prostiei", "Odisee in timp si spatiu", "Iti joaca mintea" etc. de pe National Geographic Channel ar fi cea mai frumoasa zi din viata mea.
O noapte placuta.
Eu cred ca in Romania ar trebui adoptat planul de invatamant din alte zone(ma refer la invatamantul preuniversitar).De ex:in Norvegia elevi isi pot alege materiile care le vor studia ulterior.Binenteles,sunt si alte tari a caror sistem educational este bine structurat(Franta,Germania, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, S.U.A.etc.)
User252426 întreabă: