| anonim a întrebat:

Multi dintre noi folosim cuvantul narcisism.stiti de unde vine cu exactitate si ce reprezinta acest cuvant?

Răspuns Câştigător
mira
| mira a răspuns:

Desigur.Inseamna autoadmiratie.Denumirea vine de la personajul mitologic grec Narcis care, fiind frumos si autoadmirandu-sein oglinda apei, a cazut in fantana.In locul acela a rasarit o floarea, narcisa. Mira

17 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Va cer scuze. Mi-a scapat un "a"in cuvantul floare.Narcisim a intrat in limba romana prin filiera franceza, noi l-am imprumutat gata format. Originea lui este totusi in mitologie. Mira

HepHap
| HepHap a răspuns:

@ anonim
Intrebarea ta nu era clara. Si mira si Legiuitoarea ti-au raspuns corect. ETIMOLOGIC, cuvantul s-a format plecand de la numele Narcis, a carui legenda vad ca o stii. LEXICOLOGIC, cuvantul a aparut in limba franceza, de unde a fost importat in limba romana.
In ce priveste afirmatia ta, ca "narcisism" vine din mitologia greaca, aici tu gresesti. Radacina "Narcis" vine din mitologia greaca, cuvantul "narcisism" venind din franceza, unde s-a format prin sufixare.

HepHap
| HepHap a răspuns:

@ eu_o_mare_enigma
Mersi pentru completare, dar cred ca am precizat asta si eu:

"Radacina "Narcis" vine din mitologia greaca, cuvantul "narcisism" venind din franceza, unde s-a format prin sufixare".

Si ca sa fac si eu o comparatie pe taramul bauturilor:

Coca-cola ce provenienta are daca bautura a fost conceputa in SUA insa ingredientele au fost aduse din America de Sud?

daniela
| daniela a răspuns:

Admiraţie şi dragoste exagerată faţă de propria persoană fizică, care constituie adesea o stare patologică. – Din fr. narcissisme.

kittyalexandra
| kittyalexandra a răspuns:

Vine din limba franceza... Reprezinta: Admiraţie si dragoste exagerată faţă de propria persoană fizică, care constituie adesea o stare patologică. - Din fr. narcissisme.
Sursă : DEX'98 (48971) - claudia

| anonim explică:

Deci am avut dreptate!big grinbig grinbig grin

| anonim explică:

Pentru legiuitoarea
de la tine ma astept la mult mai mult.cum poti sa spui ca vine din franceza, cand vine din mitologia greaca?

| anonim explică:

Eu am intrebat de unde vine cu exactitate, nu de unde l-am imprumutat noi.de aceea am si specificat ''cu exactitate''. altfel intrebam de unde vine si atat.cat priveste a-ul, stai linistita, ni se intampla la toti.big grinbig grin

| anonim explică:

In mitologia greaca, tanarul narkissos era deosebit de frumos, trufas si rece fata de dragontea nimfelor. una din ele l-a blestemat ‘’sa iubeasca fara a fi iubit’’. si blestemul l-a ajuns.narcis,privindu-se intr.-o fantana, s-a indragostit de propriul chip.cucerit de imaginea pe care n-o putea ajunge, a murit de durere.cand nimfele au venit sa redice corpul lui narcis, n-au mai gasit decat o floare care a capata numele lui.
Prin narcis se intelege un om indragostit de sine insusi, care un inceteaza sa se admire si nu vede pe nimeni in afara de el. iar aceasta admiratie excesiva, patologica a cuiva fata de propria-i persoana se numeste narcisism.

| anonim explică:

Pentru legiuitoarea
si ma rog, ce ai dori tu sa discutam aici? cum o ''facem ''fiecare cu prietena lui? iar cat priveste ''judecata ta'', crede-ma ca te contrazic.de ce crezi ca m-ar caracteriza ''agresivitatea''? iar cat privesc banii pe care i-as castiga la un concurs, crede-ma ca nu sunt chiar atat de avid de bani.si referitor la completarea mea, ai inteles-o gresit.sincer.

| anonim explică:

Comentarii am facut, fac si voi face, voturile chiar nu ma intereseaza, iar cat privesc criticii, niciodata nu au fost vazuti cu ochi buni.insa ne ajuta sa ne indreptam greselile.tongue

| me_6767 a răspuns:

Inseamna admiratia pentru propria ta persoana.(narcis)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Alături de răspunsul dat de kittyalexandra îți pot spune că Hitler a suferit de narcisism.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Înainte să sari la atac, documentează-te tu primul și apoi ne întrebi pe noi.
Ai un răspuns cu sursă Dex 1998, poți face comentarii celor care publică dicționare cu date eronate.
Am venit cu o completare cum de astfel au făcut-o și ceilalți membrii.
Nu o dată constat superioritatea superficială a voastră.
Comentariile le păstrezi pentru tine, răspunsul câștigător îl alegi pe cel care consideri că este așa cum vrei tu, da?
Dacă am fii la un concurs în care să ne și vedem nu m-ar mira să săriți și la bătaie, atât de hotărâți sunteți să răspundeți cu răutate, etc.
Sincer, până acum ai pus numai întrebări "ciudate" ca să spun așa.
Sfat: dacă tot ești atât de documentat, du-te la concursuri tv și câștigi și bănuți și trofeie. De,... de aici nu câștigi decât respect dacă știi să îți vezi de treaba ta.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Tot faci comentarii pe seama altora.
Te-ai gândit măcar o clipă că poți fi luat în râs prin răspunsuri aiurea? Nu degeaba există și "stupid".
Vezi, nu ești matur...
Ești bun de critic...
O zi bună să ai.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De la Narcis, ai auzit de el? tongue

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@hephap-daca tu importi o sticla de vin frantuzesc din canada, ce bei? vin canadian, sau vin frantuzesc? pentru ca daca vorbim lexicologic, cuvantul narcisism l-am imprumutat intr-adevar din frantuzescul narcissisme, insa si la ei acest cuvant provine, conform dictionarului etimologic francez, din latinescul narcissus.in concluzie, radacina acestui cuvant se afla tot in mitologia greaca.
http://books.google.fr/......ttp?/books
vezi pagina 266