Limba română e o limbă romanică la fel ca spaniola, portugheza, catalana, italiana, romansch, aromâna, franceza etc. Limba engleză e o limbă germanică la fel ca germana, suedeza sau daneza.
Asemănările sunt vizibile pentru că deşi limba engleză e germanică, aceasta a suferit o latinizare majoră fără însă a o afecta destul de profund ca să-i schimbe familia. Dacă vrei e acelaşi tip de influenţă pe care limbile slavice au avut-o asupra limbii noastre. Din punct de vedere istoric Imperiul Roman a ocupat insula Britanică până la zidul lui Hadrian deci influenţele sunt explicabile.
Limba noastră are câteva cuvinte germanice dar din punct de vedere al sintaxei nu are a face cu engleza. Limba engleză seamănă mult mai mult cu germana sau cu suedeza din acest punct de vedere.
Româna a şi preluat destule cuvinte din engleză sau din alte limbi germanice de-a lungul timpului dar majoritatea sunt neologisme. Termenii pur româneşti pentru est şi vest sunt răsărit şi apus. Vest şi est sunt neologisme de la east şi west iar limba are multe astfel de exemple.
Limba română cu limba engleză? Cred că ai greşit categoria postării, trivia / amuzante e ceva mai jos.
In acel spaţiu ţi-aş fi putut arăta şi asemănările cu limba chineză de exemplu.
Conform informatiilor oficiale, limba romana este limba latina si seamana cu italiana, spaniola, portugheza si franceza.Cuvintele pe care le vezi tu ca seamana cu limba engleza sunt neologisme si sunt cuvinte pe care le-am adoptat noi din aceasta limba, de data relativ recenta.Ex.blugi,computer, etc.
Limba romana este de origine latina. Exista o familie de limbi romanice (italiana, franceza, spaniola, portugheza, romana) al caror fond principal de cuvinte vine din limba latina. Desigur, datorita fenomenului migratiilor si interactiunii permananete dintre culturi au patruns si cuvinte de origine germanica in limba romana, din acest motiv fiind si asemanarea partiala la nivelul unor cuvinte din romana si engleza. Stratul principal al limbii romane (60%) este latin, adstrat slav si cateva influente germanice. Aportul neologismelor vine in principal din franceza si engleza. Dar ramane o limba latina, limba romana.
Limba romana se trage din latina si e inrudita cu franceza, spaniola, italiana, portugheza. Ti se pare ca seamana cu engleza doar pentru ca in ultimul timp au fost preluate multe cuvinte din engleza, care se cheama NEOLOGISME.Deci nu, nu se trage din engleza, ci din latina.Nu au chiar nici o legatura in ceea ce priveste originile.Inteles? Funda?
Acele cuvinte sunt cuvinte nou adoptate de limba romana si de aceea sunt ca in limba engleza. Limba romana, fara neologismele adoptate, se trage din latina, la fel ca si italiana, spaniola, franceza, portugheza si restul limbilor romanice(latine).
Da in toate limbile pot fi cuvinte asemanatoare chestia sigura e ca romana se trage din latina... deoarece engleza este o limba care se trage din nemteasca si asta e diferenta si seamana asa de mult cu engleza deoarece nici o limba nu are cuvinte complet diferite de alta
Limba este tezaurul cel mai de pret pe care îl mostenesc copiii de la parintii lor, depozitul sacru lasat de generatii trecute si care merita sa fie pastrat cu sfintenie de generatiile ce-l primesc."
Vasile Alecsandri
Limba romana: Inspirata de la natura, daruita de Dumnezeu
http://foc-in-agora.blogspot.de/......atura.html
Konvicted mare dreptate ai! avem o tara plina de ignoranti si tradatori. bai, daca nu sunteti in stare sa va dati seama incepeti sa ganditi logic ca ceea ce spune konvicted este adevarat! Dacia a fost un popor mare chiar si unul dintre cel mai vechi.
Daca tot nu va dati seama o luam altfel: De ce noi putem intelege multe cuvinte in limba italiana, spaniola, franceza ( si franceza nu prea seamana a limba latina dar in fine) fara ca sa stim limbile dar ei nu ne pot intelege pe noi?! daca ziceti ca ne targem din limba latina. luam exemplu spaniolii cu italienii( ei chiar reusesc sa se inteleaga intre ei ca multe cuvinte au acelash inteles, aceeasi pronuntie! franceza nu o intelege nici spaniolii, nici italienii, dar noi da si pe deasupra ii intelegem si pe spanioli si italieni. istoria noastra este un pic falsificata si crezuta de oameni inculti.
Ma hai sa ne gandim putin de ce spune omu asta ca e o limba dacica. Pai un motiv simplu ar fi ca romani au stat foarte putin pe teritoriu nostru. In jur de 100 si ceva de ani. Daca romani au reusit in 100 de ani sa schimbe radical cultura unui popor maret sunt niste genii. Daca inca continui sa crezi ca au reusit zi-mi mie de ce Republica Moldova inca mai vorbeste romana si nu rusa? ca na vorba aia e ceva timp de cand rusi stau pe acolo. In al 2 lea rand sa nu uitam ca romanii au ocupat o mica parte din dacia deci cum e posibil ca toti dacii chiar si cei liberi sa fi invatat latina? Chestia cu latinitatea limbii romane a aparut pentru prima data in Scoala Ardeleana deoarece transilvania era batjocorata de celelalte popoare iar inteleptii de la vremea aceea au hotarat sa faca o lucrare cu privire la LATINITATEA LIMBII ROMANE pentru a scoate in evidenta ca si noi ne tragem dintr-un popor puternica. Chestia asta a fost pur politica. Daca veti cauta informatii veti ajunge la parerea ca da inca vorbim o limba dacica. Eu unu ma simt mandru ca vorbesc o limba dacica deoarece am fost un popor maret. NU VA UITATI ISTORIA.
In curând veți afla că de fapt limba Română nu este Latinizare/Romanizarea limbii Dacice, ci limba Latină se trage dintr-o limbă mamă, limbă din care se trage si ce a Traco-Geto-Daci. http://adevaruldespredaci.ro
alexandrahvf întreabă: