Bullying-ul este un comportament agresiv, repetitiv, ce presupune violenţă fizică, violenţă verbală, intimidare, şantaj emoţional şi abuz psihologic ce provoacă efecte pe termen lung atât de partea victimei, cât şi de partea agresorului.
O caracteristică de bază a bullying-ului este diferenţa de putere dintre agresor (bully) şi victimă. Puterea se poate manifesta sub mai multe forme: putere fizică, un grad de popularitate mai mare, cunoaşterea de către agresor a unor informaţii stânjenitoare pentru victimă. O altă caracteristică importantă este caracterul repetitiv sau cu potenţial mare de repetare.
Cum se manifestă? Sub formă de ameninţări, răspândire de zvonuri răutăcioase, marginalizare, vătămare corporală, furtul sau distrugerea obiectelor victimei. Cea mai nouă modalitate de bullying este cea desfăşurată în mediul online, denumită şi cyberbullying – prin comentarii răutăcioase, intimidare, alienare, postare de fotografii jenante şi distrugerea imaginii de sine a victimei.
Care sunt semnele manifestate de copilul abuzat? Copiii nu prea vorbesc despre lucrurile negative care se întâmplă la şcoală din ruşine sau din teamă. Efectele bullying-ului asupra victimei determină copilul să evite mediul şcolar (va cere tot mai des să rămână acasă sub diferite pretexte), să nu mai iasă în pauze la joacă, să devină anxios, să aibă atacuri de panică şi chiar să intre in depresie. Cum recunoaştem depresia la copil? Copilul nu va şti să spună exact ce se întâmplă cu el, dar va deveni tot mai abătut, îşi va pierde interesul (pentru şcoală, joacă, mâncare, orice activităţi îi păreau plăcute), va deveni tot mai trist, apatic, va începe să aibă coşmaruri şi, în cazuri extreme, va apela la sinucidere.
Ce e de făcut? De cele mai multe ori nici şcoala, nici părinţii nu ştiu cum să abordeze această problemă. Pentru că bullying-ul nu este un fenomen nou, nu este ceva normal şi nu este o fază obligatorie prin care e nevoie să treacă orice copil, este necesar şi imperios să se intervină. Dar cum? O intervenţie neadecvată (intervenţia directă a părinţilor sau un tratament special, protector din partea şcolii) valorizează victima şi o va transforma în ţinta unor acţiuni agresive mai intense, dar mai subtile, pe termen lung. Plus că va întâri convingerea că victima nu se poate descurca singură şi se va întreţine sentimentul de nepuţinţă şi neajutorare. În schimb, lipsa totală a une intervenţii va face copilul să se simtă abandonat, neputincios şi să îşi piardă speranţa de rezolvare a situaţiei, chiar şi speranţa de viaţă.
- See more at: http://www.kidspots.ro/......-de-facut/ tau aici...
Iti traduc mot-a-mot: prietenul meu ma hartuieste sau ma intarata.
harrasing si bullying sunt cam sinonime diferenta e ca bully sunt copii care hartuiesc, golanii de la scoala care se iau de tine mereu, care te intarata
Necunoscuta23 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: