1.Lumea spune "pietii" din necunoastere. Corect este "pietei". Adoptarea unor alternative "naturale" care "curg" a devenit chiar un sport pentru Academia Romana dupa 1998. Un exemplu. Marele lingvist Alexandru Graur spunea ca "a deservi" a fost imprumutat din limba franceza (unde este un fapt pozitiv cu sensul de a face servicii - deservire) cu sens negativ ca alaturare la "a face un deserviciu", a face un lucru rau cuiva. Academia Romana a zis: ce ne mai luam din atata? Sa fie si asta pozitiv si acum auzi peste tot: un oficiu de deservire a populatiei sau un birou. Deci nu vad de ce n-ar adopta si "pietii"! Fa o propunere!
2 La gheata, probabil, pentru a diferentia de ghetei (incaltaminte). Nu stiu explicatia!
3. Si motorina are plural. Exemplu: Motorinele sunt combustibili petrolieri formați din amestecuri de hidrocarburi cu 12 până la 20 de atomi de carbon în moleculă, obținute din distilarea primară a petrolului în domeniul de temperatură de 220 – 360 ºC."
Ai dreptate, lumea spune "pieţii" din necunoastere. Asa spune si fetii, în loc de fetei; dă-i fetii jucăria, că-i-a ei; cumpără-i fetii pantofi.
Cu motorina, interesant cum apare în dex. Din vreo sase definiţii, doar una menţionează si forma de plural; celelalte spun doar: motorină s.f.
De unde naiba a mai aparut ideea ca doar cei de la uman trebuie sa stie sa vorbeasca si sa scrie corect?
Normal e sa nu treci intr-a 8-a, daca inca mai ai "probleme"...
Si nu ma refer la intrebarea ta (deci sunt off-topic), ci la ideea cretina, cum ca "geniile" de la real ar avea oportunitatea de a fi agramati cu studii.
Daca o sa iesi din ograda rigiditatii: o sa constati ca exista regionalisme imuabile. Moldova: pirţe-pieţi. Ardeal: a fost-o fost.