anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Nu am absolvit un liceu cu profil uman, totusi mă preocupă uneori faptul de a scrie corect. Nu prea înţeleg însă unele reguli si as vrea să adresez aici câteva întrebări. Se stie că, în general, genitiv singularul substantivelor feminine se formează plecând de la forma de nominativ plural. Ex. cană, căni; gen.sg. cănii (mânerul cănii). fată, fete, gen.sg. fetei (rochia fetei) samd. Întrebări. 1. De la piaţă, pieţe ar fi normal să avem gen. sg. pieţei. De ce cam toată lumea spune "pieţii"? în centrul pieţii; sau preţul pieţii. Si, dacă forma asta "curge" mai natural în vorbirea curentă, nu ar trebui adoptată oficial? (ca o excepţie de la regulă)2. Dacă corect este pieţei, de ce pentru gheaţă nu spunem gheţei, ci gheţii (volumul gheţii)? E drept că aici nici nu se mai poate pleca de la forma de plural (gheţuri). Un cuvânt foarte apropiat ca formă de cuvântul gheaţă este gheată. Pentru ăsta gen. sg. nu mai este ghetii (ca la gheaţă), ci ghetei; culoarea ghetei. Si, în fine 3. Dacă pentru gheaţă spunem gheţii, de ce pentru motorină (subst. care nu are plural) nu spunem motorinii, ci motorinei (preţul motorinei)?
P.s. Ar fi absurd să fie asta considerată temă.

4 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

1.Lumea spune "pietii" din necunoastere. Corect este "pietei". Adoptarea unor alternative "naturale" care "curg" a devenit chiar un sport pentru Academia Romana dupa 1998. Un exemplu. Marele lingvist Alexandru Graur spunea ca "a deservi" a fost imprumutat din limba franceza (unde este un fapt pozitiv cu sensul de a face servicii - deservire) cu sens negativ ca alaturare la "a face un deserviciu", a face un lucru rau cuiva. Academia Romana a zis: ce ne mai luam din atata? Sa fie si asta pozitiv si acum auzi peste tot: un oficiu de deservire a populatiei sau un birou. Deci nu vad de ce n-ar adopta si "pietii"! Fa o propunere!
2 La gheata, probabil, pentru a diferentia de ghetei (incaltaminte). Nu stiu explicatia!
3. Si motorina are plural. Exemplu: Motorinele sunt combustibili petrolieri formați din amestecuri de hidrocarburi cu 12 până la 20 de atomi de carbon în moleculă, obținute din distilarea primară a petrolului în domeniul de temperatură de 220 – 360 ºC."

| sabin89 a răspuns (pentru Salontanul):

Ai dreptate, lumea spune "pieţii" din necunoastere. Asa spune si fetii, în loc de fetei; dă-i fetii jucăria, că-i-a ei; cumpără-i fetii pantofi.
Cu motorina, interesant cum apare în dex. Din vreo sase definiţii, doar una menţionează si forma de plural; celelalte spun doar: motorină s.f.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

De unde naiba a mai aparut ideea ca doar cei de la uman trebuie sa stie sa vorbeasca si sa scrie corect?
Normal e sa nu treci intr-a 8-a, daca inca mai ai "probleme"...
Si nu ma refer la intrebarea ta (deci sunt off-topic), ci la ideea cretina, cum ca "geniile" de la real ar avea oportunitatea de a fi agramati cu studii.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Daca o sa iesi din ograda rigiditatii: o sa constati ca exista regionalisme imuabile. Moldova: pirţe-pieţi. Ardeal: a fost-o fost.