| zozo_4711 a întrebat:

NU am inteles deloc absolut nimic despre proprietate.
Imi puteti da cateva exemple de respectare si nerespectare a proprietatii?
Va multumesc mult.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

PROPRIETÁTE, proprietăți, s. f. 1. Stăpânire deplină asupra unui bun; (concr.) bun material stăpânit, mai ales pământ (agricol) sau imobil, în baza unui drept recunoscut. ♢ Proprietate literară (sau artistică) = drept de care se bucură un autor de a dispune după voie de operele sale literare sau artistice, putându-le edita, reproduce etc. Cam la asta te referi tu.
Prin proprietate asupra un obiect se intelege ca este al tau, ca tu detii drepturile asupra lui, deci poti face ce vrei cu el.
Prin incalcarea proprietatii se intelege de cele mai multe ori intrarea prin efractie (ti-a spart casa), adica ti-a incalcat tie dreptul la a detine acea proprietate, iar odata cu acel drept venind si dreptul de a alege pe cine lasi sau nu sa-ti foloseasca proprietatea.
Mai este si proprietatea intelectuala, foarte dezbatuta astazi. De exemplu, eu compun o melodie. Este proprietatea mea si a celor care m-au ajutat sa o fac. Cand vand melodia, eu de fapt vand drepturi de a-mi fi folosita proprietatea. Si aici intervine diferenta dintre nerespectarea proprietatii si incalcarea ei. Un prieten de-al tau imi cumpara melodia. El face o copie pe care ti. o da tie. Astfel, tu nu respecti dreptul meu la proprietate asupra acelei melodii, deoarece eu vroiam ca fiecare persoana care o asculta sa o cumpere. In schimb nu-mi incalci proprietatea deoarece tu nu ai avut nici un castig de pe urma ei.

1 răspuns:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Cand cineva iti ia ceva ce este de drept al tau, cand cineva iti intra in curte, casa, masina fara voia ta, este nerespectarea proprietatii.